Puține persoane au fost prezente, astăzi, la Ziua Bibliotecii Municipale "Dr. C.I. Istrati" din Câmpina. Este drept că și spaţiul din bibliotecă nu e tocmai potrivit pentru astfel de manifestări, dar parcă totuși așteptam ceva mai mult la sărbătorirea bibliotecii din oraşul care se mândrea cândva cu cel mai mare număr de intelectuali raportat la mia de locuitori.
Evenimentul, fără a avea anvergura pe care Biblioteca Municipală ar fi meritat-o, a cuprins premierea celor mai fideli 10 cititori ai anului trecut, acordarea premiilor "Cartea Anului 2017" şi lansarea volumelor "Bună dimineaţă, patria mea!" - o antologie de poezie de Romeo Aurelian Ilie, "Peleşul, simbolul regalităţii" - de Alin Ciupală şi "Tragedia turcă" - de Cleopatra Lorinţiu şi Cristina Eksioglu. De asemenea, au fost prezentate numerele proaspăt tipărite ale revistelor "Urmuz", "Revista Nouă" şi "Detectiv cultural".
Premiile "Cartea Anului 2017" au fost câştigate de "Năvala norilor" (volumul II), de Iulian Moreanu - pentru proză; "Fiecare vede altceva", de Mircea Teculescu - pentru poezie; "Pe urmele celţilor", de Codruţ Constantinescu - pentru eseistică, memorialistică. Au fost 13 cărţi publicate de autorii câmpineni în anul 2017 şi nu vrem nici să criticăm juriul, nici să sugerăm altceva, dar o carte de genul "Amurgul demiurgului. Ultimii ani din viața lui B.P. Hasdeu", publicată de Jenica Tabacu, o carte extrem de valoroasă şi excelent documentată, apreciată la nivel internaţional, să nu-şi găsească locul printre cele premiate la Câmpina, poate că ar trebui să dea de gândit în primul rând organizatorilor şi juriului. Și, categoric, cititorilor. Au fost deosebite momentele muzicale la chitară ale Lianei Cosma şi rondelul dedicat de Ştefan Alexandru Saşa acestui eveniment - "Rondelul ogorului de cuvinte".
În mod cert, Ziua Bibliotecii Municipale Câmpina ar merita mai multă atenție și o sărbătoare pe măsura numelui pe care îl poartă. Cu toate străduințele Lilianei Ene Șușu, directorul instituției, parcă a lipsit ceva evenimentului de astăzi, mai ales că vorbim despre o triplă sărbătoare: 69 de ani de la înființarea Bibliotecii Municipale; 112 ani de la înființarea, de către academicianul Constantin I. Istrati, a primei biblioteci publice din Câmpina; împlinirea a 25 de ani de când Biblioteca Municipală poartă numele lui C.I. Istrati.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.