La Plaiu Câmpinei (comuna Șotrile), urșii "vizitează" gospodăriile oamenilor și în timpul zilei, nu doar noaptea

Social (Categoria articolului)

În localitățile din jurul Câmpinei, urșii își făceau apariția cu precădere în timpul nopții, în cautare de hrană. Acum există riscul ca localnicii să dea peste urs în orice moment, pentru că animalele au început să umble și în timpul zilei prin gospodării. Așa cum s-a întâmplat în satul Plaiu Câmpinei din comuna Șotrile, după cum se poate vedea și în fotografiile care ne-au fost trimise de o cititoare. Oamenii s-au adresat autorităților, dar acestea au ridicat neputincioase din umeri.

Această neputință a autorităților provine din faptul că, practic, singura modalitate de intervenție ar fi gonirea urșilor cu ajutorul jandarmilor, mai exact cu ajutorul semnalelor acustice (și luminoase, noaptea) de la autospecialele Jandarmeriei. Împușcarea animalelor este interzisă, urșii fiind protejați prin lege. Problema este că urșii au început să apară în tot mai multe localități, căutând hrană în curți și grădini, iar oamenii se tem pentru animalele din bătătură și se tem chiar pentru viața lor.
După cum vă informam recent, numai în week-end-ul trecut jandarmii au intervenit în nouă cazuri pentru alungarea urșilor, la Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni. Schimbările climaterice și intervenția omului în habitatul natural al urșilor (tăierea pădurilor) au creat această situație periculoasă și extrem de greu de gestionat. Urșii s-au înmulțit, iar habitatul lor natural s-a redus, astfel că animalelor nu le mai ajunge hrana și caută mâncare oriunde e posibil. O situație scăpată complet de sub control de către autorități, care vorbesc de mai multă vreme de aplicarea unor măsuri neletale, înainte de a se apela la cele extreme, dar în practică nu se pune nimic. Iar în unele zone oamenilor le este frică să mai iasă din casă din cauza urșilor.

Citiți și Intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor din Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni

6447 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

223 vizualizari
30 nov. 2022 15:58

Participare record la Concursul de creație literară pentru elevi de la Biblioteca Municipală ”Dr. C.I. Istrati” Câmpina

Concursul de creație literară adresat elevilor din școlile și liceele câmpinene a strâns la ediția din acest an un număr record de participanți - 92. Marți, 29 noiembrie, imediat după prânz, a avut loc festivitatea de premiere, la care administrația locală a fost reprezentată de Liviu Davidescu, consilier local, președintele Comisiei pentru Cultură și Tineret, din cadrul Consiliului Local Câmpina.

2089 vizualizari
30 nov. 2022 09:35

Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” Câmpina derulează proiectul ”Împreună, dincolo de diferențe”, în cadrul programului Erasmus+

”Împreună, dincolo de diferențe” este titlul unui proiect din cadrul Programului Erasmus+ la care au participat elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu”. În cadrul acestui proiect au mai participat școli din Spania, Italia, Grecia, Lituania și Croația. 

Alte stiri recente

566 vizualizari
30 nov. 2022 13:58

Sărbătoarea ”Sf. Andrei” și Ziua Națională a României, sărbătorite la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina

Marți, 29 noiembrie, în sala de sport a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina a avut loc o manfestare prin care au fost sărbătorite ”Sf. Andrei” și Ziua Națională a României. Chiar dacă la acest eveniment nu au putut lua parte decât elevi și cadre didactice ale acestei instituții de învățământ, manifestarea a fost una emoționantă și deosebit de frumoasă.

1857 vizualizari
30 nov. 2022 13:16

Directorul Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, Vasile Tache, a fost avansat la gradul de chestor

1 comentarii

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat în cursul zilei de marți, 29 noiembrie, mai multe decrete privind unele avansări în grad.