Dezbaterea publică pe tema tarifelor la gunoi a lămurit parțial problema colectării selective în Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

Cu o săptămână înaintea ședinței Consiliului Local, Primăria Câmpina a organizat o dezbatere publică asupra proiectului de hotărâre privind modificarea tarifelor utilizatorului de salubrizare, Floricon Salub. Din partea societății civile au participat doar Simona și Marius Stoica, reprezentând Asociația ”Câmpina Civică”, în vreme ce administrația locală a fost reprezentată de primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Adrian Pițigoi, administratorul public Remus Bădulescu, secretarul Elena Moldoveanu, directorul Direcției Economice - Alice Tudorache și consilierii locali Monica Clinciu, Constantin Cândea și Florin Frățilă. De asemenea, a fost prezent Florin Constantinescu, administratorul operatorului de salubritate din Câmpina.

De altfel, prezența lui Florin Constantinescu a fost oportună, intervențiile acestuia lămurind mare parte din subiectele discutate. Astfel, concret, de la 1 septembrie 2019, după adoptarea acestui proiect de hotărâre, vor exista două tarife: 11,58 lei/persoană/lună fără TVA (13,78 lei cu tot cu TVA) - un tarif să-i spunem de bază și un tarif penalizator, în valoare de 15,07 lei/persoană pe lună fără TVA (17,93 lei cu tot cu TVA), pentru cei care nu vor colecta selectiv deșeurile reciclabile. 
În primul rând, trebuie precizat faptul că noul tarif de bază este majorat pentru că operatorul va trebui să ducă la Stația de Sortare din Boldești Scăieni doar deșeurile reciclabile, pentru care va plăti 67,52 lei/tonă, în timp ce deșeurile colectate în amestec vor fi transferate la Stația de Tratare Mecano-Biologică de la Ploiești, unde taxa este 128,89 lei/tonă. Cum se ajunge la tariful penalizator? Ușor... am zice noi. După 1 septembrie, la colectarea deșeurilor reciclabile, angajații societății de salubritate vor fotografia containerele și acolo unde nu s-au respectat principiile colectării selective, mai întâi vor fi atenționați abonații, iar dacă situația va persista, din luna următoare constatării se va aplica tariful penalizator. Dacă la case lucrurile sunt ceva mai simple, abonații care nu colectează selectiv plătesc tariful penalizator, la blocuri, dacă la platformele comune se constată că nu se colectează selectiv deșeurile reciclabile, atunci toți locatarii asociației respective vor plăti tarif penalizator.
De asemenea, ar mai trebui precizate unele lucruri: vor putea fi colectate la un loc PET-uri, cartoane, hârtie și produse de aluminiu, dar acestea nu trebuie să fie contaminate cu mâncare, uleiuri, vopsele etc, iar sticla (însemnând doar ambalaje și borcane, nu și geamuri sparte, becuri, oglinzi etc) trebuie să fie colectată separat. Fiecare abonat de la case va primi saci de culori diferite pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile, iar programul de ridicare a acestora va fi ”în a doua și a patra sâmbătă din fiecare lună pentru deșeurile reciclabile (PET-uri, cartoane, plastic, aluminiu etc), care se vor colecta în saci galbeni transparenți, și în a patra săptămână din lună, sacii verzi pentru sticlă”, după cum a spus Florin Constantinescu, patronul operatorului de salubritate din Câmpina. (video)
Florin Constantinescu le-a explicat celor prezenți că motivul principal al majorării tarifului este obligativitatea de a-l duce la stația de tratate mecano-biologică de la Ploiești, dar și că la Câmpina se respectă principiul impus de lege ”plătești cât arunci”, dar la nivelul localității și nu individual. Astfel, întreaga cantitate de gunoi se împarte la numărul total de abonați și de aici rezultă tariful. Și aici s-a ajuns la discuția lungă și fără sfârșit despre numărul de abonați. În ciuda declarației administratorului public Remus Bădulescu conform căreia ”s-au făcut peste 600 de noi contracte, însumând aproximativ 1.300 de abonați”, totuși, în ultimii ani, numărul de abonați raportat de operator este neschimbat – 22.000.

Despre acest subiect se va mai vorbi, în mod cert, inclusiv la ședința Consiliului Local din 29 august, dar unul dintre lucrurile care trebuie știute de cetățeni este că se vor mai monta containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile în mai multe puncte din localitate, deoarece Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – ADI Managementul Deșeurilor a transmis Primăriei Câmpina că, ținând cont de numărul populației și de suprafața localității, trebuie să existe 107 astfel de puncte. În prezent, există 54. Despre controlul acestor containere încă nu se știe mai nimic – cine le va supraveghea, cine va plăti dacă aici nu se vor depune deșeurile colectate selectiv în mod corespunzător. Dezbaterea de la sediul Primăriei Câmpina a mai demonstrat că sunt, încă, multe necunoscute, sunt multe întrebări fără răspuns și că va fi foarte greu de implementat un principiu vest-european aici, la noi, unde există o mentalitate balcanică, atât la nivelul populației, cât și la nivelul autorităților.

4784 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1227 vizualizari
19 sept. 2019 12:49

Restricții de circulație pe Bulevardul Carol I și unele străzi adiacente în perioada Festivalului "Serbările Toamnei" Câmpina 2019

Primăria Câmpina anunță că de vineri, 20 septembrie, ora 17.30 și până luni, 23 septembrie, ora 7.00, vor fi instituite unele restricții în privința traficului rutier, cu ocazia desfășurării celei de-a XII-a ediții a Festivalului "Serbările Toamnei", eveniment care se va desfășura pe Bulevardul Carol I, în zona Parcului Trandafirilor (notariate).

1510 vizualizari
19 sept. 2019 12:27

O listă lungă de nereguli la modernizarea Parcului de la Soldat. Termenul de remediere - 23 octombrie 2019

Miercuri, 18 septembrie 2019, era programată recepția lucrărilor de modernizare a Parcului de la Soldat, adică a Parcului Regele Mihai I, denumirea oficială. Numai că, în lipsa dirigintelui de șantier, Sorin Alupoaie, care a anunțat că este bolnav, recepția s-a transformat într-o simplă inspecție la care au participat viceprimarul Adrian Pițigoi și mai mulți reprezentanți ai ADPP, precum și reprezentantul firmei constructoare – Construct Edil SRL Câmpineanca, județul Vrancea. Ce a rezultat în urma inspecției? O lista lungă de neconformități pe care constructorul va trebui să le remedieze până la 23 octombrie 2019.

Alte stiri recente

596 vizualizari
19 sept. 2019 18:47

Mai mult de jumătate dintre unitățile de învățământ din Prahova nu au paza asigurată

În județul Prahova există 630 unități de învățământ public: 62 licee, 260 școli gimnaziale și 308 grădinițe. Doar 48,4% din acestea au paza asigurată fie cu paznici angajați individual, fie cu societăți de protecție și pază. Dintre unitățile de învățământ la care există pază, 58,4% sunt în mediul urban, iar 31,6% sunt în mediul rural. Aceste informații au fost prezentate astăzi, la ședința Colegiului Prefectural al Județului Prahova, de către conducerea Inspectoratului Județean de Poliție.

2099 vizualizari
19 sept. 2019 16:31

Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.