La finalul lunii martie devenise o obișnuință de a se sărbători la Câmpina unirea Basarabiei cu România, parte a întregirii României Mari de la 1918.
Manifestarea culturală ”Basarabia, pământ românesc” se desfășoară în Câmpina de mai bine de zece ani. Au fost ani în care municipiul primea delegații ale localităților din Moldova înfrățite cu Câmpina și se organizau simpozioane și spectacole artistice, activitatea fiind susținută financiar și logistic de Casa Municipală de Cultură ”Geo Bogza”, cu fonduri din bugetul local. În timpul pandemiei s-a desfășurat un concurs on-line cu înregistrări video. Activitatea a continuat, în anii următori, cu prezentarea de eseuri și desene ale elevilor de liceu și gimnaziu din localitățile înfrățite. Transmiterea lucrărilor, dar mai ales a premiilor, fiind greoaie, s-a trecut la alt format al concursului.
În anul 2025, Subfiliala Câmpina a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, organizatorul acestor manifestări de suflet, a ținut să sărbătorească Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 2018 printr-un concurs de eseuri și desene pentru elevii claselor V-VIII.
Au răspuns invitației profesorii coordonatori Simona Lupoiu, Cerasela Marin, Florina Gherghel, Ramona Voicu și Ionuț Popa de la școlile gimnaziale: ”Matei Basarab” din Brebu, ”B.P. Hasdeu” din Câmpina, ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina, Nr. 1 din Telega și Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina.
Au fost zeci de participanți la cele două secțiuni, eseuri și desene cu tema ”Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 - evenimente și personalități”. Juriul a verificat lucrările, iar premiile au fost înmânate în cadrul unor mici festivități la școlile gimnaziale din Brebu (27 martie), Telega (31 martie) și ”Alexandru Ioan Cuza” Câmpina (1 aprilie). Premiile au fost în bani, iar toți participanții au primit diplome, pixuri personalizate, reviste ”România Eroică” și cărți de istorie.
Prima festivitate de premiere a avut loc la Școala Gimnazială ”Matei Basarab” din comuna Brebu. Gazde au fost profesor Mihaela Stoica - director al școlii și profesor Alexandra Feticu - director adjunct. Elevii, îndrumați de profesorul de istorie Simona Lupoiu, au prezentat un scurt recital de poezie pe tema evenimentului. Col. (rtr) Marian Dulă, cpt. (rtr) Constantin Micleușanu și slt. (rtr) Marcel Vlădescu, din conducerea Asociației Cultul Eroilor Câmpina, au înmânat premiile și diplomele de participare.
Premianți la Eseuri - Locul I: Alexia Ioana Basarab, Locul II: David Ioan Sima, Mențiune: Ștefania Neagoe, Premiu special: Darius Clinci. Premianți la Desene - Locul I: Ioana Tănase, Locul III: Cristina Zecheru, Mențiune: Ștefan Bunea.
A doua festivitate de premiere s-a desfășurat la Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Telega, al cărei director este profesor Carmen Isabela Ciocănescu, iar profesorul de istorie care i-a îndrumat pe elevi este Ramona Voicu. Școala a pregătit un program artistic care a inclus recitări de poezie și cântece populare. Premiile și diplomele de participare au fost înmânate de președintele subfilialei Cultul Eroilor - col. (rtr) Marian Dulă, lt. col. (r) Sorin Goșu, fost elev al școlii, și cpt. (rtr) Constantin Micleușanu, din conducerea Asociației Cultul Eroilor Câmpina.
Premianți au fost: Bianca Zarzu, Locul III la Eseuri, și Maia Ioana Stoian, Premiul special la desene.
La Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina s-a desfășurat a treia festivitate de acordare a premiilor. Directorul școlii, profesor istorie Florina Gherghel, a îndrumat elevii participanți la secțiunea Eseuri, cei care au obținut premiile Asociației Cultul Eroilor: elevele Nicoleta Stănică și Alexandra Găgean. Premiile și diplomele de participare au fost înmânate de col. (rtr) Marian Dulă, lt. col. (r) Sorin Goșu, din conducerea Asociației Cultul Eroilor Câmpina. Premiantele au prezentat eseurile din concurs.
Menținerea acestui concurs este o dovadă de patriotism, un exemplu de a menține vie în conștiința copiilor evenimentul de mare însemnătate din anul 1918.
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.
Pe perioada caniculei, așa cum s-a întâmplat în fiecare vară, în centrul municipiului Câmpina, în Piața ”Marin Constantin” (Pasajul de la Ceas) funcționează un centru de prim-ajutor.
Grǎdinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina deruleazǎ și în acest an, timp de două săptămâni, proiectul educațional “Grǎdinița de varǎ - Vara în culori”. Proiectul este la a IV-a ediție, fiind organizat în cadrul Centrului de Resurse Educaționale Deschise Câmpina, este avizat de cǎtre inspectorii pentru educație timpurie Mariana Ilie și Liliana-Mara Grigore și aprobat de inspectorul școlar general Ilona Rizea.
Timp de trei zile, între 1 și 3 iulie, de la ora 18.30, la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” din Câmpina va avea loc Festivalul ”Jean de Krassowsky”.