Informații inedite despre Câmpina, la Conferința "Memoria Eroilor în Anul Centenar"

Eveniment (Categoria articolului)

Conferința "Memoria Eroilor în Anul Centenar" a fost o incursiune în timp, în Câmpina de altădată. Un eveniment organizat de Mădălin Focșa, angajat al Centrului de Informare și Promovare Turistică, având sprijinul Primăriei Câmpina. Au participat reprezentanți ai administrației locale, elevi și profesori, câmpineni interesați de istoria localității lor.

Cuvântul de început le-a aparținut Florentinei Dumitrașcu - directorul Școlii Centrale (instituție care a găzduit acțiunea) și primarului Horia Tiseanu. Apoi, Mădălin Focșa (geograf, ghid în cadrul Centrului Turistic și un pasionat cercetător al istoriei locale) și-a început prezentarea vorbind despre Câmpina ca târg patriarhal și arătând publicului o serie de hărți inedite și fotografii rare de la începutul anilor 1900. Apoi, a vorbit despre eroii Câmpinei, despre faptul că, din păcate, nu există o listă completă a celor plecați de aici și care și-au dat viața pentru țară, despre "Războiul de Întregire Națională din 1916-1919, care nu este același lucru cu primul război mondial chiar dacă s-au suprapus la un moment dat". (video)
Un moment aparte în cadrul conferinței a fost cel dedicat Monumentului Soldatului Necunoscut, a cărei poveste este mult prea puțin știută, dar foarte interesantă. Monumentul a fost realizat în 1925 de sculptorul Gheorghe Tudor (din Breaza, 1882-1944), la solicitarea unui comitet de inițiativă din Primăria de atunci. A costat 250.000 lei (la un buget anual de 20 milioane lei al localității). Timp de patru ani, monumentul a stat în centrul orașului acoperit cu o pânză albă, din cauza controverselor din jurul său. Mai exact, membrii comitetului de inițiativă aveau păreri diferite cu privire ba la poziția statuii, ba la felul în care soldatul ține arma, ba cu privire la soclu etc. Abia după patru ani, soldatul a fost dezvelit și Câmpina a avut un monument dedicat eroilor. (video)

A fost o conferință interesantă, cu multe informații (poate prea multe și prezentate într-o manieră nu tocmai coerentă, destul de dificil de urmărit de o mare parte a publicului). Dar pe de altă parte, am aflat lucruri inedite, asupra cărora poate ar trebui insistat, lucruri despre istoria localității, despre teritoriul acesteia și oamenii care au marcat aceste locuri.

5916 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1249 vizualizari
20 apr. 2024 22:28

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

1283 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

Alte stiri recente

947 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

183 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.