Trei decenii de la Revoluție. Reconstituirea ieșirii în stradă la Câmpina, cu Adrian Dochia, chiar de pe terasa Casei Tineretului

Social (Categoria articolului)

22 decembrie 1989 a fost ziua în care regimul dictatorial condus de Nicolae Ceaușescu era înlăturat, puterea fiind preluată de Frontul Salvării Naționale. România era singura țară din blocul estic care trecea printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști erau executați. Au fost zile grele atunci în multe localități din țară, demonstrații ample între 16 și 25 decembrie 1989, pierderi de vieți omenești. 22 decembrie 1989 a însemnat și la Câmpina momentul de vârf al Revoluției, mii de câmpineni ieșind în stradă. Cei mai mulți s-au aflat la Casa Științei, actuala Casă a Tineretului, iar printre cei care au vorbit atunci mulțimii s-a aflat și Adrian Dochia, actualul consilier local. L-am invitat la o discuție exact pe terasa situată deasupra intrării principale în Casa Tineretului, locul din care, în urmă cu 30 de ani, li s-a adresat câmpinenilor ieșiți în stradă.

”Da, au trecut, iată, 30 de ani... Pe vremea aceea lucram la Turnătorie, mă ocupam și de o brigadă artistică și chiar îmi amintesc că am reușit să retransmitem în direct, pe circuitul nostru intern, ceea ce se transmitea la televizor. Așa am văzut fuga lui Nicolae Ceaușescu. Știu că se făceau apeluri să ieșim în stradă și să confirmăm astfel că suntem de acord cu ceea ce se întâmplă. Inițial, am vorbit cu directorul fabricii, care ne-a spus că poate ar fi mai bine să stăm liniștiți, că nu se știe ce se poate întâmpla. Dar fiind așa, mai tineri, mai revoluționari, am hotărât să ieșim în stradă. Ne-am strâns în fața cantinei, am format un fel de lanțuri, pe mai multe rânduri, ne țineam de brațe, am luat și un steag și am plecat spre centru. Pe drum ne-am întâlnit cu cei de la Uzina Mecanică, un grup foarte mare de muncitori de la ACC și am mers împreună. Vă spun sincer că nu mai știu de ce s-a ajuns la Casa Tineretului, cred că ne-am gândit că aici este spațiul mai mare, mai larg. Aici ni s-a pus la dispoziție sistemul de sonorizare și am fost unul dintre cei care au urcat pe această copertină. Am fost mai mulți cei care am vorbit mulțimii. Simțeam în acele momente că oamenilor trebuie să li se spună ceva, că într-un fel trebuie liniștiți, că trebuie să calmăm cumva spiritele, pentru că niciunul dintre noi nu mai trecusem prin așa ceva, era o teamă, dar și o emoție generală”, rememorează Adrian Dochia evenimentele din 22 decembrie 1989. (video)

Adrian Dochia își amintește și de unele momente mai tensionate din acea zi: "Imediat după ce am plecat de la Turnătorie, chiar la calea ferată din apropierea Liceului Mecanic, din fața noastră au venit în viteză două Dacii negre, așa cum avea securitatea pe vremea aceea. Nu am aflat niciodată ce era cu ele, cine era în ele, cert este că atunci când ne-au văzut pe toată lățimea străzii, când au văzut probabil cât de mulți eram, au frânat, s-au întors și au dispărut. Apoi, chiar la Casa Tineretului, la un moment dat a apărut și un detașament sau o grupă de militari de la unitatea de securitate, actuala unitate de jandarmi. Au venit către noi și atunci spiritele s-au încins. Am fost mai mulți care am avut inspirația să-l chemăm la microfon pe șeful dispozitivului, a urcat aici sus și a vorbit la microfon, a îndemnat la calm și a dat asigurări că nu se va întâmpla nimic, ceea ce a fost benefic, pentru că lumea începusă să devină destul de agitată”. (video)
Câmpinenii ieșiți în stradă știau deja ce s-a întâmplat la Timișoara, știau ce a fost la București, aflaseră deja de la televizor de fuga familiei Ceaușescu și așteptau cu sufletul la gură să afle dacă dictatorul a fost sau nu prins, lucru care s-a și întâmplat ulterior. "Noi voiam să arătăm că și de aici, de la Câmpina, sprijinim revoluția. Oamenii erau bucuroși că regimul comunist era dat jos, dar în același timp erau și destul de iritați, parcă voiau să facă mai mult, era și o anumită tensiune, mai ales atunci când a venit jandarmeria. Se făceau apeluri repetate la calm, tocmai pentru că se simțea tensiunea oamenilor și erau mulți oameni în stradă, foarte mulți", a mai afirmat Adrian Dochia. O parte dintre cei care ieșiseră în stradă au rămas la Casa Tineretului, alții au plecat la Primărie pentru a ține sub control principala instituție publică din localitate. "Spre seară, când lucrurile s-au mai liniștit, am plecat acasă pentru că soția mea era însărcinată, urma să nască, a născut în ianuarie. Era acasă într-o stare tensionată, prinsă de evenimente, normal, astfel că restul revoluției l-am văzut la televizor”, a adăugat Adrian Dochia.
L-am întrebat pe actualul consilier local dacă ar mai ieși în stradă, în cazul în care am putea da timpul înapoi. ”Categoric, da! Diferența ar fi că nu m-aș mai opri doar la Câmpina, ci aș merge mult mai departe, pentru că, din păcate, atunci mulți i-am lăsat pe alții să hotărască pentru noi, a urmat o manipulare incredibilă și iată că, de 30 de ani, tot hotărăsc alții pentru noi. Da, sunt dezamăgit, eu chiar am crezut în această revoluție și mulți ani după aceea am tot sperat. Dar a fost o manipulare grosolană, l-am dat jos pe Ceaușescu pentru ca la putere să vină eșalonul doi al partidului. Sunt dezamăgit că, iată, după 30 de ani constatăm că nu s-a întâmplat ceea ce credeam noi că se va întâmpla într-o Românie liberă și democratică”, a încheiat Adrian Dochia. (video)

Fotografiile de la revoluție sunt realizate de Dragoș Dumitriu

5967 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Domnul învațător 06.12.2019 17:50 Sămânță adevărată germinează in timp , rezultatele fiind previzibile.Indiferent de coordonate, oamenii capabili reușesc.Felicitari!
  • Radoi 07.12.2019 14:39 Este un subiect prea serios sa ajunga un fel de "Stand up Comedy".Oamenii cu valoare incorporata nu se afiseaza asa de usor.La Primarie este mare comedie ,o echipa de Incompetenti si este normal sa fie asa, pentru ca ei vin dintr-un mediu de nemunca si fara valoare,greu intra oameni cu expertiza in acest grup si nu sunt lasati(a fost o tentativa) .Ei nu sunt in stare sa gandeasca un program pe termen,scurt ,mediu si lung unde sa apara cu adevarat o viziune de oras modern in folosul populatiei.Se termina cu reamenajat Parcurile ce au produs destula rumoare,ce alte proiecte majore mai sunt in lucru?in afara de intretinerea curenta a orasului.Sunt zone din oras de lumea treia ,de unde atata bucurie ,acest grup ce conduc orasul de mult timp se bucura de salarii,indemnizatii fabuloase ,vacante,relatii si vorbesc de DEMOCRATIE ca un fel de barfa, nu partidele lor sunt la conducerea tarii?Pe cand se va face o evaluare a personalului si o revigorare ?ce se mai aude de Parcul Industrial?doar minciuni nerusinate,avem parcuri de odihna platite cu bani grei .RUSINE.Este partidul lor la guvernare ,vom sta cu ochii pe ei ca pe butelie ,cu adevarat vrem o schimbare REALA .FELICITARI presei ce demasca faradelegile ,in lipsa ei ar fi fost un DEZASTRU.

Social

1636 vizualizari
03 aug. 2020 07:24

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 3 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2489 vizualizari
02 aug. 2020 08:29

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 2 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

1609 vizualizari
03 aug. 2020 21:37

Firma care reabilitează termic blocurile de pe Bulevardul Carol I din Câmpina și-a strâns schelele și a plecat

În urmă cu aproximativ două săptămâni vă prezentam situația extrem de neplăcută apărută în urma lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de pe Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina. Și scriam atunci despre apartamentele din blocul nr.1, de la ultimul etaj, apartamente în care apa s-a infiltrat, distrugând pereții și parchetul. Firma executantă nu doar că nu a remediat problemele apărute, mai mult, și-a strâns schelele și a plecat.

2530 vizualizari
02 aug. 2020 20:21

Ioan Adrian Pițigoi este candidatul Partidului Mișcarea Populară la funcția de primar al municipiului Câmpina

8 comentarii

Partidul Mișcarea Populară l-a desemnat pe Ioan Adrian Pițigoi să intre în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Câmpina, la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Ioan Adrian Pițigoi are 42 de ani, timp de două mandate a fost consilier local, iar din 2016 până în prezent este viceprimarul municipiului Câmpina. Din punct de vedere politic, este președintele Organizației PMP Câmpina, dar și secretar executiv la nivel național al aceleiași formațiuni politice.