Conferința "Memoria Eroilor în Anul Centenar" a fost o incursiune în timp, în Câmpina de altădată. Un eveniment organizat de Mădălin Focșa, angajat al Centrului de Informare și Promovare Turistică, având sprijinul Primăriei Câmpina. Au participat reprezentanți ai administrației locale, elevi și profesori, câmpineni interesați de istoria localității lor.
Cuvântul de început le-a aparținut Florentinei Dumitrașcu - directorul Școlii Centrale (instituție care a găzduit acțiunea) și primarului Horia Tiseanu. Apoi, Mădălin Focșa (geograf, ghid în cadrul Centrului Turistic și un pasionat cercetător al istoriei locale) și-a început prezentarea vorbind despre Câmpina ca târg patriarhal și arătând publicului o serie de hărți inedite și fotografii rare de la începutul anilor 1900. Apoi, a vorbit despre eroii Câmpinei, despre faptul că, din păcate, nu există o listă completă a celor plecați de aici și care și-au dat viața pentru țară, despre "Războiul de Întregire Națională din 1916-1919, care nu este același lucru cu primul război mondial chiar dacă s-au suprapus la un moment dat". (video)
Un moment aparte în cadrul conferinței a fost cel dedicat Monumentului Soldatului Necunoscut, a cărei poveste este mult prea puțin știută, dar foarte interesantă. Monumentul a fost realizat în 1925 de sculptorul Gheorghe Tudor (din Breaza, 1882-1944), la solicitarea unui comitet de inițiativă din Primăria de atunci. A costat 250.000 lei (la un buget anual de 20 milioane lei al localității). Timp de patru ani, monumentul a stat în centrul orașului acoperit cu o pânză albă, din cauza controverselor din jurul său. Mai exact, membrii comitetului de inițiativă aveau păreri diferite cu privire ba la poziția statuii, ba la felul în care soldatul ține arma, ba cu privire la soclu etc. Abia după patru ani, soldatul a fost dezvelit și Câmpina a avut un monument dedicat eroilor. (video)
A fost o conferință interesantă, cu multe informații (poate prea multe și prezentate într-o manieră nu tocmai coerentă, destul de dificil de urmărit de o mare parte a publicului). Dar pe de altă parte, am aflat lucruri inedite, asupra cărora poate ar trebui insistat, lucruri despre istoria localității, despre teritoriul acesteia și oamenii care au marcat aceste locuri.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.