O nouă expoziție a artistului plastic câmpinean, Valentin Bălan, în Franța. Lecția educației prin cultură

Eveniment (Categoria articolului)

În această perioadă în care Câmpina împlinește 518 ani de la prima atestare documentară, iată un dar simbolic pentru comunitatea câmpineană venit tocmai din Franța. Acolo unde pictorul câmpinean Valentin Bălan se bucură de recunoaștere și apreciere. La Pithiviers-Orleans, un oraș situat la 86 km de Paris, a fost deschisă, din 5 ianuarie 2021, o expoziție de laviuri (tehnică mixtă peniță - pensulă) a artistului câmpinean.

44 de lucrări sunt prezentate publicului francez timp de o lună. Sunt lucrări realizate de artistul câmpinean și care fac parte dintr-un proiect amplu și extrem de interesant al Asociației "Connaissance et Sauvegarde du Patrimoine" (Cunoașterea și salvarea patrimoniului) privind studiul de specialitate al istoriei fiecărui sat din regiunea Loiret, a fiecărei biserici. Având la bază acest studiu care a inclus peste 140 de edificii religioase din nordul regiunii menționate, în Franța au fost realizate albume pentru publicul larg, pentru cunoașterea istorică și promovarea turistică a zonei. Poate fi o lecție și pentru noi, ca localitate, ca județ chiar, în dorința noastră de a deveni o destinație turistică, de a promova și turismul cultural. Pictorul câmpinean Valentin Bălan a fost cooptat în cadrul Asociației "Connaissance et Sauvegarde du Patrimoine" pentru realizarea grafică a albumelor cu toate așezămintele religioase și a făcut-o cu bucurie, cu pricepere și cu speranța că într-o bună zi va face același lucru și pentru comunitatea sa. În cadrul expoziției sunt prezentate și ultimele tipărituri ale "Asociației Les eglises du Nord-Loiret", prin implicarea lui Jacques Raunet și Marc Brendel, doi membri ai asociației, care l-au susținut pe Valentin Bălan în toate demersurile sale artistice în regiune. 

Aceste manifestări culturale sunt foarte bine primite de publicul francez din diverse categorii de vârstă. Aducerea în atenția publică a studiului edificiilor bisericești, a așezămintelor tradiționale prin intermediul expozițiilor și a unor lansări de carte sau albume reprezintă nu doar o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber de către membrii unei comunității, ci și o formă de educație. Valentin Bălan s-a implicat trup și suflet în acest proiect (din păcate, deocamdată, doar în Franța) și a făcut asta nu doar pentru a-și promova arta, ci mai ales pentru că el crede foarte mult în rolul pe care o asociație culturală îl poate avea într-o comunitate – de a atrage tinerii spre actul cultural-educativ, de a promova turismul local, de a face cunoscută localitatea unui public cât mai larg.
"Prin vizitele organizate periodic de asociația care a organizat expoziția în zonele propuse pentru studiu s-a ajuns la cunoașterea istoriei fiecărui sat, a fiecărei biserici. Este ceva extraordinar pentru că, efectiv, putem spune că au făcut și pietrele să vorbească. Acesta a fost un studiu asupra bisericilor, dar au fost organizate și vizite care au avut ca temă casele tradiționale, apoi interesul s-a mutat asupra geografiei locului, botanicii, cunoașterii amănunțite a unui loc dintr-o regiune, iar cu cât îl cunoaștem mai bine, cu atât mai mult putem să-i scoatem în evidență frumusețea, istoria, tradiția, pentru a ajunge să prețuim și să iubim din ce în ce mai mult acel loc", spune Valentin Bălan.
Dacă de la fiecare eveniment cultural la altul (expoziție, conferință, lansare de carte, concert) succesul este în creștere (și poate fi măsurabil prin prezența publicului, prin ecourile evenimentului), înseamnă că este în creștere și educația culturală a comunității. Iar Câmpina are nevoie de asta. Nu mai poate trăi doar din amintiri...

Citiți și Cea mai frumoasă galerie de artă din Câmpina - locuința pictorului Valentin Bălan

4662 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Oprea Gheorghe 11.01.2021 16:10 Un artist recunoscut şi pus în valoare de alţii.Frumoasă acţiune,pe cînd şi la noi.Felicitări pictorului Valentin Bălan, un român care ne face cinste.

Eveniment

3079 vizualizari
14 ian. 2021 07:55

Intrare liberă la Muzeul "Nicolae Grigorescu" din Câmpina, de Ziua Culturii Naționale

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie 2021, la Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu" intrarea este liberă. Astfel, între orele 9.00-17.00, puteți vizita casa memorială a marelui pictor care a ales să trăiască la Câmpina din 1890 și până la sfârșitul vieții sale.

2892 vizualizari
12 ian. 2021 20:02

Expoziție de suflet la Muzeul Grigorescu din Câmpina. Daniela Rîndașu și "Magia copilăriei"

Din 12 ianuarie 2021, la Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu" din municipiul Câmpina este deschisă expoziția "Mirajul copilăriei" a artistului plastic Daniela Rîndașu. O expoziție deosebită, care merită văzută și o puteți face până în luna februarie.

Alte stiri recente

26 vizualizari
23 ian. 2021 18:11

Ștefan Gagiu (CSS ”Constantin Istrati” Câmpina), locul al doilea la săritura în lungime în a doua etapă a Campionatului Național

La București au continuat sâmbătă întrecerile de atletism din cadrul celei de-a doua etape a Campionatului Național. După ce vineri, Marius Vasile a câștigat fără emoții proba de aruncarea greutății la categoria sub 20 ani (detalii - aici), sâmbătă la start s-au aliniat alți doi sportivi de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina (club coordonat de Mihaela Marin), ambii concurând în proba de săritura în lungime.

957 vizualizari
23 ian. 2021 13:20

Casa familiei Triță, din Provița de Sus, distrusă de incendiu, este refăcută cu sprijinul unor oameni extraordinari

Pe 2 ianuarie 2021, un incendiu puternic mistuia casa familiei Triță, din comuna Provița de Sus, și odată cu ea actele, îmbrăcămintea și toate bunurile agonisite. Oana și Nicolae Triță, alături de cei trei copii ai lor, de 9 ani, 14 ani și 17 ani, au rămas efectiv pe drumuri. Oamenii din Provița de Sus, din alte localități, dar și membrii unei asociații de motocicliști, într-o mobilizare extraordinară, un adevărat exemplu de spirit civic, au realizat ceva la care cei cinci membri ai familiei Triță nici nu mai sperau...