Un spectacol frumos și emoționant, dedicat unirii Basarabiei cu România, dar și marelui poet Alexei Mateevici, autorul poeziei "Limba noastră", a avut loc la Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu" din Poiana Câmpina, pe 27 martie. A fost un eveniment desfășurat în cadrul proiectului educațional "Oaspeți dragi sosesc în prag", derulat de mai mulți ani de școala din Poiana Câmpina în parteneriat cu Școala Gimnazială "Toma T. Socolescu" din comuna Păulești și Școala Gimnazială "Vlad Mușatescu" din satul Găgeni, comuna Păulești.
Copiii din Păulești și Poiana Câmpina au prezentat un program artistic foarte frumos, în care au pus mult suflet. De altfel, nu este prima dată când elevii celor trei instituții de învățământ și dascălii lor, bineînțeles, pregătesc astfel de evenimente și de fiecare dată ei reușesc să transmită o stare extraordinară de bucurie, de încântare, de bine. La spectacol au fost prezenți și oaspeți de la Zaim, din Basarabia, primarul Ion Veste, Tatiana Tonu - secretarul Consiliului Local, consilierii Viorel Tocan și Veaceslav Scoarță, dar și profesorul Ion Găină, directorul Muzeului Memorial "Alexei Mateevici". De asemenea, au fost prezenți primarii din Poiana Câmpina și Păulești, Alin Moldoveanu, respectiv Sandu Tudor, consilieri locali și reprezentanți ai Primăriei din Poiana și, ca de obicei la astfel de evenimente, a onorat invitația școlii gazdă inspectorul școlar pentru management educațional din cadrul ISJ Prahova, Florea Mincu.
Directorul Școlii Gimnaziale "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina, profesor Elena Nițu, a deschis evenimentul, salutându-i pe oaspeți și spunând câteva cuvinte despre scopul acestor acțiuni atât de bine pregătite în cadrul parteneriatului cu școlile din Păulești: "Ne-am propus să valorizăm aceste inestimabile comori ale neamului nostru tocmai pentru a le sădi în suflet copiilor dragoste și respect față de autentic și frumos, pentru a promova o adevărată relație de colaborare între oameni și, nu în ultimul rând, pentru a aduce în inimile dvs., celor care îi priviți și ascultați pe acești copii, emoție, bucurie și dorința de a ne revedea." (video)
Profesorul Ion Găină de la Zaim, din Basarabia, a spus câteva cuvinte despre părintele-poet Alexei Mateevici, cel care a scris cea mai frumoasă odă închinată limbii române, apoi i-a dăruit directorului școlii, Elena Nițu, "o tolbă a faptelor bune", iar la final cu toții au rostit "Jurământul limbii române", un moment deosebit de emoționant. (video)
A urmat programul artistic susținut mai întâi de copiii de la Păulești, apoi de cei din Poiana Câmpina, iar la final a cântat interpreta de muzică populară Adriana Deaș (învățător la școala din Poiana), iar toți cei prezenți au dansat o horă tradițională românească. Trebuie precizat faptul că în cadrul acestui eveniment a avut loc și un atelier de creație. Copiii au realizat "arborele limbii române" și o poieniță (simbolică) a limbii române, iar profesorul Ion Găină, scriitor și muzeograf, a lansat cartea "Altarele limbii noastre" prin care aduce un omagiu lui Alexei Mateevici, părintele "Limbii noastre", unul dintre marii luptători pentru deșteptarea conștiinței naționale și unirea Basarabiei cu Țara Mamă.
Citiți și: Bustul lui Alexei Mateevici, darul comunei Zaim, din Basarabia, pentru frații de la Poiana Câmpina
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.