Cinematograful din Câmpina, denumit mai întâi "23 August", apoi "Central", a fost construit în anul 1959. Pentru multe generații de câmpineni și locuitori ai comunelor vecine, acesta a fost locul unor momente frumoase, locul unor povești frumoase din adolescență și tinerețe. Cinematograful reprezintă o amintire deosebită pentru mulți dintre noi și poate un gând nostalgic de neînțeles pentru generațiile de astăzi.
O clădire nu prea frumoasă, tipică acelor vremuri și foarte departe de mall-urile de astăzi. Dar un loc unde vedeai filme bune, cu colegii și prietenii, un loc unde... fugeai de la ore, unde îți dădeai întâlnire, unde te distrai. Unul dintre puținele locuri unde puteai face toate acestea în acele vremuri încheiate în 1989. Despre cinematograful din Câmpina vorbim la trecut de mai bine de 20 de ani. Clădirea aparţine Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor – RADEF, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii. Nu mai reluăm întreaga poveste cu ordonanțele emise ba pentru preluarea cinematografelor de către administrațiile locale, ba pentru anularea acestora. Cert este că, din 2004, RADEF a închiriat cinematograful unei firme private, municipalitatea câmpineană a făcut mai multe demersuri pentru a-l prelua, dar nu s-a concretizat nimic, iar în ultimii ani, RADEF s-a tot judecat cu chiriașul (firma Rotalic SRL) pentru recuperarea chiriei restante și încetarea contractului de locațiune. Clădirea are probleme la structura de rezistență pentru că, lucru mai puțin cunoscut, este o clădire fără fundație.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și Câmpina, România 100. Casa cu Grifoni - Școala de Maiștri Sondori de ieri, Primăria de astăzi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi
Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.