Sute de copaci tăiați "la ras" în Cartierul Voila din Câmpina, între Strada Dealului și malul râului Doftana

Social (Categoria articolului)

Mai mulți locuitori din Cartierul Voila ne-au semnalat faptul că o defrișare de amploare s-a produs zilele trecute în zona cuprinsă între Strada Dealului și malul râului Doftana. Sute de copaci au fost tăiați "la ras" pe o porțiune însemnată, de o echipă specializată în astfel de operațiuni și dotată, evident, cu toate cele necesare. Oamenii au anunțat și autoritățile locale, precum și Inspectoratul Județean de Poliție Prahova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJP Prahova, cercetările sunt în curs de desfășurare și urmează să se stabilească dacă este sau nu vorba despre o infracțiune. Terenul în cauză, pe care se aflau copacii tăiați, este un teren privat, iar din primele informații se pare că există mai mulți proprietari care urmează să fie identificați și contactați. Un lucru este cert, Ocolul Silvic nu a fost anunțat de această defrișare, deși, potrivit legislației în vigoare, această instituție este singura abilitată să marcheze copacii care urmează să fie tăiați în vederea valorificării materialului lemnos, vânzarea lemnului făcându-se de către proprietarul terenului, fie el instituție publică sau persoană privată.
Acum, trebuie precizat faptul că, din ceea ce noi am reușit să aflăm până la această dată, tăierea copacilor s-a făcut de o firmă specializată, agreată de Transelectrica, iar defrișarea la ras a vegetației s-a realizat pe un culoar de siguranță, o zonă de protecție a liniei electrice aeriene (LEA) de înaltă tensiune. Conform legislației în vigoare și normativelor tehnice privind delimitarea zonelor de protecție și de siguranță aferente capacităților energetice, lățimea culoarului de siguranță trebuie să fie de 44 m pentru LEA cu tensiune de 220 kV și de 54 m pentru LEA cu tensiune de 400 kV, cum este cazul liniei electrice aeriene de înaltă tensiune Brazi (Prahova) - Dârste (Brașov). Menținerea culoarului de trecere al liniei prin păduri se realizează prin defrișări periodice, programate de deținătorul liniei, conform drepturilor conferite prin Legea energiei electrice. Acestea sunt prevederile legale și se pare că exact asta s-a întâmplat în cazul acestor defrișări din Cartierul Voila, iar din informațiile noastre, așa se va proceda pe tot traseul liniei Brazi - Dârste. Vom reveni asupra acestui subiect pe măsură ce vor exista noi informații și, eventual, se va finaliza cercetarea IJP Prahova.

5236 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ardelean Aly 23.05.2021 10:51 Cine crede ca cei de la Ocolul Silvic Campina habar nu au,de unde sa scoata banii teanc,sa fim seriosi...faceti o plimbare prin tara sa vedeti padure rasa.....si in Moldova si in Ardeal.Daca vin ploi abundente nu este doar padurea salvarea...

Social

7403 vizualizari
08 dec. 2021 17:46

A încetat din viață omul de afaceri câmpinean Florin Abagiu

6 comentarii

Inspectoratul Județean de Poliție Prahova și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Prahova anunțau, în această după-amiază, producerea unui accident rutier grav pe drumul județean 144, între Florești și Nedelea.

2792 vizualizari
07 dec. 2021 19:26

2.500 lei s-au strâns la Târgul de dulciuri de la Câmpina pentru copiii de la Asociația Glasul Autismului

2.500 lei este suma strânsă la Târgul de dulciuri de Moș Nicolae pentru copiii de la Asociația Glasul Autismului din Câmpina. Poate nu este o sumă mare, dar când o strângi din câte 4 lei - 5 lei - 6 lei, pe dulciuri create de tinerii voluntari, atunci efortul înseamnă că a fost unul generos și răsplătit pe măsură.

Alte stiri recente

1 vizualizari
09 dec. 2021 09:22

Noi reacții la intenția unei firme private de a construi un bloc pe Bulevardul Culturii din Câmpina, lângă Casa cu Grifoni

V-am prezentat până acum punctele de vedere ale majorității partidelor cu reprezentare în Consiliul Local Câmpina (PNL, PSD, USR, PMP, POL) în legătură cu intenția unei firme private de a construi un bloc la doi pași de Primărie, pe terenul pe care s-a aflat cândva grădina de vară. Teren aparținând firmei respective. Am primit la redacție și alte reacții, de această dată din partea președintelui Partidului Prahova în Acțiune - Daniel Ioniță și din partea consilierului local Cezar Grama (Partidul Verde).

18 vizualizari
09 dec. 2021 08:48

FORJA NEPTUN angajează controlor calitate

Societatea FORJA NEPTUN SRL angajează CONTROLOR CALITATE.