Reprezentanții Asociației ”Suntem România”, despre planurile lor privind fosta rafinărie și fostul cinematograf din Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

În ultimele luni, ”capul de afiș” al discuțiilor publice de la nivelul municipiului Câmpina a fost ținut de două subiecte sensibile - fosta rafinărie și fostul cinematograf. În ambele situații, deși paradoxal, a apărut un numitor comun - Asociația ”Suntem România”, cea care vrea ca rafinăria și calea ferată Câmpina-Câmpinița-Telega să fie declarate monumente istorice și cea care vrea să preia în administrare și exploatare fostul cinematograf. Despre obiectivele acestei asociații și demersurile pe care le-a făcut până acum am discutat în cadrul unei emisiuni la care invitați au fost Alex Stoian - președintele asociației, Mihai Cucu - consilier juridic și Andrei Berinde - consilier tehnic.

După o scurtă prezentare, din care veți afla ce i-a determinat pe invitații noștri să adere la o astfel de asociație, care sunt scopurile ei și de ce s-a ales acest nume, discuția a continuat cu situația rafinăriei. După cum se știe deja, Asociația ”Suntem România” a făcut o serie de demersuri pentru declararea rafinăriei și a căii ferate ca monumente istorice, ceea ce a dus la sistarea oricărui proiect de investiții al noilor proprietari sau al administrației locale în această zonă. Urmărind emisiunea noastră veți afla pe larg explicațiile reprezentanților acestei asociații, dar și motivația acestora în demersul lor. ”Rafinăria și calea ferată Câmpina-Câmpinița-Telega conferă unicitate Câmpinei, cel puțin la nivel național, dacă nu chiar mondial. Foarte ușor se poate realiza un traseu pentru un tren turistic, care să includă și o scurtă intrare prin rafinărie, unde turiștii interesați de acest gen de vacanțe să poată vedea instalațiile încă existente. De asemenea, ne gândim chiar la transformarea Gării Câmpința într-un mic muzeu, unde să readucem atmosfera vremurilor trecute, inclusiv cu un birt în care să se găsească produse specifice perioadei de apogeu a exploatării petrolului în zonă”,  a explicat Andrei Berinde, consilier în cadrul Asociației ”Suntem România”, expert în istorie și tehnică feroviară.
”Noi nu vrem să se distrugă nimic, ci vrem să păstrăm tot ce se poate păstra, pentru a arăta generațiilor viitoare cum era rafinăria care a contribuit esențial la dezvoltarea Câmpinei. Există modele în lume de mall-uri realizate în foste hale industriale, inclusiv cu posibilitatea de a mânca o pizza, spre exemplu, în timp ce admiri o instalație petrolieră, probabil unicat”, a adăugat și Alex Stoian.
De asemenea, invitații noștri au explicat pe larg situația și au prezentat chiar posibile soluții pentru refacerea podurilor de pe traseul căii ferate Câmpina-Câmpinița-Telega.
Discuția pe marginea rafinăriei și a căii ferate care deservea rafinăria a fost destul de lungă, astfel că timpul alocat unui alt subiect fierbinte în Câmpina, cinematograful, a fost mai scurt decât ne propusesem inițial. Totuși, am reținut dorința reprezentanților Asociației ”Suntem România” de a se menține cinematograful pe locul actual. ”Cel mai probabil va fi nevoie de o expertiză tehnică, dar după ce a trecut proba atâtor cutremure, avem convingerea că actuala clădire, chiar dacă nu are fundație și arată jalnic acum, poate fi refăcută și redată în circuitul cinematografelor. Câmpina are nevoie de așa ceva, o clădire care să fie un adevărat centru cultural, un spațiu pentru expoziții, iar dacă se va concretiza și proiectul cu o secție a Politehnicii, poate fi chiar sală de clasă. Este un spațiu ultracentral, chiar la bulevardul principal, cu parcare în imediata apropiere, un loc, considerăm noi, ideal pentru a avea un cinematograf după care câmpinenii tânjesc de ani buni”, a spus Mihai Cucu.
Sunt numai câteva dintre cele mai interesante aspecte ale emisunii pe care vă invităm să o urmăriți integral.

