100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati

Social (Categoria articolului)

Personalitatea lui Constantin I. Istrati a fost una de excepție - chimist, medic, membru titular al Academiei Române din anul 1899 şi preşedinte al Academiei între anii 1913-1916, ministru al Lucrărilor Publice (între 11 aprilie 1899 şi 9 ianuarie 1900) şi ministru al Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Domeniilor (între 26 februarie şi 12 martie 1907), în ambele mandate premier fiind George Grigore Cantacuzino.

Constantin I. Istrati s-a născut pe 5 septembrie 1850, la Roman, iar în anul 1889 şi-a construit o casă de vară la Câmpina (foto), pe terenul unde astăzi se află Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”. „Era o locuinţă modestă, dar primitoare, înconjurată de o mulţime de brazi pe care-i sădise singur. Viaţa la Câmpina era simplă, dar plină de farmec”, scrie în biografia lui Istrati, realizată de Ion Jianu şi George Vasiliu. Prietenia lui Istrati cu Hasdeu şi Grigorescu a fost unul din factorii importanţi al venirii și, ulterior, stabilirii celor doi la Câmpina. Savantul Istrati s-a stins din viaţă în ianuarie 1918, la Paris, acolo unde participa la o campanie de promovare a interselor ţării, o țară pe care a dorit-o, dar pe care nu a mai apucat s-o vadă în hotarele României Mari.
Pentru Câmpina, Constantin I. Istrati a rămas în istorie nu doar pentru că a ales să locuiască aici, ci și prin două donaţii extrem de importante: fondul de carte, care a format nucleul bibliotecii orăşeneşti, actuala Bibliotecă Municipală, care îi poartă numele, şi parcul amenajat pe platoul Câmpiniţei, în jurul casei sale, parc pe care l-a donat oraşului pentru a deveni un loc de agrement pentru câmpineni. Mulţi ani, aici s-au organizat serbări populare, diverse concursuri şi festivităţi, dar în anii ’50 s-a trecut samavolnic peste dorinţa savantului. Mai întâi, securitatea a instalat aici o unitate de intervenţie împotriva partizanilor din munţi, pentru ca, mai apoi, începând cu 1968, aici să funcţioneze ceea ce este astăzi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

3037 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M. Focsa 03.10.2018 00:21 Ar trebui spus adevarul: din donatia de carte a lui Istrati NU MAI EXISTA azi nici macar o singura carte, iar biblioteca municipala, ce ii poarta numele azi fara s-o merite, nu are nicio legatura cu marele savant, cartile donate de el, care or mai exista, sunt prin alte parti, pe la diversi profitori de pe urma debandadei bolsevice. Cat priveste institutia care foloseste azi terenul savantului, asteptam inca sa-si spele onoarea de a folosi ceva primit - chiar daca indirect - pe nedrept, prin promovarea mai concreta a memoriei savantului si in special prin demersuri hotarite de a reda campinenilor cat mai mult din vechiul parc Istrati, asa cum l-a lasat prin testament marele om.

Social

568 vizualizari
22 mai. 2019 21:47

S-a încheiat prima ediție a proiectului "Meseria de părinte se învață în fiecare zi", derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din Câmpina

"Meseria de părinte se învață în fiecare zi" este un proiect educațional deosebit, derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina. Un proiect complex, care a inclus multe activități, una mai frumoasă ca alta și în care au fost implicați copiii și părinții, cu sprijinul cadrelor didactice, bineînțeles. Astăzi, proiectul a ajuns la final, dar conducerea Grădiniței "Iulia Hasdeu" ar dori să-l transforme în tradiție, iar partea de concurs (fotografii și desene) să se organizeze an de an, să se dezvolte și, poate, la un moment dat, să devină un concurs județean și apoi național, așa cum este "Umbrela Verde" de la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu".

1261 vizualizari
22 mai. 2019 20:37

Liceenii câmpineni au plantat flori la Cimitirul Eroilor de pe Strada Bobâlna

La inițiativa Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria" din Câmpina, în cursul anului 2018 s-au alocat fonduri de la bugetul local pentru rescrierea crucilor din Cimitirul Eroilor situat pe Strada Bobâlna. Astăzi, a doua zi după marea sărbătoarea creștinească a Sfinților Împărați Constantin și Elena, la propunerea aceleiași asociații, elevi de la liceele câmpinene, sub îndrumarea angajaților de la Serele Municipale ale Primăriei Câmpina, au plantat flori la mormintele eroilor din Cimitirul de pe Bobâlna.

Alte stiri recente

1705 vizualizari
22 mai. 2019 19:37

Cupa României, faza județeană, semifinale. Rezultate

Miercuri după-amiază au fost programate semifinalele fazei județene a Cupei României. În cele din urmă a avut loc numai un joc, partida Tricolorul Breaza - CS Blejoi fiind amânată până când comisiile AJF se vor pronunța asupra unei contestații făcute de CS Cornu împotriva clubului Tricolorul Breaza.

1935 vizualizari
22 mai. 2019 13:23

Primul proiect european, un mare succes pentru Școala Centrală din Câmpina

Timp de doi ani, la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina s-a derulat un proiect deosebit, în cadrul programului european Erasmus+. Intitulat WATCH, acest proiect extrem de complex, coordonat de profesoara de limba și literatura română - Laura Arman, a avut la bază o idee generoasă - o inovație științifică privind includerea în metologia de lucru a discuțiilor libere cu elevii. Ei bine, la capătul celor doi ani de lucru intens, marți, 21 mai, la Școala Centrală a avut loc activitatea finală din cadrul acestui proiect - concluziile. La eveniment au participat, pe lângă cadrele didactice de la Școala Centrală și conducerea instituției, invitați de la alte unități de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, dar și reprezentanți ai școlii din Italia sub coordonarea căreia s-a desfășurat acest proiect. Trebuie precizat faptul că, în luna iulie, la Oxford, este programată o conferință internațională pentru prezentarea și discutarea concluziilor din cadrul tuturor proiectelor Erasmus+, inclusiv din cadrul proiectului derulat de Școala Centrală Câmpina.