Procurorii DNA au finalizat cercetările în cazul fostului director al HidroPrahova - Dumitru Pantea și în cazul lui Ionuț Ionescu, managerul Unității de Implementare a Proiectului cu fonduri europene "Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare din județul Prahova". Cei doi sunt acuzați de luare de mită și au semnat acorduri de recunoaște a faptelor.
Iată cum au stat lucrurile, potrivit comunicatului remis de DNA Ploiești. "Inculpatul Pantea Dumitru, în calitate de director general al SC Hidro Prahova SA, societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, a primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată de inculpatul Boeru Gheorghe, în schimbul sprijinului acordat firmei administrate de acesta din urmă, pentru câștigarea, la o licitație, a contractului de Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare și supervizare lucrări. Ajutorul acordat de inculpatul Pantea Dumitru s-a materializat prin:
- furnizarea de date și informații de la comisia de evaluare a ofertelor și furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentației pentru câștigarea contractului de achiziție publică,
- desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor,
- punerea la dispoziția firmei favorizate, a răspunsurilor SC Hidro Prahova SA Ploiești, la căile de atac formulate de către participanții nemulțumiți la licitație (informații ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Național de Soluționare al Contestațiilor – C.N.S.C. și la Curtea de Apel Ploiești pentru a se menține decizia de atribuire a contractului)."
În prezența avocatului său, Dumitru Pantea a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.
- prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria comunei Ciolpani, județul Ilfov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov – Centrul de Bătrâni Ciolpani.
În cazul lui Ionuț Ionescu, au fost două acuzații de luare de mită, ambele recunoscute de inculpat. "În perioada iunie - iulie 2013, în contextul derulării unui contract de lucrări cu finanțare europeană având ca obiect Reabilitarea și extinderea SEAU Vălenii de Munte, Mizil și Urlați, județul Prahova, inculpatul Ionescu Ionuț Cristian, în calitate de manager Unitatea de Implementare a Proiectelor în cadrul SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești și în legătură cu atribuțiile sale de serviciu, a acceptat promisiunea și a primit de la un om de afaceri (martor în cauză), printr-un intermediar, suma de 10.000 lei, în schimbul aprobării ofertei depuse de o societate comercială. Practic, prin această acțiune, omul de afaceri, care deținea informații despre posibilitatea ca anumite firme să fie „sprijinite” în atribuirea contractelor de lucrări, s-a asigurat că societatea respectivă nu va întâmpina obstacole în procedura de atribuire a lucrării, în cazul în care oferta era eligibilă, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
În perioada mai – iunie 2014, într-un context asemănător privind proiectul Extindere rețea canalizare în orașele Câmpina, Bănești, Vălenii de Munte, județul Prahova, inculpatul Ionescu Ionuț Cristian, în aceeași calitate, a pretins și primit de la administratorul unei societăți comerciale suma de 10.000 lei, în schimbul facilitării derulării unui contract de prestări servicii, încheiat de acesta din urmă cu sprijinul managerului de proiect", se menționează în comunicatul DNA.
Și Ionuț Ionescu a fost de acord cu forma de exercitare a pedepsei:
- 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 aniși interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor,
- prestarea unei munci în folosul comunității, pe o perioadă de 120 zile, la SC Servicii de Gospodărire Urbană SRL sau Administrația Parcului Memorial Constantin Stere Ploiești.
În ambele cazuri, dosarele de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Prahova.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.