4994 vizualizari
10

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Un om 27.03.2022 21:47 Oamenii astia "bat campii" iar Alex Stoian pare ca are probleme reale de autocontrol, ideile lor sunt cel putin fantaziste iar solutiile propuse de ei nu exista, repetand obsesiv "se poate face, se poate reabilita"; dezamagitor vad faptul ca legea ii permite acestei asociatii sa blocheze atat proiectele de investitie ale Primariei cat si ale proprietarilor Rafinariei.
  • P.I 27.03.2022 22:41 Acesti oameni cred ca traiesc intr-o lume PARALELA fata de cea in care traim noi. Imi pare rau ca niste oameni cu o asemenea educatie si specializare pot gandii asa. Asemenea persoane nu fac altceva dect sa traga in jos investitiile propuse. Nu vor reusi dar vor trage de timp cu aceasta solicitare si dupa vor iesi sa spuna ca a trecut o perioada buna de timp si nu s-a facut nimic nici de catre proprietarii rafinariei si nici de catre Primaria Campina in cee ce priveste cinematograful dar nu vor spune si din ce cauza. PACAT CA ASEMENEA OAMENI TRAIESC PRINTRE NOI !!!!!
  • Andrei Berinde 27.03.2022 22:51 Stimate „un om”... soluțiile propuse de mine pentru linia ferată sunt atât de „fanteziste” încât se aplică frecvent și au succes în nenumărate țări din „lumea asta mare”, generând profituri, locuri de muncă, dezvoltarea unor „mici afaceri” conexe... dar probabil că acele țări sunt populate de „visători”, care nu pricep cât de „vizionare„ sunt proiectele pe care le tot invocați... pe care, cel puțin personal, nu le-am regăsit nicăieri într-o formă concretă (studii de fezabilitate, proiecte tehnice, etc...), ci doar ca „idei pentru un viitor luminos al Câmpinei moderne”. E trist dacă nu reușiți să înțelegeți că „modernizarea” a transformat „bijuteria turistică” pe care o reprezenta odinioară Valea Prahovei într-un „bulevard” complet neatractiv pentru oricine caută odihna unui sejur reconfortant și vă doriți aceeași soartă și pentru Câmpina! Dar, cine sunt eu - un „visător” - să vă stric bucuria, însă tare aș vrea să ne reîntâlnim peste 10 - 15 ani, după ce vor fi căpătat contur proiectele pe care le invocați și să îmi spuneți dacă ele au adus o dezvoltare benefică, reală și pe termen lung orașului și dacă vă simțiți mulțumit de felul în care arată „Câmpina modernă”!
  • Alt om,dar nu trol: 27.03.2022 23:02 Deja sar la atac trolii agramati ai rafinariei si primariei,au terminat weekendul. O sa fie circus domesticus in directus. Aceasta asociatie se pare ca este foarte urata de catre necinstiti si fantezisti,mai ales de catre cei care invoca proiecte absolut inexistente,care ar fi ”blocate” Maine n-o sa mai fie loc de nasuri lungi prin cele doua sedii.
  • Un om 28.03.2022 07:54 Asociatia nu o urasc, asa cum afirmati, in schimb promovarea prostiei si a minciunii da, la fel si discursurile politicianiste care au rol doar de manipulare a populatiei in scopurile de obtinere de foloase proprii asa cum este preluarea GRATUITA a cinematografului de catre asociatie fara a oferi nici o garantie reala ca se poate si veti reusi sa investiti in restaurarea lui. Proiectele inexintente de care pomeniti sunt cat se poate de publice si stiti foarte bine care sunt pt ca ati comentat la fiecare articol publicat, al Primariei este transformarea caii ferate in alei pietonale, de agrement si piste de bicicleta (cu fonduri europene deja accesate de primarie) si al Ecogen este de transformare a rafinariei in parc public gratuit(asemeni parcului Soceram),ecologizarea zonei, pastrarea unor cladiri si instalatii reprezentative si transformarea lor in Muzeu si construirea unur cladiri sustenabile energetic.
