Câmpina, România 100. Casa cu Grifoni - Școala de Maiștri Sondori de ieri, Primăria de astăzi

Social (Categoria articolului)

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Câmpina, Casa cu Grifoni, de pe Bulevardul Culturii, a fost la început o proprietate privată. O casă construită în perioada 1901-1902 de Gheorghe Ștefănescu, un prosper om de afaceri din domeniul petrolului (normal). A fost prima clădire din Câmpina iluminată electric, având la subsol un grup electrogen adus din Germania. După primul război mondial, Gheorghe Ștefănescu s-a retras din afaceri și a donat clădirea pentru a funcționa aici prima școală de maiștri sondori și rafinori din lume. A fost un gest filantropic cum nu se mai întâmplă în zilele noastre.

Ar mai trebui precizat faptul că în primul război mondial, prin noiembrie 1916, clădirea a devenit sediul Comandaturii Etapei 300 a Armatei Germane. Din anul 2002, Casa cu Grifoni a intrat în patrimoniul administrației locale, a fost reabilitată, iar din 2004 este sediul Primăriei Câmpina. "Vila Ștefănescu" de ieri, este Primăria de azi, o clădire care face parte din categoria monumentelor istorice.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi

6713 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Poiana lui Tiseanu si Pitigoi 26.07.2018 16:41 Marea majoritate care lucreaza la Primarie nu merita sa fie acolo.Ex.Ziua Campinei-nu toti pot vorbi liber sunt stransi cu usa de primar.Un primar si un vice care ar trebui sa se zbata,dar toti le rad in fata.Un bun gospodar ar bate cu pumnul in masa in fata la Hidro si altora gen Concivic si alte srl meseriase , ''mandrii ''; care lasa ramasite pe unde trec.Stati sa vedeti cand incepe minunea cu Bobalna si Calea Doftanei sa vedeti doreii cu d mic de la Hidro.Pompierii pe Calea Doftanei sa fie pe aproape,numai minuni vor fi si ei se vor spala in continuare si vor fugi de raspundere.

Social

877 vizualizari
16 mar. 2024 22:03

Echipa Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina, premiată la un concurs gastronomic la Brașov

Pasionații de brutărie, patiserie, cofetărie şi gastronomie s-au reunit la Brașov, la GastroPan 2024, evenimentul emblematic al industriei panificaţiei, patiseriei, cofetăriei şi HoReCa din România.

1805 vizualizari
12 mar. 2024 11:15

”Săptămâna meseriilor” deschide porțile Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina către toți elevii

1 comentarii

În perioada 11-15 martie 2024 este ”Săptămâna meseriilor”, prilej cu care Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina își deschide porțile către toți elevii din școlile gimnaziale din Câmpina și împrejurimi.

Alte stiri recente

140 vizualizari
19 mar. 2024 06:34

Primim de la cititori. Din nou despre mizeria din cartierul Turnătoriei

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în cartierul Turnătoriei, din Câmpina.

306 vizualizari
18 mar. 2024 22:19

Viorel Savu, locul 7 pentru CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, la Europenele din Polonia

La finalul săptămânii trecute, la Torun, în Polonia, a avut loc Campionatul European Masters, competiție rezervată veteranilor, la startul căreia s-a aflat și sportivul Viorel Savu, legitimat la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina.