10 Mai a fost Ziua Națională a României între anii 1866-1916 și 1918-1947. Era Ziua Regelui sau Ziua Regalității. Astăzi, la Câmpina, în onoarea acestei zile, la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" a avut loc o conferință foarte interesantă, pentru liceeni - "Când România era Regat".
Moderatorul conferinței a fost profesorul Nicolae Geantă, iar scopul principal al evenimentului de astăzi a fost acela de a li se prezenta elevilor de liceu aspecte mai puţin cunoscute din viaţa Familiei Regale a României. Mai mult, s-a intenționat să se arate că, în perioada regalităţii, România a fost o ţară mult mai respectată, o ţară care şi-a construit o identitatea naţională, o țară dezvoltată, cu o economie prosperă. Invitaţii conferinţei au fost profesorul câmpinean Alin Ciupală şi fostul parlamentar Mircea Roşca.
„A picat ziua aceasta într-un moment în care România suferă încă după dispariţia Regelui Mihai, cel care devenise, în perioada comunistă, o speranţă şi un simbol pentru toţii românii care îşi doreau să scape de infernul bolşevic. Regele Mihai a reprezentat o altă lume. Ca să ai o ţară prosperă, trebuie să ai o elită, ca să ai o elită, trebuie să ai oameni înzestraţi cu inteligenţă, educaţie, bun simţ, care să lupte pentru idealurile ţării nu pentru interesele lor personale”, a subliniat istoricul Alin Ciupală. (video)
La rândul său, Mircea Roşca a afirmat în faţa elevilor câmpineni: „Pentru mine, regalitatea este pasiunea vieţii mele, pentru că 80 de ani din istorie ne lipseau, atunci când am făcut noi şcoala. Am fost pasionat să aflu mai mult despre această perioadă de 80 de ani din istoria noastră, pentru că mi-am dat seama că ea a însemnat ceva cutremurător pentru regimul comunist. A fost cea mai frumoasă perioadă a României pentru că atunci s-a creat statul român. Trecutul nostru a creat această identitate care i-a speriat pe unii care spun că ne iubesc. Acum, suntem educaţi şi încurajaţi să ne vorbim de rău, să ne hulim ţara, să ne facem de râs în faţa Europei, devenind o platformă perfectă pentru marii miliardari ai lumii cum a fost Rockefeller şi cum este, mai nou, George Soros”. (video)
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.
Ziua Drapelului Național este sărbătorită în fiecare an la data de 26 iunie.
Miercuri, 2 iulie, de la ora 11.00, la Castelul Hasdeu, din Câmpina, va fi sărbătoare. Așa cum este tradiția, pe 2 iulie, vor fi sărbătorite cele două Iulii din viața savantului BP Hasdeu - soția și fiica.
Societatea Filarmonică din Câmpina a avut sâmbătă, 21 iunie, Adunarea Generală, în cadrul unui eveniment mai amplu care a avut loc la Casa de Cultură ”Geo Bogza”.