Despre accidentul cumplit care a cutremurat Câmpina în seara zilei de 7 aprilie 2022, în urma căruia un tânăr de numai 17 ani și-a pierdut viața, fiind lovit de o mașină pe trecerea de pietoni, s-a scris mult și probabil toți câmpinenii cunosc povestea acestei drame. Ce învățăm, însă, din această tragedie, pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată? CâmpinaTV.ro a cerut Ministerului Afacerilor Interne și parlamentarilor prahoveni modificarea Codului Rutier, astfel încât să poată fi amplasate radare fixe, cu camere, în zonele de risc din interiorul localităților, iar administrației locale a solicitat o dezbatere publică pe tema siguranței în trafic. În paralel, societatea civilă - medici, profesori, părinți, reprezentanți ai unor asociații și fundații - au transmis administrației locale un document de trei pagini cu o serie de propuneri pentru ca o astfel de dramă să nu mai fie posibilă pe străzile Câmpinei. După ce a primit documentul, primarul Alin Moldoveanu a decis să-i invite pe semnatarii acestuia la ședința Comisiei pentru Siguranța Circulației pe Drumurile Publice din Câmpina.
Întâlnirea acestei comisii cu reprezentanții societății civile a avut loc luni, 18 aprilie 2022 și a durat mai bine de trei ore. În afara primarului Alin Moldoveanu, a viceprimarului Liviu Dumitrache, a administratorului public Adrian Dobre, au fost prezenți și consilierii locali Liviu Davidescu, Noemi Ionescu, Costel Filip, Cosmin Raț și Marius Anghelescu.
Nu a fost o dezbatere în adevăratul sens al cuvântului, dar a fost o inițiativă apreciată de toate părțile implicate. Au fost discutate mai multe subiecte, dar ne vom referi în articolul de față strict la problema siguranței circulației pe drumurile din Câmpina, urmând ca asupra celorlalte subiecte discutate să revenim în zilele viitoare.
Primul lucru solicitat de reprezentanții societății civile a fost necesitatea sprijinirii familiei Dragomir (familia lui Paul Alexandru, victima accidentului din 7 aprilie), mai ales din punct de vedere psihologic și uman, pentru a o ajuta să treacă peste cumplita tragedie care le va marca pentru totdeauna viața. Apoi, s-a trecut la discutarea punctulă a unor propuneri, iar din răspunsurile primarului Alin Moldoveanu s-au desprins trei categorii de măsuri.
Măsuri luate înainte de producerea tragediei din 7 aprilie:
- Comandarea unui studiu de trafic la finalul anului trecut, studiu care va fi finalizat în iunie 2022 și va fi realizat de o firmă de specialitate. ”Avem o nouă realitate în Câmpina, numărul mașinilor a crescut de la 13.700 în 2018, data ultimului studiu de trafic, la 16.100 la finalul anului trecut. Foarte important și vă rog să vă implicați, studiul va fi supus dezbaterii publice și aștept propunerile tuturor privind concluziile care se vor desprinde din acest studiu de trafic”, a spus primarul Alin Moldoveanu;
- Iluminarea trecerilor de pietoni. ”Este un proiect depus pe fonduri europene, pe care am reușit să-l deblochez, și am mai depus alte două proiecte la Fondul de Mediu, toate vizând asigurarea unui iluminat public de mai bună calitate în Câmpina, inclusiv la nivelul trecerilor de pietoni, mai ales pe bulevardul central”, a precizat Moldoveanu, completat de administratorul public Adrian Dobre: ”Mai mult, în regulamentul privind iluminatul public, recent aprobat în Consiliul Local, se prevede obligativitatea asigurării unui iluminat mai puternic cu 50-100% la trecerile de pietoni față de restul arterei de circulație”;
- Demararea proiectului privind pasajul subteran. În opinia primarului Alin Moldoveanu, care și-a manifestat dezamăgirea că acest proiect nu s-a bucurat de atenția cetățenilor la dezbaterea publică, ”pasajul va rezolva o mare parte din problemele legate de siguranța traficului rutier”;
- Includerea în bugetul local a achiziționării și montării de noi relantisoare. ”Avem deja relantisoare în mai multe puncte din oraș. Prin proiectul bugetului local, care știți că a întâmpinat ceva dificultăți în Consiliul Local, sunt prevăzute noi relantisoare, atât achiziția, cât și montarea lor. Iar acest lucru se întâmpla în luna februarie, deci cu mult timp înaintea tragicului accident”, a mai adăugat primarul;
- Amenajarea de sensuri giratorii. Este vorba de două sensuri giratorii noi - la ”Răcitor” (intersecția străzilor B.P. Hasdeu cu Calea Doftanei) și la ”Oscar” (intersecția străzilor I.H. Rădulescu, Drumul Taberei, Siretului). "Sunt lucrări care au rolul de a ajuta la fluidizarea traficului și pentru care în proiectul bugetului local se alocaseră fonduri, dar mai mulți consilieri locali au făcut o serie de amendamente prin care, practic, au adus în imposibilitate Executivul să mai realizeze aceste obiective";
- Sistem de supraveghere video. Este vorba de celebrul proiect care a născut atâtea și atâtea discuții, hotărârea Consiliului Local, validată de Prefectura Prahova, fiind atacată în instanță de doi consilieri locali - Aron Sabo și Cezar Grama. Procesul este încă în curs, la prima instanță acțiunea consilierilor fiind respinsă, dar aceștia au formulat recurs în data de 5 aprilie 2022.
