Ministerul Dezvoltării refuză, în continuare, finanțarea proiectelor cu fonduri europene ale Câmpinei, din cauza corecției la Calea Dacia

Actualitate (Categoria articolului)

Primăria Câmpina a pierdut, la Curtea de Apel Ploiești, procesul cu Ministerul Dezvoltării pentru suspendarea executării silite a bugetului local pentru acea corecție de 5,5 milioane lei aplicată din cauza unor nereguli la lucrarea de modernizare a Căii Dacia (pasajul suprateran). Recursul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție. Problema cu acest proces este destul de complicată, dar și delicată, în același timp. Cert este că, din cauza acestei corecții, în continuare, Ministerul Dezvoltării refuză finanțarea noilor proiecte cu fonduri europene depuse de administrația locală câmpineană.

"Noi am deschis o acțiune în instanță pentru suspendarea titlului de creanță, am pierdut la Curtea de Apel și vom ajunge la Înalta Curte cu recursul și sperăm că într-un termen decent vom obține un rezultat. Un termen decent înseamnă câteva luni, am înțeles că aceste cazuri se vor judeca cu celeritate. Asta înseamnă că, deocamdată, avem probleme cu proiectele cu fonduri europene prin POR, la care urma să semnăm contractele de finanțare. Cele prin POR sunt suspendate de minister. Acum nu trebuie să deschidem Cutia Pandorei și să-i acuzăm pe cei de la Ministerul Dezvoltării că prin această măsură Câmpina ar putea să piardă 20 de milioane de euro. Deocamdată încercăm să găsim o cale de rezolvare. Am apelat la instanță, mai există și o cale de rezolvare prin plata în rate a acestei corecții, dar cu o convenție semnată cu ministerul că dacă vom câștiga procesul de anulare a titlului de creanță ne vor returna această sumă de bani și vor ridica restricția pentru semnarea contractelor de finanțare", a declarat primarul Horia Tiseanu în cadrul dezbaterii publice privind bugetul local pe 2020, desfășurată miercuri la Primăria Câmpina. (video)
Curtea de Apel Ploiești a respins ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării titlului de creanță și a dispus restituirea către Primăriea Câmpina a cauțiunii de 600.000 lei depusă pentru demararea acestui proces. Recursul Primăriei se va judeca, după cum spuneam, la Înalta Curte, dar până în acest moment nu s-a stabilit primul termen de judecată.

Să ne reamintim, pe scurt, povestea procesului dintre Ministerul Dezvoltării și Primăria Câmpina privind această corecție de 5,5 milioane lei, cea mai mare dintre toate cele stabilite. În anul 2014, Ministerul Dezvoltării a aplicat Primăriei Câmpina o corecție de 5,5 milioane lei la proiectul privind Calea Dacia pentru schimbarea soluției tehnice (tabliere metalice în loc de beton pentru "bretelele" pasajului suprateran). Primăria a constestat în instanță și a cerut anularea actului administrativ prin care se stabilea corecția. În martie 2016, procesul pe fond a fost pierdut de Primărie la Curtea de Apel Ploiești și s-a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. După trei ani, Înalta Curte a dispus rejudecarea cauzei și a trimis dosarul înapoi la Curtea de Apel Ploiești. Primul termen pentru rejudecare este stabilit pentru 26 februarie 2020. Deși există acest proces în derulare, Ministerul Dezvoltării vrea banii reprezentând valoarea corecției și a obținut executarea silită a bugetului local pentru acești bani. Primăria a apelat din nou la instanță și a cerut suspendarea executării, iar acesta este procesul despre care am scris mai sus și care a ajuns la Înalta Curte.

