Câmpina, România 100. Casa cu Grifoni - Școala de Maiștri Sondori de ieri, Primăria de astăzi

Social (Categoria articolului)

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Câmpina, Casa cu Grifoni, de pe Bulevardul Culturii, a fost la început o proprietate privată. O casă construită în perioada 1901-1902 de Gheorghe Ștefănescu, un prosper om de afaceri din domeniul petrolului (normal). A fost prima clădire din Câmpina iluminată electric, având la subsol un grup electrogen adus din Germania. După primul război mondial, Gheorghe Ștefănescu s-a retras din afaceri și a donat clădirea pentru a funcționa aici prima școală de maiștri sondori și rafinori din lume. A fost un gest filantropic cum nu se mai întâmplă în zilele noastre.

Ar mai trebui precizat faptul că în primul război mondial, prin noiembrie 1916, clădirea a devenit sediul Comandaturii Etapei 300 a Armatei Germane. Din anul 2002, Casa cu Grifoni a intrat în patrimoniul administrației locale, a fost reabilitată, iar din 2004 este sediul Primăriei Câmpina. "Vila Ștefănescu" de ieri, este Primăria de azi, o clădire care face parte din categoria monumentelor istorice.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi

3814 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Poiana lui Tiseanu si Pitigoi 26.07.2018 16:41 Marea majoritate care lucreaza la Primarie nu merita sa fie acolo.Ex.Ziua Campinei-nu toti pot vorbi liber sunt stransi cu usa de primar.Un primar si un vice care ar trebui sa se zbata,dar toti le rad in fata.Un bun gospodar ar bate cu pumnul in masa in fata la Hidro si altora gen Concivic si alte srl meseriase , ''mandrii ''; care lasa ramasite pe unde trec.Stati sa vedeti cand incepe minunea cu Bobalna si Calea Doftanei sa vedeti doreii cu d mic de la Hidro.Pompierii pe Calea Doftanei sa fie pe aproape,numai minuni vor fi si ei se vor spala in continuare si vor fugi de raspundere.

Social

2584 vizualizari
15 oct. 2018 22:03

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

1 comentarii

Inginerul Anton Raky a fost o personalitate internațională. S-a născut și a studiat în Germania, a explorat resurse uriașe în America Centrală și de Sud, Africa, Asia și Europa, pentru ca la începutul anilor 1900 să vină la Câmpina, atras de aurul negru. Un inginer vizionar, un mare inventator în domeniul tehnologiei de foraj, un om care a avut o imensă contribuție la dezvoltarea industriei petrolului din România și, de ce nu, la dezvoltarea Câmpinei.

2082 vizualizari
15 oct. 2018 20:47

Câmpina, România 100. Casa Lezza, din perioada interbelică, blocurile de astăzi, de pe Strada B.P. Hasdeu

La începutul anilor '20, comunitatea italiană din Câmpina număra aproximativ 140 de persoane, iar cea mai importantă familie de italieni stabilită aici era cea a arhitectului Luigi Lezza. Familia Lezza locuia într-o vilă impresionantă pe Strada B.P. Hasdeu, la nr. 45, o vilă proiectată și construită chiar de către reputatul arhitect. Trei generații ale familiei Lezza și-au trăit viața în Câmpina.

Alte stiri recente

420 vizualizari
16 oct. 2018 23:54

Costin Bădiceanu (AIKO Câmpina), patru medalii la Campionatul Mondial de Karate Shotokan desfășurat la Chișinău

La sfârșitul săptămânii trecute, la Chișinău, capitala Republicii Moldova, a avut loc ediția a 26-a a Campionatului Mondial de Karate SKDUN Shotokan. Din lotul echipei naționale a României a făcut parte și câmpineanul Costin Bădiceanu, sportiv legitimat la AIKO Câmpina.

1084 vizualizari
16 oct. 2018 21:38

Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase, sărbătorită la Colegiul "Istrati" cu produse tradiționale românești

Elevii de la clasele de alimentație publică de la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, Liceul Tehnologic Energetic Câmpina și Liceul Tehnologic "Carol I" din Valea Doftanei au marcat astăzi, 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase. O acțiune la baza căreia stă un parteneriat de câțiva ani între cele trei instituții de învățământ. Și pentru că suntem în Anul Centenarului, liceenii au sărbătorit această zi cu mâncare tradițională românească și cântece și dansuri populare.