Fotografii și mărturii de excepție în albumul “Contribuția județului Prahova la Războiul de Întregire a Neamului”

Eveniment (Categoria articolului)

Prefectura Prahova a organizat astăzi lansarea albumului Contribuția județului Prahova la Războiul de Întregire a Neamului”, o lucrare documentată și scrisă de câmpineanul Codruț Constantinescu, consilier în cadrul Compartimentului Afaceri Europene, Relații Internaționale, Strategii și Programe de Dezvoltare Economică din instituția menționată. Albumul a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri.

În realizarea acestui album, Codruț Constantinescu a fost sprijinit de Asociația Județeană ”Cultul Eroilor” Prahova, Biblioteca ”Nicolae Iorga” Ploiești, Arhivele Naționale Serviciul Județean Prahova, Asociația pentru Educație și DezvoltarUurbană (A.E.D.U.) și Muzeul Național de Istorie a României, care a pus la dispoziție fotografii publicate în cadrul Expoziției Marele Război 1914-1918.
Prin această lucrare, autorul a dorit să ofere o imagine de ansamblu a contribuției pe care au adus-o prahovenii la realizarea României Mari, prin pierderile umane, prin suferințe, prin numeroase pagube materiale. Albumul cuprinde fotografii de pe front, imagini ale unor clădiri care acum nu mai există, pagini din ziarele acelor vremuri, imagini ale rafinăriilor în timpul ocupației germane sau acte administrative semnate de prefecții și subprefecții prahoveni din timpul Primului Război Mondial. Pe lângă elementele istorice foarte cunoscute, lucrarea cuprinde și mărturii ale prahovenilor sau informații despre cazuri particulare care au ajuns prin petiții la prefecți. De exemplu, în 1919, o femeie din Bușteni, îi scria prefectului, care i-a alocat 200 de lei, o sumă modestă chiar și atunci, pentru a se descurca: ”Sunt văduvă de război, refugiată aci din Bușteni, când m-au gonit bombele în miezul nopții ploioase din 26 septembrie 1916 dimpreună cu toți ai mei. Am plecat din gospodăria mea cea întemeiată de 20 de ani numai cu un cufăr, pentru a nu mă mai întoarce niciodată, lăsând totul pradă jefuitorilor și bombelor. În 917 mi-am pierdut soțul în răsboiu-singurul sprijin al vieții noastre… Sunt și eu o româncă care am contribuit, deși cu puțin, dar cu tot sufletul și atunci când trebuia, la mărirea idealului national”. Astfel de mărturii sunt multe și la fel de emoționante, scrise de soldați, de prefecți, de simpli locuitori.

Codruț Constantinescu, autorul albumului
: Volumul nostru încearcă să sintetizeze, să adune, dar și să repună în circulație dimensiunea jertfelor și eroismului de care au dat dovadă bunicii și străbunicii noștri și care au dus la crearea României Mari pe care o sărbătorim astăzi.
Ioana Mădălina Lupea, prefectul județului
: Asemeni acestor eroi putem fi toți, pentru că fiecare faptă, cât de mică, este importantă pentru viitorul țării. Contează cum le arătăm istoria copiilor noștri, cum îi învățăm să prețuiască tot ce e românesc – drapel, imn, port național. Este originea noastră și a lor!

4310 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Raducan.E 27.12.2018 13:09 Pe cand lansare la Campina?
  • Constantinescu 31.12.2018 15:41 Cel tarziu spre finalul lunii ianuarie. In mod sigur va avea loc o astfel de lansare la Casa de Cultura. Suntem conmditionati de aparitia celui de al doilea tiraj (mult imbunatatit fata de primul, va asigur)

Eveniment

1511 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

2773 vizualizari
21 mar. 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

2 comentarii

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

Alte stiri recente

289 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

815 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.