Informații inedite despre Câmpina, la Conferința "Memoria Eroilor în Anul Centenar"
Eveniment (Categoria articolului)
Conferința "Memoria Eroilor în Anul Centenar" a fost o incursiune în timp, în Câmpina de altădată. Un eveniment organizat de Mădălin Focșa, angajat al Centrului de Informare și Promovare Turistică, având sprijinul Primăriei Câmpina. Au participat reprezentanți ai administrației locale, elevi și profesori, câmpineni interesați de istoria localității lor.
Cuvântul de început le-a aparținut Florentinei Dumitrașcu - directorul Școlii Centrale (instituție care a găzduit acțiunea) și primarului Horia Tiseanu. Apoi, Mădălin Focșa (geograf, ghid în cadrul Centrului Turistic și un pasionat cercetător al istoriei locale) și-a început prezentarea vorbind despre Câmpina ca târg patriarhal și arătând publicului o serie de hărți inedite și fotografii rare de la începutul anilor 1900. Apoi, a vorbit despre eroii Câmpinei, despre faptul că, din păcate, nu există o listă completă a celor plecați de aici și care și-au dat viața pentru țară, despre "Războiul de Întregire Națională din 1916-1919, care nu este același lucru cu primul război mondial chiar dacă s-au suprapus la un moment dat". (video)
Un moment aparte în cadrul conferinței a fost cel dedicat Monumentului Soldatului Necunoscut, a cărei poveste este mult prea puțin știută, dar foarte interesantă. Monumentul a fost realizat în 1925 de sculptorul Gheorghe Tudor (din Breaza, 1882-1944), la solicitarea unui comitet de inițiativă din Primăria de atunci. A costat 250.000 lei (la un buget anual de 20 milioane lei al localității). Timp de patru ani, monumentul a stat în centrul orașului acoperit cu o pânză albă, din cauza controverselor din jurul său. Mai exact, membrii comitetului de inițiativă aveau păreri diferite cu privire ba la poziția statuii, ba la felul în care soldatul ține arma, ba cu privire la soclu etc. Abia după patru ani, soldatul a fost dezvelit și Câmpina a avut un monument dedicat eroilor. (video)
A fost o conferință interesantă, cu multe informații (poate prea multe și prezentate într-o manieră nu tocmai coerentă, destul de dificil de urmărit de o mare parte a publicului). Dar pe de altă parte, am aflat lucruri inedite, asupra cărora poate ar trebui insistat, lucruri despre istoria localității, despre teritoriul acesteia și oamenii care au marcat aceste locuri.
Eveniment

Hora Unirii, dansată în centrul Câmpinei, la împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române
Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată la Câmpina printr-un eveniment desfășurat în Parcul ”Regele Mihai I” din centrul municipiului. Publicul nu a fost foarte numeros, poate din cauza frigului și umezelii pătrunzătoare, poate din alte motive, dar cei prezenți au apreciat momentele artistice frumoase oferite de copiii și tinerii Câmpinei.

Câmpinenii sunt invitați pe 24 Ianuarie la ”Hora Unirii”, în Parcul ”Regele Mihai I”
Marți, 24 Ianuarie 2023, Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită la Câmpina printr-o acțiune care va avea loc în Parcul ”Regele Mihai I”, de la ora 11.00.
Alte stiri recente

Scurt și la... subiect, cu profesor Roxana Stan, directorul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina
În această serie de interviuri vă vom oferi ocazia să aflați și alte lucruri din viețile unor oameni cunoscuți din Câmpina. Emisiunea se desfășoară în format flash-interviu, cu întrebări punctuale și răspunsuri scurte și... la subiect. Vor fi întrebări atât în legătură cu cariera profesională a invitaților noștri, dar și din viața lor particulară.

Un autoturism s-a răsturnat pe DN1, între Câmpina și Ploiești. Doi tineri au ajuns la spital
Pe DN1, în zona Paralela 45, pe sensul de mers Ploiești - Câmpina, a avut loc luni după-amiază un accvident rutier, în urma căruia un autoturism s-a răstunat în afara părții carosabile.
Comentarii