Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenÈ›ia că vom reuÈ™i să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuÈ™i vom încerca să vă aducem în atenÈ›ie informaÈ›ii interesante despre oameni È™i fapte din Câmpina noastră dragă.
25 iunie...
1659 – În timpul unui ospăț, domnitorul Mihnea al III-lea ucidea 30 de boieri printre care È™i Vasilie Câmpineanul, considerat unul dintre întemeietorii familiei Câmpinenilor.
1714 – Apare menÈ›ionată pentru prima dată Biserica de lemn ”Sf. Nicolae” din Slobozia, localitate devenită ulterior cartier al Câmpinei. Pe locul acestei biserici a fost construită actuala parohie. (foto - biserica veche, din zid, realizată la sfârÈ™itul secolului al XVIII-lea, pe locul celei de lemn)
1714 – Într-un hrisov al domnitorului Ștefan Cantacuzino se face referire È™i la moÈ™ia sfintei mănăstiri de la Câmpina, care este dată È™i închinată de părintele Popa Preda, fiul lui PătraÈ™cu Postelnicu din Câmpina.
1936 – Lăncierii, organizaÈ›ia paramilitară a Partidului NaÈ›ional CreÈ™tin, avându-i în frunte pe Alexandru Căproiu È™i preotul Chirică, porneau pe străzile Câmpinei dând foc etichetelor de reclamă ale unor patroni evrei din ziarele ”DimineaÈ›a” È™i ”Adevărul”. De asemenea, au luat de la un copil care vindea ziare 50 de exemplare cărora le-au dat foc.
1961 – Pe stadionul Poiana avea loc un meci în 16-imile Cupei României la fotbal, CSM Sibiu – Dinamo BucureÈ™ti 1-0.
1989 – Pe traseul de motocros de pe dealul Muscel avea loc etapa a VI-a a Campionatului NaÈ›ional de Motocros, care reunea cei mai buni sportivi din întreaga È›ară.
2016 – Noul Consiliu Local, rezultat în urma alegerilor din 5 iunie, È™i primarul Horia Tiseanu depuneau jurământul de credință.
(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu È™i Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona LuncaÈ™u, Marian Dulă È™i până la diverse articole de presă.)
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile OrdonanÈ›ei de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deÈ™eurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piaÈ›a locală din comuna ProviÈ›a de Jos, printre telemea, burduf, caÈ™cavea, ouă, legume È™i fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din ProviÈ›a de Jos.
FundaÈ›ia Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar È™i în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri È™i monumente care ar merita mai multă atenÈ›ie, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la MeliceÈ™ti, sat al comunei Telega.