În fiecare an, pe 13 septembrie, Aurel Vlaicu este comemorat la monumentul ridicat în memoria sa în comuna Bănești din județul Prahova. Un monument simbol, realizat în 1936 și care este amplasat în apropierea locului în care aripile formidabilului pionier al aviației române s-au frânt, locul unde s-a prăbușit în fatidica zi de 13 septembrie 1913. A vrut să-și îndeplinească un vis, acela de a zbura peste Carpați. Dar a fost zborul către eternitate. Aurel Vlaicu avea atunci doar 30 de ani.
În fiecare an, la monumentul de la Bănești, pe 13 septembrie, au loc manifestări prin care i se aduce un omagiu lui Aurel Vlaicu. S-a întâmplat și astăzi când, acolo, sub aripile vulturului care parcă își ia zborul spre Carpați, au venit zeci de oameni pentru a-l comemora pe marele inventator. Au fost prezenți, alături de primarul din Bănești – George Stoica, de viceprimarul Valentin Nichitoiu și de alte autorități locale, administratorul public al județului Prahova – Fabioara Ionescu, președintele Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii - general de brigadă Iosif Rus, președintele Fundației Aerospațiale Române – Gheorghe Coman, o delegație a Primăriei Câmpina, membri ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere din MApN și MAI, membri ai mai multor asociații din domeniul aeronauticii. Invitați de onoare au fost, ca în fiecare an, reprezentanți ai orașului Geoagiu (județul Hunedoara), de care aparține satul Binținți (în prezent Aurel Vlaicu), localitatea natală a marelui aviator. Este vorba despre primarul Vasile Cărăguț, împreună cu părintele Daniel Avram (preotul din Binținți).
S-au rostit discursuri despre viața lui Aurel Vlaicu, despre locul și rolul său în istoria aviației române și mondiale, despre avioanele sale. A fost oficiată o slujbă religioasă și au fost depuse coroane de flori la monumentul lui Aurel Vlaicu. Au fost și momente artistice susținute de solista Adriana Deaș, Ansamblul Folcloric "Floare de Cireș" din Bănești și un grup vocal condus de instructorul Gheorghe David. Reprezentanți ai Școlii Superioare de Aviație și Dan Poterman din formația "Iacărilor Acrobați" au fost cei care au oferit o superbă demonstrație aviatică, onorându-l în felul lor, acolo sus, pe cer, pe Aurel Vlaicu.
În fiecare an, Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina este așteptat cu emoție de către participanți și interes maxim de către public.
Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", sub bagheta dirijoarei Anna Ungureanu, va susține la Câmpina, pe 1 aprilie 2025, un concert emoționant intitulat "Săptămâna patimilor".
Ajuns deja la ediția a V-a, Festivalul de folk ”Om bun”, de la Breaza, fondat de regretatul artist Victor Socaciu, va avea loc perioada 26-28 martie 2025.
Prima ediție din luna martie a Seratelor Culturale ELSTAR a prilejuit o dublă lansare - a volumului ”Iubita lui Duchamp - postvernisaj”, de Camelia Iuliana Radu, și a revistei ”Caietele NORR”.