O mare personalitate în domeniul cercetării în industria petrolieră, Nicolae Cristea a locuit multă vreme la Câmpina și și-a legat numele de Institutul câmpinean.
S-a născut pe 30 mai 1921, la Crăciunelu de Jos, județul Alba, și a absolvit Școala Politehnică de la Hanovra, din Germania, în anul 1944, doi ani mai târziu obținând la aceeași prestigioasă instituție și titlul de doctor. La începuturile cercetării științifice în domeniul petrolului a deținut funcții importante atât la Câmpina, la alte instituții din țară, dar și în străinătate. Astfel, a lucrat la Institutul de Cercetări Petrolifere al Școlii Politehnice de la Hanovra (1944-1947), din 1948 - la Direcția Tehnică a Societății Astra Română, apoi consultant principal la Direcția Tehnică Petroliferă Muntenia, Câmpina, din 1950 - șef Secția Cercetare la Laboratorul de Cercetări Științifice, între 1950 și 1962 a fost profesor universitar la Institutul de Petrol și Gaze, între 1957 și 1983 a fost director științific la Institutul de Cercetări Foraj Extracție Câmpina. Printre realizările sale cele mai importante se numără repunerea în funcțiune a tehnicilor și tehnologiilor din cadrul Direcției Tehnice Astra Română Câmpina, după plecarea personalului de specialitate străin; elaborarea pentru prima dată în România a bazelor ingineriei de zăcământ; publicarea de cărți și articole de specialitate în domeniile mecanicii fluidelor, hidraulicii subterane și cercetării sondelor. De asemenea, a fost formator de școală românească în domeniul ingineriei de zăcământ la Institutul din Câmpina. A locuit într-o casă modestă de pe Strada Plevnei și a decedat în decembrie 2003. În ianuarie 2018, Consiliul Local Câmpina i-a acordat post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului Câmpina.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Traian Mocuța
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Florea Din
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cristian Spulber
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați un cadou deosebit pe care să-l oferiți unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis, din centrul municipiului Câmpina, cea mai mare parte a problemei este rezolvată.