Primăria Câmpina a pierdut, la Curtea de Apel Ploiești, procesul cu Ministerul Dezvoltării pentru suspendarea executării silite a bugetului local pentru acea corecție de 5,5 milioane lei aplicată din cauza unor nereguli la lucrarea de modernizare a Căii Dacia (pasajul suprateran). Recursul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție. Problema cu acest proces este destul de complicată, dar și delicată, în același timp. Cert este că, din cauza acestei corecții, în continuare, Ministerul Dezvoltării refuză finanțarea noilor proiecte cu fonduri europene depuse de administrația locală câmpineană.
"Noi am deschis o acțiune în instanță pentru suspendarea titlului de creanță, am pierdut la Curtea de Apel și vom ajunge la Înalta Curte cu recursul și sperăm că într-un termen decent vom obține un rezultat. Un termen decent înseamnă câteva luni, am înțeles că aceste cazuri se vor judeca cu celeritate. Asta înseamnă că, deocamdată, avem probleme cu proiectele cu fonduri europene prin POR, la care urma să semnăm contractele de finanțare. Cele prin POR sunt suspendate de minister. Acum nu trebuie să deschidem Cutia Pandorei și să-i acuzăm pe cei de la Ministerul Dezvoltării că prin această măsură Câmpina ar putea să piardă 20 de milioane de euro. Deocamdată încercăm să găsim o cale de rezolvare. Am apelat la instanță, mai există și o cale de rezolvare prin plata în rate a acestei corecții, dar cu o convenție semnată cu ministerul că dacă vom câștiga procesul de anulare a titlului de creanță ne vor returna această sumă de bani și vor ridica restricția pentru semnarea contractelor de finanțare", a declarat primarul Horia Tiseanu în cadrul dezbaterii publice privind bugetul local pe 2020, desfășurată miercuri la Primăria Câmpina. (video)
Curtea de Apel Ploiești a respins ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării titlului de creanță și a dispus restituirea către Primăriea Câmpina a cauțiunii de 600.000 lei depusă pentru demararea acestui proces. Recursul Primăriei se va judeca, după cum spuneam, la Înalta Curte, dar până în acest moment nu s-a stabilit primul termen de judecată.
Să ne reamintim, pe scurt, povestea procesului dintre Ministerul Dezvoltării și Primăria Câmpina privind această corecție de 5,5 milioane lei, cea mai mare dintre toate cele stabilite. În anul 2014, Ministerul Dezvoltării a aplicat Primăriei Câmpina o corecție de 5,5 milioane lei la proiectul privind Calea Dacia pentru schimbarea soluției tehnice (tabliere metalice în loc de beton pentru "bretelele" pasajului suprateran). Primăria a constestat în instanță și a cerut anularea actului administrativ prin care se stabilea corecția. În martie 2016, procesul pe fond a fost pierdut de Primărie la Curtea de Apel Ploiești și s-a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. După trei ani, Înalta Curte a dispus rejudecarea cauzei și a trimis dosarul înapoi la Curtea de Apel Ploiești. Primul termen pentru rejudecare este stabilit pentru 26 februarie 2020. Deși există acest proces în derulare, Ministerul Dezvoltării vrea banii reprezentând valoarea corecției și a obținut executarea silită a bugetului local pentru acești bani. Primăria a apelat din nou la instanță și a cerut suspendarea executării, iar acesta este procesul despre care am scris mai sus și care a ajuns la Înalta Curte.
După ce în ultimele săptămâni s-a asfaltat Bulevardul Culturii din Câmpina, după lucrările la rețeaua de gaze, vineri, 13 decembrie, s-au realizat marcajele rutiere.
Vineri, 13 decembrie, a fost ședință extraordinară a Consiliului Local Câmpina. Deși s-a discutat doar o rectificare a bugetului local, au ieșit scântei...
La începutul fiecărui mandat, aleșii locali sunt obligați să-și completeze declarațiile de avere și de interese și să le depună la Primărie pentru a fi postate pe site-ul instituției. Iată cât de bogați (sau nu) sunt noii aleși câmpineni.
Marți seară, în jurul orei 23.00, în Prahova a avut loc un accident rutier terifiant, în urma căruia doi tineri - șoferul de 27 ani și pasagerul de 26 ani - și-au pierdut viața.