În localitățile din jurul Câmpinei, urșii își făceau apariția cu precădere în timpul nopții, în cautare de hrană. Acum există riscul ca localnicii să dea peste urs în orice moment, pentru că animalele au început să umble și în timpul zilei prin gospodării. Așa cum s-a întâmplat în satul Plaiu Câmpinei din comuna Șotrile, după cum se poate vedea și în fotografiile care ne-au fost trimise de o cititoare. Oamenii s-au adresat autorităților, dar acestea au ridicat neputincioase din umeri.
Această neputință a autorităților provine din faptul că, practic, singura modalitate de intervenție ar fi gonirea urșilor cu ajutorul jandarmilor, mai exact cu ajutorul semnalelor acustice (și luminoase, noaptea) de la autospecialele Jandarmeriei. Împușcarea animalelor este interzisă, urșii fiind protejați prin lege. Problema este că urșii au început să apară în tot mai multe localități, căutând hrană în curți și grădini, iar oamenii se tem pentru animalele din bătătură și se tem chiar pentru viața lor.
După cum vă informam recent, numai în week-end-ul trecut jandarmii au intervenit în nouă cazuri pentru alungarea urșilor, la Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni. Schimbările climaterice și intervenția omului în habitatul natural al urșilor (tăierea pădurilor) au creat această situație periculoasă și extrem de greu de gestionat. Urșii s-au înmulțit, iar habitatul lor natural s-a redus, astfel că animalelor nu le mai ajunge hrana și caută mâncare oriunde e posibil. O situație scăpată complet de sub control de către autorități, care vorbesc de mai multă vreme de aplicarea unor măsuri neletale, înainte de a se apela la cele extreme, dar în practică nu se pune nimic. Iar în unele zone oamenilor le este frică să mai iasă din casă din cauza urșilor.
Citiți și Intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor din Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni
Societatea HidroPrahova SA anunță că, pe fondul temperaturilor ridicate și lipsei prelungite de precipitații, în mai multe localități s-au înregistrat creșteri semnificative ale consumului de apă potabilă.
Asociația "Ateliere Fără Frontiere" a anunțat câștigătorii ediției 2025 a programului "Dăm Click pe România".
O furtună puternică a avut loc miercuri după-amiază la Sinaia. A plouat torențial, iar vântul a bătut în rafale de 70-80 km/h.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.