Tăcerea politicienilor câmpineni este una profundă, greu de înțeles și vom căuta să descâlcim ițele politice locale, începând cu întrebarea simplă - de ce nu fac partidele poltice din Câmpina conferințe de presă?
Parcurgând anul 2023, au fost doar câteva conferințe și declarații de presă, susținute de PSD și Partidul Câmpina Curată. A fost mai întâi o conferință prin februarie, unde social-democrații au anunțat proiectele pe care le vor propune pentru bugetul local, și apoi, în luna mai, conferința în cadrul căreia a fost lansat candidatul acestei formațiuni politice pentru Primăria Câmpina, Irina Nistor. De asemenea, Partidul Câmpina Curată a organizat mai multe declarații de presă, pe teme punctuale, concrete. Atât. Nu mai există și alte partide?
Și, totuși, de ce nu utilizează partidele politice din Câmpina mai des acest instrument de civilizație și normalitate - conferința de presă? Oare nu au ce să spună? Se tem că ar putea primi întrebări incomode? Chiar și așa, dacă nu te poți descurca să răspunzi unor întrebări legate de viața urbei, de ce să vrei să o reprezinți? Când merg pe stradă, oare, politicienii locali nu stau de vorbă decât cu cei care îi laudă? Dacă pe cei din apropierea puterii locale i-am putea înțelege, în schimb, pe cei din opoziție chiar că nu! Dacă nu sunt asculați în ședințele Consiliului Local, dacă nu au nicio altă "tribună", atunci de ce? Doar pentru că există rețelele de socializare unde poți posta orice, oricând și apoi să numeri like-urile? Nu vom încerca să dăm răspunsuri, dar este un soi de amărăciune... Unde sunt vremurile când partidele mari aveau periodic conferințe de presă? Unde sunt vremurile când Primăria organiza de două ori pe lună conferințe de presă? Politicienii locali de astăzi ar trebui să înțeleagă că și aceste întâlniri cu mass-media reprezintă o formă de respect față de alegătorii lor, o modalitatea de a le comunica oamenilor ce au făcut, ce idei și proiecte au, ce îi nemulțumește și ce soluții au găsit.
Sigur, apropierea campaniilor electorale multiple de anul viitor va aduce mai multe întâlniri ale politicienilor cu reprezentanții presei, dar ne-am bucura sincer dacă astfel de conferințe ar deveni o obișnuință și nu... o excepție.
Să compari Câmpina cu Parisul este aproape o impietate... Și, totuși, păstrând proporțiile, măcar la nivel de principiu, de ce nu?!
Au trecut și alegerile locale din 9 iunie 2024... La Câmpina, mulți au considerat o surpriză victoria Irinei Nistor (PSD) în fața lui Alin Moldoveanu (PNL). Poate că da, poate că nu, dar în rândurile următoare vom prezenta argumentele pentru care credem că, după acest scrutin, câmpinenii au așteptări mai mari de la Irina Nistor decât au avut de la Alin Moldoveanu în 2020.
Se apropie alegerile locale. Pentru a progresa noi, ca și comunitate, probabil că este necesar ca de la un ciclu electoral la altul să schimbăm câte ceva, mai ales acolo unde sunt identificate unele probleme. Iar dacă în rândurile candidaților pare mai greu, măcar electoratul ar trebui să devină mai pretențios și să le ceară celor care le bat la ușă în precampanie și campanie mai multă responsabilitate.
V-am prezentat zilele trecute o parte dintre schimbările care au intervenit în transportul public județean de persoane, odată cu intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2024, a noului program și noilor tarife aprobate de Consiliul Județean Prahova.