"Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții sociale, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali" este titlul celui mai amplu proiect național din sistemul de asistență maternală, finanțat cu fonduri europene și care se implementează și în județul Prahova. În acest scop, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova derulează o campanie de recrutare a persoanelor interesate să devină asistenți maternali.
Potențialii candidați trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- capacitate deplină de exercițiu;
- prin comportamentul lor în societate, starea sănătății și profilul lor psihologic, prezintă garanții pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor care revin unui părinte, referitoare la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor;
- au în folosință o locuință care acoperă necesitățile de preparare a hranei, igienă, educație și odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv ale copiilor care urmează a fi primiți în plasament.
Asistenții maternali sunt obligați să asigure integrarea copilului în viața socială (înscrierea la grădiniță, școală etc.), să asigure creșterea și îngrijirea copilului (înscrierea la medicul de familie, regim alimentar corespunzător vârstei, respectarea tratamentului medicamentos, evaluarea medicală periodică a copilului), să participe la întâlnirile copiilor cu familia naturală sau adoptivă, să pregătească copilul în vederea integrării în familia naturală sau adoptivă și să păstreze confidențialitatea informațiilor despre copii.
Evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist se realizează în două etape:
- etapa evaluării inițiale, care presupune mai multe vizite la domiciliul solicitantului și discuții separate cu fiecare membru al familiei solicitantului, cât și cu toți membrii familiei;
- etapa de pregătire, care implică participarea solicitanților selectați la un program de formare.
Persoanele interesate pot depune cereri sau pot solicita informații suplimentare la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, din Ploiești, Șoseaua Vestului nr. 14-16, Serviciul Management de caz pentru asistenți maternali profesioniști, telefon/ fax: 0244/ 586.100, 0244/ 511.400, interior 233, e-mail: dgaspcph@yahoo.com sau ampdgaspcph@gmail.com.
Proiectul "Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții sociale, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali" este derulat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), în parteneriat cu cele 47 de Direcții Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din țară. Este cea mai mare investiție cu fonduri europene din sistemul de asistență maternală din România, cu o valoare ce ajunge la 568 de milioane de euro, în cadrul căreia asistenții maternali vor beneficia de cursuri de calificare necesare pentru îngrijirea și creșterea copiilor, ocrotirea sănătății acestora și soluționarea cazurilor de abuz și neglijență.
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.
Pe perioada caniculei, așa cum s-a întâmplat în fiecare vară, în centrul municipiului Câmpina, în Piața ”Marin Constantin” (Pasajul de la Ceas) funcționează un centru de prim-ajutor.
Grǎdinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina deruleazǎ și în acest an, timp de două săptămâni, proiectul educațional “Grǎdinița de varǎ - Vara în culori”. Proiectul este la a IV-a ediție, fiind organizat în cadrul Centrului de Resurse Educaționale Deschise Câmpina, este avizat de cǎtre inspectorii pentru educație timpurie Mariana Ilie și Liliana-Mara Grigore și aprobat de inspectorul școlar general Ilona Rizea.
Timp de trei zile, între 1 și 3 iulie, de la ora 18.30, la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” din Câmpina va avea loc Festivalul ”Jean de Krassowsky”.