În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina de miercuri, 29 martie 2023, s-a discutat pentru a treia oară în acest mandat de propunerea privind înființarea unui Centru Cultural. Și de această dată, ca și în precedentele două cazuri, proiectul a fost respins de Consiliul Local.
Fața de precedentele două încercări, de această dată, în propunerea venită din partea primarului Alin Moldoveanu din viitorul Centru Cultural ar fi trebuit să facă parte doar Casa de Cultură ”Geo Bozga”, Casa Tineretului și Centrul de Informare și Promovare Turistică. Discuțiile au fost destul de aprinse și le puteți urmări integral în înregistrarea video. Noi am decis să punctăm doar câteva lucruri care ni s-au părut mai interesante și asupra cărora am considerat că merită insistat.
Istoria lui Liviu Briciu
Primul care a luat cuvântul în cadrul discuțiilor a fost Liviu Briciu, autorul moral al acestui proiect. Liderul Oamenilor Liberi (POL) a făcut o scurtă istorie a proiectelor pe marginea înființării acestui centru. Ulterior, Liviu Briciu a mai nuanțat unele lucruri: ”Majoritatea localităților își construiesc astfel de centre culturale pentru că au nevoie de o identitate culturală și de un om care să construiască un viitor cultural, să vină cu un proiect cultural pentru oraș, în special pentru educația tinerilor și a copiilor”.
Alexandra Toma, singurul șef de instituție implicată, care a fost prezentă la dezbateri, și-a apărat punctul de vedere, instituția și colegii
Singurul conducător al uneia dintre instituțiile vizate a face parte din viitorul Centru Cultural a fost Alexandra Toma, responsabilul Casei de Cultură ”Geo Bogza”. De ce a lipsit conducerea Casei Tineretului? Nici măcar nu și-a pus cineva problema... Într-un demers firesc, Alexandra Toma și-a apărat instituția, și-a apărat colegii, și-a apărat activitatea și, până la urmă, postul, aducând argumente concrete privind activitatea depusă în această instituție. A pus și o serie de întrebări legate de proiect. La unele s-a răspuns, la altele... mai degrabă nu.
Amendamentul lui Marius Anghelescu
Consilierul PMP Marius Anghelescu a venit cu un amendament privind constituirea unui Consiliu de Administrație format din cinci consilieri locali, care să "guverneze" activitatea viitorului Centru Cultural. Nu au fost prea multe discuții pe marginea acestui subiect, iar amendamentul său a fost adoptat de plenul Consiliului Local. Că au fost de acord cu acest amendament consilierii care s-au arătat vehemenți împotriva ideii ca membrii Comisiei de Cultură din Consiliul Local (adică tot cinci consilieri locali!) să coordoneze activitatea instituțiilor de cultură din Câmpina, ar putea fi o altă discuție...
Discreția Comisiei de Cultură
La începutul dezbaterii, președintele Comisiei de Cultură din Consiliul Local, Liviu Davidescu, a anunțat avizul favorabil al comisiei pentru adoptarea acestui proiect. Cu toate acestea, doi dintre cei cinci membri ai acestei comisii au votat împotriva proiectului. Este dreptul lor să facă acest lucru, dar oare nu era mai potrivit, mai ales pentru opinia publică, dar și pentru ceilalți consilieri locali, ca acest lucru să fie explicat?! În plus, în momentul în care s-a discutat ca tocmai această comisie să coordoneze activitatea Centrului Cultural, singurul care a reacționat a fost Liviu Briciu, ceilalți preferând... discreția. ”Nu o comisie formată din politicieni va trasa linia noastră culturală. Este complet greșit!” - a spus Liviu Briciu, în totală contradicție cu votul său la amendamentul lui Marius Anghelescu privind Consiliul de Administrație pentru Centrul Cultural, format din fix cinci consilieri locali, adică... politicieni.
Votul final
Votul final a fost o copie la indigo a votului de la un proiect anterior din cadrul aceleiași ședințe, cel privind desființarea Serviciului de Administrare a Pieței Centrale: 11 voturi ”pentru” - Roxana Gheorghe, Noemi Ionescu, Lorena Iordache, Liviu Briciu, Cosmin Raț, Costel Filip, Viorica Vane, Valentin Crețu și Marius Anghelescu; 8 voturi ”împotrivă” sau ”abținere” - Adina Gârbăcică, Liviu Dumitrache, Bogdan Ene, Aron Sabo, Livia Lupu, Horațiu Zăgan, Andrei Duran, Liviu Davidescu. Având nevoie de două treimi din numărul consilierilor pentru a fi adoptat, adică de 13 voturi ”pentru”, proiectul privind înființarea Centrului Cultural a fost respins pentru a treia oară în acest mandat.
Ce se întâmplase la precedentele dezbateri privind Centrul Cultural
Înființarea Centrului Cultural a mai fost discutată și respinsă de două ori în acest mandat al Consiliului Local Câmpina. Mai întâi, pe 27 mai 2021, proiectul de înființarea a Centrului Cultural, din care să facă parte Casa de Cultură ”Geo Bogza”, Casa Tineretului și Biblioteca Municipală ”Dr. C.I. Istrati” a fost respins, obținând doar cinci voturi favorabile - Roxana Gheorghe, Noemi Ionescu, Liviu Briciu, Cosmin Raț și Costel Filip. La o a doua încercare, pe 31 martie 2022, proiectul, care cuprindea în afara celor trei instituții deja amintite și Centrul de Informare Turistică, a fost din nou respins.
Glume pe seama Centrului Cultural
Cea de-a treia încercare privind înființarea Centrului Cultural la Câmpina a dus și la situații comice, subiectul devenind ținta glumelor pe holurile Casei Tineretului, instituție unde se desfășoară ședințele Consiliului Local. ”Data viitoare, dacă va fi doar Centrul de Informare Turistică inclus în Centrul Cultural, proiectul va trece!”. De asemenea, unii i-au atras atenția lui Liviu Briciu că a declarat public că, dacă proiectul de înființare a Centrului Cultural va pica de trei ori, va demisiona. ”Am glumit”, le-a răspuns acesta celor care îl tachinau pe marginea acestui subiect.
Sâmbătă după-amiază, pe șantierul Autostrăzii A7, în zona Dumbrava - Albești, a avut loc o explozie soldată, din păcate, cu moartea unui bărbat de 57 ani.
Sâmbătă după-amiază, pe DN1, între Ploiești și Câmpina, pe raza orașului Băicoi, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate trei autovehicule. O tânără de 22 ani a ajuns la spital.
Pe 24 octombrie s-au împlinit doi ani de la jaful de un milion de euro care a avut loc la Câmpina.
Chiar dacă noua administrație locală, rezultată în urma alegerilor din 9 iunie, și-a intrat deja ”în pâine”, totuși, noi vom continua să prezentăm o serie de idei care - fără bani prea mulți - ar putea conbtribui la o mai bună imagine a Câmpinei.