Oaspeți dragi au trecut din nou pragul Școlii Gimnaziale "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Un spectacol frumos și emoționant, dedicat unirii Basarabiei cu România, dar și marelui poet Alexei Mateevici, autorul poeziei "Limba noastră", a avut loc la Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu" din Poiana Câmpina, pe 27 martie. A fost un eveniment desfășurat în cadrul proiectului educațional "Oaspeți dragi sosesc în prag", derulat de mai mulți ani de școala din Poiana Câmpina în parteneriat cu Școala Gimnazială "Toma T. Socolescu" din comuna Păulești și Școala Gimnazială "Vlad Mușatescu" din satul Găgeni, comuna Păulești.

Copiii din Păulești și Poiana Câmpina au prezentat un program artistic foarte frumos, în care au pus mult suflet. De altfel, nu este prima dată când elevii celor trei instituții de învățământ și dascălii lor, bineînțeles, pregătesc astfel de evenimente și de fiecare dată ei reușesc să transmită o stare extraordinară de bucurie, de încântare, de bine. La spectacol au fost prezenți și oaspeți de la Zaim, din Basarabia, primarul Ion Veste, Tatiana Tonu - secretarul Consiliului Local, consilierii Viorel Tocan și Veaceslav Scoarță, dar și profesorul Ion Găină, directorul Muzeului Memorial "Alexei Mateevici". De asemenea, au fost prezenți primarii din Poiana Câmpina și Păulești, Alin Moldoveanu, respectiv Sandu Tudor, consilieri locali și reprezentanți ai Primăriei din Poiana și, ca de obicei la astfel de evenimente, a onorat invitația școlii gazdă inspectorul școlar pentru management educațional din cadrul ISJ Prahova, Florea Mincu.
Directorul Școlii Gimnaziale "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina, profesor Elena Nițu, a deschis evenimentul, salutându-i pe oaspeți și spunând câteva cuvinte despre scopul acestor acțiuni atât de bine pregătite în cadrul parteneriatului cu școlile din Păulești: "Ne-am propus să valorizăm aceste inestimabile comori ale neamului nostru tocmai pentru a le sădi în suflet copiilor dragoste și respect față de autentic și frumos, pentru a promova o adevărată relație de colaborare între oameni și, nu în ultimul rând, pentru a aduce în inimile dvs., celor care îi priviți și ascultați pe acești copii, emoție, bucurie și dorința de a ne revedea." (video)
Profesorul Ion Găină de la Zaim, din Basarabia, a spus câteva cuvinte despre părintele-poet Alexei Mateevici, cel care a scris cea mai frumoasă odă închinată limbii române, apoi i-a dăruit directorului școlii, Elena Nițu, "o tolbă a faptelor bune", iar la final cu toții au rostit "Jurământul limbii române", un moment deosebit de emoționant. (video)
A urmat programul artistic susținut mai întâi de copiii de la Păulești, apoi de cei din Poiana Câmpina, iar la final a cântat interpreta de muzică populară Adriana Deaș (învățător la școala din Poiana), iar toți cei prezenți au dansat o horă tradițională românească. Trebuie precizat faptul că în cadrul acestui eveniment a avut loc și un atelier de creație. Copiii au realizat "arborele limbii române" și o poieniță (simbolică) a limbii române, iar profesorul Ion Găină, scriitor și muzeograf, a lansat cartea "Altarele limbii noastre" prin care aduce un omagiu lui Alexei Mateevici, părintele "Limbii noastre", unul dintre marii luptători pentru deșteptarea conștiinței naționale și unirea Basarabiei cu Țara Mamă.

Citiți și: Bustul lui Alexei Mateevici, darul comunei Zaim, din Basarabia, pentru frații de la Poiana Câmpina

4693 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2371 vizualizari
12 iun. 2019 21:06

Câștigătorii celei de-a X-a ediții a Festivalului Concurs de Teatru pentru Elevi - Câmpina 2019

Unul dintre cele mai frumoase evenimente cu și pentru copii, desfășurate la Câmpina, a ajuns, iată, la cea de-a X-a ediție. Festivalul Concurs de Teatru pentru Elevi este organizat de Biblioteca Municipală "Dr. C.I. Istrati", cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local. A fost un maraton artistic de calitate, iar astăzi, la Casa de Cultură, a avut loc festivitatea de premiere.

2552 vizualizari
11 iun. 2019 19:14

"Sărbătoarea celor două Iulii", ultimul eveniment organizat la Castelul Hasdeu înainte de închiderea acestuia pentru restaurare

2 comentarii

Pe 2 iulie 2019, de la ora 11.00, la Castelul "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina va avea loc o manifestare culturală de tradiție - "Sărbătoarea celor două Iulii". Este un eveniment ajuns la cea de-a 29-a ediție și dedicat, bineînțeles, celor două Iulii din viața savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, soția și fiica.

Alte stiri recente

3865 vizualizari
16 iun. 2019 20:42

Intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor din Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni

Jandarmii prahoveni au avut mai multe intervenții, în ultimele zile, la solicitarea unor locuitori sau turiști, pentru îndepărtarea urșilor din preajma unor gospodării ori din zona unor trasee turistice. Numai în acest week-end s-au efectuat nouă astfel de intervenții, urșii fiind alungați cu semnalele acustice și luminoase de la autospecialele Jandarmeriei. Iar astfel de cazuri nu s-au înregistrat doar în stațiunile montane, unde se întâmplă frecvent ca urșii să coboare în căutare de mâncare, ci și la Breaza, la Șotrile, Telega și Valea Doftanei.

2493 vizualizari
16 iun. 2019 11:14

În atenția administrației locale câmpinene. Lăsați copiii să bată mingea gratuit pe terenul multifuncțional de lângă bazinul de înot!

1 comentarii

Câțiva copii de gimnaziu, vreo cinci, s-au dus să joace baschet pe terenul multifuncțional de lângă bazinul de înot din municipiul Câmpina. Nu li s-a permis accesul de către paznicul de la bazin. Patru dintre ei au încercat din nou, în ziua următoare, iar situația a fost aceeași - "Nu se intră decât contra-cost. Plătiți taxa de intrare, îmi aduceți chitanța și vă las să jucați". Cam așa stau lucrurile, iar părinții sunt revoltați că, pe un teren realizat cu fonduri de la bugetul local, nu este permis accesul gratuit al copiilor. Copii de 11-12 ani, care vor să bată mingea și să arunce la coș. Taxa de închiriere a terenului multifuncțional, aprobată de Consiliul Local Câmpina, este de 25 lei/oră de luni până vineri, între orele 8.00-16.00; 35 lei/oră de luni până vineri, între orele 16.00-22.00 și în week-end.