  • Un om 28.03.2022 08:28 Domnule Andrei Berinde, pareti un om civilizat si educat, total diferit fata de domnul Stoian in exprimare si apreciez ca discutati doar de domeniul caii ferate in care sunteti specialist. Ideea dvs gandita la modul general nu o consider gresita sau daunatoare ci pur si simplu cred ca este neaplicabila in cazul de fata din cauza multor motive precum : investitia totala de reparatie si punere in functiune a caii ferate mai ales cu cele 2 poduri peste DN1 si peste Doftana, este foarte mare si nimeni nu va aloca aceste sume aici pt ca nu sunt sustinute de un proiect vandabil din punct de vedere turistic, din acea mocanita turistul nu are ce vedea ca in alte zone precum cele amintite de dvs, decat curtile unor romi sau romani, o mare parcare de tiruri(str Tg Mures), si batalurile pline cu reziduri petroliere ale Rafinariei.Dvs mizati pe principalul obiectiv turistic Rafinaria, dar acest obiectiv este privat, nu public si dupa cum constatati Ecogen nu sustine ideea dvs de a pune la dispozitia publicului cladirile deci este si va fi nevizitabila, chiar si daca va fi clasata ca monument, pt toate aceste lucruri consider ca turismul industrial in aceasta situatie este nerealizabil.
  • Aristide 28.03.2022 08:44 Domnule Berindei. Acele țări pomenite, au bani suficienți la dispoziție. Cât timp nu veniți cu soluții concrete de finanțare a proiectelor asociației dumneavoastră, doar vindeți fum și în același timp, cred totuși în mod inconștient faceți mult rău comunității. Veniți cu banii, apoi porniți la lucru.
  • Neplatit de primarie sau rafinarie 28.03.2022 09:05 "Legea ii permite acestei asociatii sa blocheze atat proiectele de investitie ale Primariei cat si ale proprietarilor Rafinariei." 1- legea nu are treaba cu asociatia,ci cu Ministerul Culturii,care prin Directia Judeteana de Cultura Prahova,care are competentele necesare,a declansat cercetarea -procedura. 2-care proiecte? acelea nedepuse,inexistente? Unde sunt?De ce nu le poate arata nimeni?
  • mariancd 28.03.2022 16:12 In primul rand vreau sa stiti ca nu sunt campinean, asa ca poate sunt atras mai mult de istoria acestui loc decat de proiectele "boierilor"; locali dar, totusi, nu vad utilitatea transformarii rafinariei in muzeu. Acum cateva zile am luat la pas linia ferata din spatele rafinariei si chiar am tras cu ochiul prin gaurile din gardul rugint sa vad ce ar putea interesa pe tinerii din ziua de azi la acele utilaje vechi, partial descompletate. Oare cine v-a fi interesat sa priveasca cu nostalgie si oarece interes acest morman de fiare vechi? Propabil ca viitorii pensionari ca si mine, dar ma indoiesc ca o sa reprezinte ceva pentru tineri. Propun sa va alocati timp pentru o plimbare de acest gen si daca scapati cu bine de cainii gospodariilor din zona respectiva sa veniti cu parerea voastra.
  • cetateanul de serviciu 29.03.2022 14:42 Se vede ca nu se vrea a se intelege niste lucruri de catre agresivii care nu accepta ca viitorul poate fi si altfel ,nu doar cu tunuri imobiliare si praf in ochi cu parculete: 1- Clasarea obiectivelor rafinarie si linie depinde de o comisie de specialisti neinfluentata de parerile trolilor,politicienilor si ale proprietarilor, 2- oprobiul pubilc aruncat miseleste peste actiunile civice ale unui un ONG, nu face altceva decat intareste credinta ca rautatea,interesele obscure, incultura si lacomia inca domina Romania, 3- minciunile cu proiecte "publice" dovedit inexistente inca prind la cetateanul intoxicat, 4- intentia de preluare si astfel de salvare a unui cinematograf poate deveni diabolica daca afaceristi verosi vor terenul acestuia. Din pacate Campina inca nu poate iesi de sub mizeria intereselor meschine. Biet cetatean campinean, mai suporti mult sa fii controlat de smecheri cu ceva bani si influenta????/

Actualitate

1254 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.

277 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Groapa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița. 

Alte stiri recente

36 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

363 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: