100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati

Social (Categoria articolului)

Personalitatea lui Constantin I. Istrati a fost una de excepție - chimist, medic, membru titular al Academiei Române din anul 1899 şi preşedinte al Academiei între anii 1913-1916, ministru al Lucrărilor Publice (între 11 aprilie 1899 şi 9 ianuarie 1900) şi ministru al Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Domeniilor (între 26 februarie şi 12 martie 1907), în ambele mandate premier fiind George Grigore Cantacuzino.

Constantin I. Istrati s-a născut pe 5 septembrie 1850, la Roman, iar în anul 1889 şi-a construit o casă de vară la Câmpina (foto), pe terenul unde astăzi se află Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”. „Era o locuinţă modestă, dar primitoare, înconjurată de o mulţime de brazi pe care-i sădise singur. Viaţa la Câmpina era simplă, dar plină de farmec”, scrie în biografia lui Istrati, realizată de Ion Jianu şi George Vasiliu. Prietenia lui Istrati cu Hasdeu şi Grigorescu a fost unul din factorii importanţi al venirii și, ulterior, stabilirii celor doi la Câmpina. Savantul Istrati s-a stins din viaţă în ianuarie 1918, la Paris, acolo unde participa la o campanie de promovare a interselor ţării, o țară pe care a dorit-o, dar pe care nu a mai apucat s-o vadă în hotarele României Mari.
Pentru Câmpina, Constantin I. Istrati a rămas în istorie nu doar pentru că a ales să locuiască aici, ci și prin două donaţii extrem de importante: fondul de carte, care a format nucleul bibliotecii orăşeneşti, actuala Bibliotecă Municipală, care îi poartă numele, şi parcul amenajat pe platoul Câmpiniţei, în jurul casei sale, parc pe care l-a donat oraşului pentru a deveni un loc de agrement pentru câmpineni. Mulţi ani, aici s-au organizat serbări populare, diverse concursuri şi festivităţi, dar în anii ’50 s-a trecut samavolnic peste dorinţa savantului. Mai întâi, securitatea a instalat aici o unitate de intervenţie împotriva partizanilor din munţi, pentru ca, mai apoi, începând cu 1968, aici să funcţioneze ceea ce este astăzi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

2762 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M. Focsa 03.10.2018 00:21 Ar trebui spus adevarul: din donatia de carte a lui Istrati NU MAI EXISTA azi nici macar o singura carte, iar biblioteca municipala, ce ii poarta numele azi fara s-o merite, nu are nicio legatura cu marele savant, cartile donate de el, care or mai exista, sunt prin alte parti, pe la diversi profitori de pe urma debandadei bolsevice. Cat priveste institutia care foloseste azi terenul savantului, asteptam inca sa-si spele onoarea de a folosi ceva primit - chiar daca indirect - pe nedrept, prin promovarea mai concreta a memoriei savantului si in special prin demersuri hotarite de a reda campinenilor cat mai mult din vechiul parc Istrati, asa cum l-a lasat prin testament marele om.

Social

46 vizualizari
14 dec. 2018 21:45

Accident pe DN1, la Băicoi. Traficul spre munte se desfășoară cu dificultate

Două mașini au fost implicate, în această seară, într-un accident rutier produs pe DN1, la intersecția cu drumul spre Băicoi, o zonă unde au loc frecvent evenimente rutiere grave, soldate cu victime și pagube materiale. La accidentul din această seară, trei persoane sunt rănite și au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești.

2000 vizualizari
14 dec. 2018 09:00

Elevii unei clase de la Liceul Energetic din Câmpina au scris și lansat o carte despre relația cu părinții

Biblioteca Liceului Tehnologic Energetic din Câmpina a fost, zilele trecute, gazda unei lansări de carte. O carte scrisă chiar de elevii liceului. Elevii clasei a XII-a T (dirigintă Denisa Stoicescu) au finalizat un proiect deosebit, care a durat șase luni: scrierea și lansarea cărții "De vorbă cu părinții mei - mic tratat de educație și familie".

Alte stiri recente

401 vizualizari
14 dec. 2018 21:27

Reacții la intenția Primăriei Câmpina de a accesa un nou credit bancar de 25 milioane lei

După cum v-am informat într-un articol precedent, primarul Horia Tiseanu a inițiat un proiect de hotărâre privind accesarea unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei pentru cofinanțarea unor proiecte cu fonduri europene și pentru asfaltarea străzii Calea Doftanei. Proiectul va fi dezbătut marți, 18 decembrie, în ședința Consiliului Local Câmpina. Având în vedere că este vorba despre un credit mare, prin accesarea căruia Câmpina ar ajunge la un grad de îndatorare de 30% din veniturile proprii, am dorit să aflăm reacții din mediul politic local și din cel de afaceri și vă prezentăm în continuare câteva puncte de vedere.

1210 vizualizari
14 dec. 2018 20:16

Primarul Câmpinei vrea un nou împrumut bancar, în valoare de 25 milioane lei, pentru investiții

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 18 decembrie 2018, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Horia Tiseanu, care prevede aprobarea unei finanțări rambursabile interne, adică a unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei, cu o maturitate de zece ani, din care trei ani perioadă de grație și șapte ani perioadă de rambursare. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local, Câmpina va accesa cel mai mare credit bancar din câte a luat vreodată, iar gradul de îndatorare al municipiului va ajunge la 30%.