Patru luni de când Spitalul Municipal Câmpina a devenit unitate-suport pentru pacienții cu COVID-19

Interviuri (Categoria articolului)

În această săptămână, mai exact pe 31 iulie 2020, se împlinesc patru luni de când Spitalul Municipal Câmpina a devenit, prin ordin al ministrului Sănătății, unitate-suport pentru pacienții cu COVID-19. Subiectul principal al emisiunii cu dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal Câmpina, a fost tocmai o radiografie a acestei perioade extrem de grele din viața Câmpinei, în general, și a Spitalului Municipal, în special. (video)

Într-o avanpremieră a acestei emisiuni, în urmă cu câteva zile, v-am prezentat situația dramatică în care se poate ajunge în scurt timp și la Spitalul Municipal din cauza numărului mare de pacienți cu COVID-19, asociat și cu alte probleme de sănătate: medicii ar putea fi nevoiți să decidă pe cine ventilează și pe cine nu, asta pentru că sunt patologii agravate de virus, iar numărul ventilatoarelor este foarte mic. La Spitalul Municipal Câmpina se folosesc inclusiv aparatele de anestezie din sălile de operații pe post de ventilatoare. Iar aici trebuie să precizăm că nu banii ar fi neapărat o problemă, deși un ventilator pulmonar pentru ATI costă destul de mult, între 10.000 și 50.000 euro. Problema este că, din cauza cererii foarte mari la nivel mondial, astfel de aparate nu se mai găsesc pe piață.
Dincolo de această situație extrem de delicată, dr. Călin Tiu ne-a răspuns mai multor întrebări legate de spital. Astfel, a explicat pe larg de ce apar acele deconturi foarte mari pentru pacienții internați șli tratați la Câmpina. ”Suntem ca în situația pompierilor. Dacă la o unitate de pompieri este nevoie să fie stins un singur incendiu într-o lună, cheltuielile cu acel incendiu vor include toate cheltuielile de funcționare ale întregii unități, rezultând un decont mult mai mare decât dacă ar fi fost, să spunem, 30 de incendii în luna respectivă. La fel și la noi. Practic, acele deconturi, care nu sunt achitate de pacient, ci decontate de Casa de Asigurări trebuie să acopere cheltuielile întregului spital pentru perioada respectivă. Înainte de pandemie aveam în jur de 1.000 - 1.100 externări pe lună, acum numărul pacienților este mult mai mic, deci cheltuielile se împart la acest număr mic de pacienți. Oricum, eu cred că numai cine nu vrea nu înțelege cu adevărat situația”, a afirmat dr. Călin Tiu.
De asemenea, managerul spitalului câmpinean a prezentat situația internărilor, a activității Ambulatoriului (Policlinica Municipală), a echipamentelor de protecție pentru cadrele medicale și a explicat de ce nu sunt primiți la spitalul din Câmpina pacienții non-COVID. Aici este, de fapt, marea durere a locuitorilor din Câmpina și din comunele învecinate, care își vor spitalul înapoi, dar nimeni nu le poate spune în acest moment când se va întâmpla asta. Mai mult de atât, pe lângă Spitalul Municipal Câmpina, ar putea deveni spitale COVID și cele din Breaza, Băicoi și Florești, după cum au anunțat Prefectura Prahova și Direcția de Sănătate Publică, ba chiar și Spitalul de Psihiatrie Voila, instituție care ar putea pune la dispoziție 30 de paturi pentru pacienții COVID, cu circuit separat.
Pentru că tot mai multe lume este interesată dacă la Spitalul Municipal Câmpina se fac teste pentru COVID, răspunsul managerului Tiu a fost că ”se fac teste, dar numai pacienți și pentru personalul medical. Din păcate, noi nu putem asigura și teste pentru alte categorii care doresc efectiv doar să se testeze, pentru că pleacă în concedii sau din orice alte motive”.

5770 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Interviuri

6951 vizualizari
11 oct. 2020 16:30

Centenarul fotbalului câmpinean. Marius Pălăncianu, despre bucuriile și ofurile carierei sale de jucător și antrenor

În 2020, fotbalul câmpinean aniversează 100 de ani de la înființarea oficială a primei echipe de fotbal din localitate. CâmpinaTV.ro v-a obișnuit cu informații deosebite, astfel că, pentru a marca acest moment important pentru un fotbal câmpinean aflat (aproape) în moarte clinică, am decis să realizăm o serie de interviuri cu oameni care au însemnat ceva pentru fotbal. Invitatul acestui episod este Marius Pălăncianu - fost portar, actualmente antrenor, care de-a lungul anilor a fost pe la mai multe echipe din Câmpina, dar și din împrejurimi.

5554 vizualizari
08 oct. 2020 23:02

Centenarul fotbalului câmpinean. Cu Valentin Negoiță, despre Poiana, Petrolul, Steaua și o carieră curmată brusc

În 2020, fotbalul câmpinean aniversează 100 de ani de la înființarea oficială a primei echipe de fotbal din localitate. CâmpinaTV.ro v-a obișnuit cu informații deosebite, astfel că, pentru a marca acest moment important pentru un fotbal câmpinean aflat (aproape) în moarte clinică, am decis să realizăm o serie de interviuri cu oameni care au însemnat ceva pentru fotbal. Invitatul acestui episod este Valentin Negoiță, unul dintre cei mai talentați fotbaliști ai generației sale. Stabilit de mai mulți ani în Irlanda, ”Negoro” a revenit în aceste zile acasă și am profitat de acest lucru pentru a avea un dialog special despre o mulțime de lucruri mai puțin cunoscute din scurta, dar intensa sa carieră de jucător.

Alte stiri recente

1 vizualizari
18 ian. 2022 20:09

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - inventatorul Carol Przybilla

Continuăm seria prezentării unor câmpineni de foarte mare valoare, astăzi, din păcate, foarte puțin cunoscuți. Unul dintre aceștia este Carol Przybilla.

568 vizualizari
18 ian. 2022 18:57

Miercuri, 19 ianuarie, între orele 11.00 și 13.00, grevă de avertisment în unitățile de învățământ

Salariații din învățământ, membri ai sindictelor FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și FSE (Federația Sindicatelor din Educație) ”Spiru Haret”, se vor afla miercuri, 19 ianuarie, între orele 11.00 și 13.00, în grevă de avertisment cu încetarea lucrului. Printre unitățile de învățământ afectate se numără și grădinițele, școlile și liceele din Câmpina.