Măsuri luate imediat după accident:
- Prelungirea programului de funcționare a semafoarelor până la ora 24. ”La puține zile după accident, am convocat o ședință a acestei comisii (n.r. - de Siguranța Circulației), dar am preferat să nu ies public pentru că emoția generală era prea puternică. Am preferat să acționăm, iar prelungirea programului semafoarelor până la ora 24 a fost prima decizie. Avem deja și reacții adverse, unii câmpineni fiind nemulțumiți că trebuie să stea la semafor și aproape de miezul nopții”, a spus Alin Moldoveanu;
- Suplimentarea corpurilor de iluminat. S-a decis ca, în mai multe zone de pe Bulevardul Carol I, zona centrală, acolo unde stâlpii de iluminat permit acest lucru, să se amplaseze un nou braț cu un corp de iluminat suplimentar, tocmai pentru a spori gradul de iluminare al trecerilor de pietoni.
Măsuri aprobate pe 18 aprilie 2022, de către Comisia pentru Siguranța Circulației:
- Prelungirea programului de funcționare al semafoarelor până la ora 2 dimineață, în serile de vineri și sâmbătă. Propunerea a venit din partea comandantului Poliției Municipale, Iulian Stanciu, a fost adoptată în unanimitate și devine operațională imediat;
- Relantisoare la toate trecerile de pietoni din zona centrală. Un punct foarte discutat a fost cel al montării de relantisoare la trecerile de pietoni din zona centrală. În cele din urmă, s-a stabilit amplasarea de relantisoare la trecerile de pietoni de la Policlinică, intersecția de la Casa Cărții, BCR, în dreptul Blocului 7ABC, la Forestier (unde s-a întâmplat cumplitul accident) și de la Casa de Pensii (intersecția Bulevardului Nicolae Bălcescu cu Strada Orizontului). De asemenea, vor mai fi montate și alte relantisoare, dar acestea vor avea un caracter temporar pentru a se vedea în ce ajută și dacă nu cumva conduc la blocaje în trafic. De asemenea, în perspectivă, va fi amenajată o trecere de pietoni supraînălțată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în zona blocurilor de la IRA, din apropierea centrelor comerciale din zona respectivă.
Este doar o sinteză a discuțiilor de mai bine de trei ore. Sunt multe lucruri care au fost spuse, unele le puteți urmări în materialul video, dar și altele asupra cărora vom reveni în zilele următoare. Oricum, cel mai important lucru rămâne că acestă discuție a avut loc, dar este trist că a fost nevoie de pierderea vieții unui tânăr pentru a se ajunge aici.
Precizăm faptul că, pe lângă reprezentanții Primăriei și Consiliului Local, din Comisia pentru Siguranța Circulației mai fac parte reprezentanții Poliției Municipale și Poliției Locale.
Pe Strada Mihai Eminescu, din centrul municipiului Câmpina, vor începe luni, 7 iulie, lucrările la rețeaua de gaze naturale. Practic, se înlocuiește rețeaua existentă, așa cum s-a întâmplat recent și pe Strada Orizontului.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat pe lista măsurilor pentru reducerea deficitului și mărirea normei didactice.
La finalul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, pe esplanada Casei Tineretului vor avea loc primele două concerte din cadrul evenimentului Câmpina Summer Park Music.
La Consiliul Județean a fost semnat astăzi, 3 iulie 2025, contractul privind "Execuția rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Câmpina și Poiana Câmpina", parte a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova.