Mai multe asociații neguvernamentale și instituții de învățământ din municipiul Câmpina au inițiat un proiect de mediu generos, purtând denumirea (#9nePASĂ.ÎMPREUNĂ PENTRU) CȂMPINA CURATĂ. Acest proiect, care beneficiază de sprijinul Primăriei și al mai multor instituții publice și private, reprezintă mult mai mult decât o ecologizare a unor zone “sensibile” din municipiu. Este un proiect complex pentru o localitate curată și respectată.
Vorbim despre o inițiativă fără precedent în Câmpina, despre un proiect care implică mai multe acțiuni și, mai ales, numeroși participanți. Și nu pentru o săptămână, două, trei, o lună, ci pentru o perioadă mai lungă de timp. Inițiatorii acestui proiect sunt următoarele ONG-uri: Game Changers, Fundaţia Zamolxes, Asociaţia Frizzly, Asociaţia Părinţilor Elevilor din Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, Asociaţia Young Motivation, Asociaţia Tata Verde, Asociaţia Spitalului de Psihatrie Voila și Asociaţia Prietenii Şcolii “Ion Cȃmpineanu”, iar lista rămâne deschisă.
Lor li s-au alăturat ca parteneri, până acum: Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, Liceul Tehnologic Energetic și Școala Gimnazială Centrală. Și în cazul unităților de învățământ, lista rămâne deschisă. De asemenea, după cum spuneam, proiectul se bucură de sprijinul Primăriei Câmpina, al operatorului de salubritate și al mai multor instituții publice și private.
(#9nePASĂ.ÎMPREUNĂ PENTRU) CȂMPINA CURATĂ a pornit simplu, firesc, de la faptul că sunt tot mai mulți cei care s-au săturat de gropile improvizate de gunoi din Câmpina, de gunoaiele aruncate la întâmplare pe străzi, de coșurile distruse etc. Iar ei, cei care respectă cu adevărat acest oraș, și-au dat mâna pentru o CÂMPINĂ CURATĂ, o Câmpină respectată!
Pe scurt, ce înseamnă acest proiect despre care noi vom scrie de mai multe ori de acum înainte, un proiect pe care CâmpinaTV.ro îl susține și în care se va implica din tot sufletul:
- înseamnă acțiuni practice în teren: identificarea zonelor transformate în gropi de gunoaie, realizarea de fotografii și videoclipuri, discuții educative cu participanții; acțiuni de ecologizare (cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară), colectarea deșeurilor pe categorii, conform criteriilor de reciclare selectivă; vizite ale elevilor și tinerilor la stațiile de sortare și reciclare.
- înseamnă dezbateri și campanii de informare privind sortarea gunoiului, reciclarea deșeurilor, dar și privind educația ecologică, mobilizarea cetățenilor, identificarea grupurilor generatoare de gunoi etc.
Proiectul este mult mai amplu, noi l-am prezentat pe scurt, dar vom reveni asupra acestui subiect. O primă întâlnire a tuturor celor implicați va avea loc miercuri, 17 martie 2021, la Casa Tineretului. Întâlnirea a fost stabilită de primarul Alin Moldoveanu pentru a pune față în față inițiatorii acestui proiect cu celelalte entități juridice implicate și pentru ca reprezentanții ONG-urilor să-și poată prezenta propunerile, ideile, viziunea. Inițiativa societății civile se pliază foarte bine pe planurile administrației locale legate de salubritate, de desființarea rampelor improvizate de gunoi, de monitorizarea video a zonelor vulnerabile etc. Câmpina are nevoie de o astfel de echipă formată din societate civilă, administrație locală, instituții publice și companii private, iar acest proiect, care îi aduce pe toți laolaltă, nu poate fi decât unul de succes.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.