CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.facebook.com/clinicairisbaicoi/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Fotografii și mărturii de excepție în albumul “Contribuția județului Prahova la Războiul de Întregire a Neamului”

- Eveniment -

Fotografii și mărturii de excepție în albumul “Contribuția județului Prahova la Războiul de Întregire a Neamului”

Prefectura Prahova a organizat astăzi lansarea albumului Contribuția județului Prahova la Războiul de Întregire a Neamului”, o lucrare documentată și scrisă de câmpineanul Codruț Constantinescu, consilier în cadrul Compartimentului Afaceri Europene, Relații Internaționale, Strategii și Programe de Dezvoltare Economică din instituția menționată. Albumul a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri.

În realizarea acestui album, Codruț Constantinescu a fost sprijinit de Asociația Județeană ”Cultul Eroilor” Prahova, Biblioteca ”Nicolae Iorga” Ploiești, Arhivele Naționale Serviciul Județean Prahova, Asociația pentru Educație și DezvoltarUurbană (A.E.D.U.) și Muzeul Național de Istorie a României, care a pus la dispoziție fotografii publicate în cadrul Expoziției Marele Război 1914-1918.
Prin această lucrare, autorul a dorit să ofere o imagine de ansamblu a contribuției pe care au adus-o prahovenii la realizarea României Mari, prin pierderile umane, prin suferințe, prin numeroase pagube materiale. Albumul cuprinde fotografii de pe front, imagini ale unor clădiri care acum nu mai există, pagini din ziarele acelor vremuri, imagini ale rafinăriilor în timpul ocupației germane sau acte administrative semnate de prefecții și subprefecții prahoveni din timpul Primului Război Mondial. Pe lângă elementele istorice foarte cunoscute, lucrarea cuprinde și mărturii ale prahovenilor sau informații despre cazuri particulare care au ajuns prin petiții la prefecți. De exemplu, în 1919, o femeie din Bușteni, îi scria prefectului, care i-a alocat 200 de lei, o sumă modestă chiar și atunci, pentru a se descurca: ”Sunt văduvă de război, refugiată aci din Bușteni, când m-au gonit bombele în miezul nopții ploioase din 26 septembrie 1916 dimpreună cu toți ai mei. Am plecat din gospodăria mea cea întemeiată de 20 de ani numai cu un cufăr, pentru a nu mă mai întoarce niciodată, lăsând totul pradă jefuitorilor și bombelor. În 917 mi-am pierdut soțul în răsboiu-singurul sprijin al vieții noastre… Sunt și eu o româncă care am contribuit, deși cu puțin, dar cu tot sufletul și atunci când trebuia, la mărirea idealului national”. Astfel de mărturii sunt multe și la fel de emoționante, scrise de soldați, de prefecți, de simpli locuitori.

Codruț Constantinescu, autorul albumului
: Volumul nostru încearcă să sintetizeze, să adune, dar și să repună în circulație dimensiunea jertfelor și eroismului de care au dat dovadă bunicii și străbunicii noștri și care au dus la crearea României Mari pe care o sărbătorim astăzi.
Ioana Mădălina Lupea, prefectul județului
: Asemeni acestor eroi putem fi toți, pentru că fiecare faptă, cât de mică, este importantă pentru viitorul țării. Contează cum le arătăm istoria copiilor noștri, cum îi învățăm să prețuiască tot ce e românesc – drapel, imn, port național. Este originea noastră și a lor!


19 Dec 2018 21:45 4428 vizualizari


Comentarii






  • 31.12.2018 15:41 Constantinescu Cel tarziu spre finalul lunii ianuarie. In mod sigur va avea loc o astfel de lansare la Casa de Cultura. Suntem conmditionati de aparitia celui de al doilea tiraj (mult imbunatatit fata de primul, va asigur)
  • 27.12.2018 13:09 Raducan.E Pe cand lansare la Campina?
1888 vizualizari 12 Oct 2024 11:23 Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, la ceas aniversar - 161 ani de existență

Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, la ceas aniversar - 161 ani de existență

11 Octombrie a fost o zi încărcată cu emoție, bucurie, zâmbete și culoare pebtru cadrele didactice, elevii și părinții Școlii Gimnaziale ”Ion Câmpineanu” din Câmpina la aniversarea a 161 ani de existență.

citeste mai mult
558 vizualizari 06 Oct 2024 10:45 Caravana “MOROMEȚII 3” oprește și la Câmpina. Avanpremiera filmului va avea loc pe 26 octombrie, la Casa de Cultură, în prezența regizorului Stere Gulea

Caravana “MOROMEȚII 3” oprește și la Câmpina. Avanpremiera filmului va avea loc pe 26 octombrie, la Casa de Cultură, în prezența regizorului Stere Gulea

Un eveniment cinematografic extraordinar va avea loc pe 26 octombrie 2024, de la ora 19.00, la Casa Municipală de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina. Este vorba despre avanpremiera filmului "Moromeții 3", cu Horațiu Mălăele și Alex Călin în rolurile principale.

citeste mai mult
1191 vizualizari 04 Oct 2024 14:04 Școala Gimnazială Centrală Câmpina a aniversat 110 ani de la înființare

Școala Gimnazială Centrală Câmpina a aniversat 110 ani de la înființare

Școala Gimnazială Centrală (fosta Școală Generală nr. 2) din Câmpina aniversează sâmbătă, 5 octombrie, 110 ani de existență. Sărbătoarea a avut loc vineri, atunci când toți elevii și cadrele didactice au defilat de la Școala Centrală până la Casa Tineretului, pe Bulevardul Carol I.

citeste mai mult
1127 vizualizari 30 Sep 2024 20:21 Premierea elevilor olimpici și sportivilor campioni, evenimentul care a deschis “Serbările Toamnei” Câmpina 2024

Premierea elevilor olimpici și sportivilor campioni, evenimentul care a deschis “Serbările Toamnei” Câmpina 2024

Primul eveniment din cadrul Festivalului "Serbările Toamnei" 2024 a fost tradiționala premiere a elevilor care au obținut premii la olimpiadele școlare și concursurile naționale și a sportivilor campioni și vicecampioni naționali.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV