Informații inedite despre Câmpina, la Conferința "Memoria Eroilor în Anul Centenar"
Eveniment (Categoria articolului)
Conferința "Memoria Eroilor în Anul Centenar" a fost o incursiune în timp, în Câmpina de altădată. Un eveniment organizat de Mădălin Focșa, angajat al Centrului de Informare și Promovare Turistică, având sprijinul Primăriei Câmpina. Au participat reprezentanți ai administrației locale, elevi și profesori, câmpineni interesați de istoria localității lor.
Cuvântul de început le-a aparținut Florentinei Dumitrașcu - directorul Școlii Centrale (instituție care a găzduit acțiunea) și primarului Horia Tiseanu. Apoi, Mădălin Focșa (geograf, ghid în cadrul Centrului Turistic și un pasionat cercetător al istoriei locale) și-a început prezentarea vorbind despre Câmpina ca târg patriarhal și arătând publicului o serie de hărți inedite și fotografii rare de la începutul anilor 1900. Apoi, a vorbit despre eroii Câmpinei, despre faptul că, din păcate, nu există o listă completă a celor plecați de aici și care și-au dat viața pentru țară, despre "Războiul de Întregire Națională din 1916-1919, care nu este același lucru cu primul război mondial chiar dacă s-au suprapus la un moment dat". (video)
Un moment aparte în cadrul conferinței a fost cel dedicat Monumentului Soldatului Necunoscut, a cărei poveste este mult prea puțin știută, dar foarte interesantă. Monumentul a fost realizat în 1925 de sculptorul Gheorghe Tudor (din Breaza, 1882-1944), la solicitarea unui comitet de inițiativă din Primăria de atunci. A costat 250.000 lei (la un buget anual de 20 milioane lei al localității). Timp de patru ani, monumentul a stat în centrul orașului acoperit cu o pânză albă, din cauza controverselor din jurul său. Mai exact, membrii comitetului de inițiativă aveau păreri diferite cu privire ba la poziția statuii, ba la felul în care soldatul ține arma, ba cu privire la soclu etc. Abia după patru ani, soldatul a fost dezvelit și Câmpina a avut un monument dedicat eroilor. (video)
A fost o conferință interesantă, cu multe informații (poate prea multe și prezentate într-o manieră nu tocmai coerentă, destul de dificil de urmărit de o mare parte a publicului). Dar pe de altă parte, am aflat lucruri inedite, asupra cărora poate ar trebui insistat, lucruri despre istoria localității, despre teritoriul acesteia și oamenii care au marcat aceste locuri.
Eveniment

Câmpina a demonstrat că are talente care pot susține un spectacol foarte reușit
Unul dintre obiectivele nedeclarate ale primei ediții a Festivalului CâmpinArtelor și Sporturilor a fost acela de a demonstra că există pe plan local talente care pot susține un spectacol foarte reușit, atât cu soliști, cât și cu instrumentiști, cu grupuri vocal-instrumentale, dar și cu ansambluri folclorice de dansuri.

”Pedalăm cu zâmbete”, un marș al bicicliștilor în cadrul Festivalului CâmpinArtelor și Sporturilor
Câteva zeci de bicicliști, dintre care - foarte îmbucurător - mulți copii, s-au aliniat duminică, 17 septembrie, în fața Centrului de Informare și Promovare Turistică din Câmpina pentru un marș intitulat ”Pedalăm cu zâmbete”.
Alte stiri recente
La Câmpina, noul an școlar a început cu probleme cu iz politic și nu numai
Suntem doar în a doua săptămână a noului an școlar și deja apar probleme cu un puternic iz... politic, ceea ce nu ar avea ce să caute într-o societate normală, într-un sistem de educație sănătos. Se întâmplă la Câmpina unde apropierea anului electoral 2024 pare să fi încețoșat mințile unor politicieni care par dispuși la orice de dragul unor voturi.

A fost dat startul lucrărilor de realizare a rețelelor de apă și canalizare în Breaza, Comarnic și Sinaia
Miercuri, 20 septembrie, în localitățile Breaza, Comarnic și Sinaia a fost dat startul oficial al lucrărilor de realizare a rețelei de apă și canalizare, proiect care se derulează prin Hidro Prahova, cu finanțare europeană, valoarea totală - pentru toate cele 42 localități din județ, incluse în acest proiect - fiind de aproximativ 700 milioane euro.
Comentarii