3390 vizualizari
6

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Aurel P. 14.02.2020 12:55 Domnu` primar Tiseanu, Câmpina nu pierde 20 milioane euro din cauza Ministerului Dezvoltării, cum subtil se insinuează, ci din cauza administrației locale pe care o conduceți și a neregulilor (des întâlnite) la majoritatea lucrărilor care se fac în orașul nostru!
  • Andra 14.02.2020 13:51 Executare silită mai trebuia pe bugetul Câmpinei, și așa făcut praf de actuala conducere! Mi-e milă de primarul care va veni după Tiseanu (o să tragă ani buni să scoată orașul din datorii) pentru că, să fim serioși, cu așa ''nefăcute'', nu mai iese primar! Poate are demnitatea de a se retrage... până nu ne aduce de tot în sapă de lemn!
  • Dacia 14.02.2020 15:28 DA, În anul 2014, Ministerul Dezvoltării a aplicat Primăriei Câmpina o corecție de 5,5 milioane lei la proiectul privind Calea Dacia pentru schimbarea soluției tehnice (tabliere metalice în loc de beton pentru ''bretelele''pasajului suprateran),asta stim si noi de peste 5 ani,si mai stim de ce s-aschimbat solutia TEHNICA IN TIMPULFAZEI de EXECUTIEI,deci prea tarziu ,aici este portita si cheia smecheriei sau a prostiei?s-a scris despre un studiu geo gresit? si descarcarea greutatii prin tabliere metalice.Chiar nu se poate grabi putin si solutiona aceasta mare HOTIE sau GRESEALA?si destituirea celor vinovati de stam in asteptarea banilor europeni ca milogii.RUSINEEEE.Analiza este foarte usor de efectuat ,sunt cei de la fonduri europene ce inteleg foarte bine cum se evapora din banii.
  • Elis Oprea 14.02.2020 17:53 Bine că s-au făcut credite pentru refinanțarea altor credite și nu pentru a achita o sumă de bani care putea să deblocheze investițiile cu fonduri europene în Câmpina! Bravo!
  • Cornelia 14.02.2020 19:41 Dacă se plătea corecția, chiar și în rate după cum spune primarul Tiseanu, era achitată până acum... și așa poate se mai mișca ceva în Câmpina! Stăm pe loc la capitolul dezvoltare cu bani moca pentru că se încăpățânează unii de pe acolo....
  • Petre 15.02.2020 11:24 GOLANEALA marca PNL cum zice seful cel mare dar pe bani multi,au reusit sa bage orasul in FALIMENT o administartie oarba si incompetenta impreuna cu corul bocitoarelor versus consilierii ce incaseaza bani doar pentru pozade grup.

Actualitate

1153 vizualizari
29 mar. 2020 22:30

Cele patru ordine emise de Raed Arafat pentru sistemul medical în perioada stării de urgență

Ministrul secretar de stat Raed Arafat a prezentat situația existentă duminică seara, în România, în privința pandemiei de coronavirus: 1,815 cazuri confirmate de infectare, 206 persoane vindecate, 43 decese, 770 persoane internate, dintre care 52 la Terapie Intensivă. De asemenea Raed Arafat a anunțat că a emis patru ordine ale comandantului acțiunii privind unele reguli pentru personalul medical și privind înființarea unui nou spital militar de campanie la Constanța.

1398 vizualizari
29 mar. 2020 21:46

Principalele prevederi Ordonanței Militare nr.4: plafonarea prețurilor la utilități, sarcini noi pentru administrațiile locale, amenzi mai mari pentru nerespectarea măsurilor stabilite

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat duminică seară prevederile Ordonanței Militare nr.4/2020, emisă chiar astăzi și care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Vă prezentăm în continuare principalele prevederi ale noului act normativ, cu precădere cele care interesează direct populația.

Alte stiri recente

4 vizualizari
30 mar. 2020 09:09

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 30 martie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1052 vizualizari
29 mar. 2020 21:21

Societatea de brokeraj în asigurări ADECAR Câmpina anunță că își va desfășura activitatea exclusiv online

Începând de luni, 30 martie 2020, pentru a proteja clienții, dar și personalul firmei de riscul contaminării cu virusul COVID-19, activitatea societății de brokeraj în asigurări ADECAR Câmpina se va desfășura exclusiv online, până la 15 aprilie 2020. Deci nu vor mai avea loc întâlniri cu clienții la sediul din Bulevardul Carol I, nr. 27.