Oaspeți dragi au trecut din nou pragul Școlii Gimnaziale "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Un spectacol frumos și emoționant, dedicat unirii Basarabiei cu România, dar și marelui poet Alexei Mateevici, autorul poeziei "Limba noastră", a avut loc la Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu" din Poiana Câmpina, pe 27 martie. A fost un eveniment desfășurat în cadrul proiectului educațional "Oaspeți dragi sosesc în prag", derulat de mai mulți ani de școala din Poiana Câmpina în parteneriat cu Școala Gimnazială "Toma T. Socolescu" din comuna Păulești și Școala Gimnazială "Vlad Mușatescu" din satul Găgeni, comuna Păulești.

Copiii din Păulești și Poiana Câmpina au prezentat un program artistic foarte frumos, în care au pus mult suflet. De altfel, nu este prima dată când elevii celor trei instituții de învățământ și dascălii lor, bineînțeles, pregătesc astfel de evenimente și de fiecare dată ei reușesc să transmită o stare extraordinară de bucurie, de încântare, de bine. La spectacol au fost prezenți și oaspeți de la Zaim, din Basarabia, primarul Ion Veste, Tatiana Tonu - secretarul Consiliului Local, consilierii Viorel Tocan și Veaceslav Scoarță, dar și profesorul Ion Găină, directorul Muzeului Memorial "Alexei Mateevici". De asemenea, au fost prezenți primarii din Poiana Câmpina și Păulești, Alin Moldoveanu, respectiv Sandu Tudor, consilieri locali și reprezentanți ai Primăriei din Poiana și, ca de obicei la astfel de evenimente, a onorat invitația școlii gazdă inspectorul școlar pentru management educațional din cadrul ISJ Prahova, Florea Mincu.
Directorul Școlii Gimnaziale "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina, profesor Elena Nițu, a deschis evenimentul, salutându-i pe oaspeți și spunând câteva cuvinte despre scopul acestor acțiuni atât de bine pregătite în cadrul parteneriatului cu școlile din Păulești: "Ne-am propus să valorizăm aceste inestimabile comori ale neamului nostru tocmai pentru a le sădi în suflet copiilor dragoste și respect față de autentic și frumos, pentru a promova o adevărată relație de colaborare între oameni și, nu în ultimul rând, pentru a aduce în inimile dvs., celor care îi priviți și ascultați pe acești copii, emoție, bucurie și dorința de a ne revedea." (video)
Profesorul Ion Găină de la Zaim, din Basarabia, a spus câteva cuvinte despre părintele-poet Alexei Mateevici, cel care a scris cea mai frumoasă odă închinată limbii române, apoi i-a dăruit directorului școlii, Elena Nițu, "o tolbă a faptelor bune", iar la final cu toții au rostit "Jurământul limbii române", un moment deosebit de emoționant. (video)
A urmat programul artistic susținut mai întâi de copiii de la Păulești, apoi de cei din Poiana Câmpina, iar la final a cântat interpreta de muzică populară Adriana Deaș (învățător la școala din Poiana), iar toți cei prezenți au dansat o horă tradițională românească. Trebuie precizat faptul că în cadrul acestui eveniment a avut loc și un atelier de creație. Copiii au realizat "arborele limbii române" și o poieniță (simbolică) a limbii române, iar profesorul Ion Găină, scriitor și muzeograf, a lansat cartea "Altarele limbii noastre" prin care aduce un omagiu lui Alexei Mateevici, părintele "Limbii noastre", unul dintre marii luptători pentru deșteptarea conștiinței naționale și unirea Basarabiei cu Țara Mamă.

Citiți și: Bustul lui Alexei Mateevici, darul comunei Zaim, din Basarabia, pentru frații de la Poiana Câmpina

7157 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2207 vizualizari
26 iun. 2022 12:31

Atmosferă superbă la concertul susținut de KEMPES în Parcul Regele Mihai I din Câmpina

Ovidiu Ioncu (KEMPES), una dintre cele mai bune voci ale rock-ului românesc, a deschis seria concertelor pe care Casa de Cultură “Geo Bogza” le organizează în această vară în aer liber, în centrul municipiului Câmpina. Iar KEMPES a creat o atmosferă extraordinară, alături de cei doi membri ai formației sale – Mihai Neniță la vioară și Alberto Bolocan la chitară.

1926 vizualizari
26 iun. 2022 11:20

Ceremonie impresionantă la sfințirea monumentului dedicat eroilor de la UM 0865 din Câmpina, uciși la Otopeni în decembrie 1989

Monumentul Eroilor Jandarmi, situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în fața fostei unități de jandarmi din Câmpina, a fost restaurat și resfințit sâmbătă, 25 iunie 2022, în cadrul unei ceremonii impresionante, organizată de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

Alte stiri recente

45 vizualizari
27 iun. 2022 17:53

BAC 2022. Cele patru eleve de 10 din Câmpina sunt de la ”Grigorescu” și toate își doresc să urmeze facultatea în România

Câmpina are patru eleve cu media 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2022. Toate sunt de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorerscu”: Ana Maria Gheorghiu Goga - de la profilul Științe Sociale, Anisia Mantu - de la profilul Filologie, Miruna Plopeanu și Bianca Buzilă - de la profilul Științele Naturii.

211 vizualizari
27 iun. 2022 17:38

73,65% promovabilitatea la bacalaureat 2022 în Câmpina, înainte de contestații. Patru eleve au obținut media 10

Pe site-ul Ministerului Educației și la centrele de examinare au fost afișate astăzi, luni, 27 iunie, rezultatele la prima sesiune a bacalaureatului 2022. La nivelul municipiului Câmpina, rata de promovabilitate este de 73,65% cu patru procente mai mare față de promovabilitatea de anul trecut și cu 11 procente mai mare față de 2020. În cifre absolute, situația de la această sesiune a bacalaureatului este următoarea: 534 elevi s-au înscris la bacalaureat (462 din promoția curentă și 72 din promoțiile anterioare). 14 elevi dintre cei înscriși nu s-au mai prezentat la examen, 137 au fost respinși (având media generală sub 6), iar 383 elevi au promovat examenul. Patru eleve au obținut media generală 10 la bacalaureat, toate patru fiind de la Colegiul Național “Nicolae Grigorescu”: Ioana Bianca Buzilă, Cristina Miruna Plopeanu, Ana Maria Gheorghiu Goga și Anisia Mantu.