Maia Morgenstern este una dintre cele mai cunoscute și apreciate actrițe din România. Ea are o legătură de suflet cu Câmpina, în special cu comunitatea de evrei de aici.
S-a născut pe 1 mai 1962, la București, într-o familie de evrei, o origine cu care se mândrește. A studiat la Academia de Teatru și Film între anii 1981-1985 și a jucat apoi la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Evreiesc de Stat din București și Teatrul Național "Ion Luca Caragiale", în prezent, fiind și director al Teatrului Evreiesc de Stat. Are roluri memorabile atât pe scenă, cât și în filme sau seriale de televiziune. Numele de familie al artistei, Morgenstern, înseamnă în limba germană "Luceafărul de dimineață", nume dat Fecioarei Maria, personaj pe care l-a jucat în filmul "Patimile lui Hristos" regizat de Mel Gibson, un devotat romano-catolic, despre care se spune că a luat în calcul și acest detaliu la momentul alcătuiri distribuției, dincolo de calitățile incontestabile ale actriței române. A fost decorată cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, distincție acordată de Ministerul Culturii din Franța și cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Mare Ofițer, distincție acordată de Președinția României.
Maia Morgenstern are o legătură de suflet cu Câmpina. Pe lângă rolurile interpretate pe scena Casei de Cultură, în cadrul Festivalului de Teatru "Mircea Albulescu", Maia Morgenstern a venit la Câmpina în vara lui 2016 pentru a participa la un moment important pentru comunitatea evreiască din localitate - reinaugurarea Sinagogii. Atunci, Maia Morgenstern și fiica ei, Cabiria, au oferit un frumos recital de muzică ebraică. Maia Morgenstern a vorbit despre bucuria pe care o are atunci când participă la astfel de acțiuni organizate pentru păstrarea culturii și tradițiilor evreiești, cum a fost și reinaugurarea Sinagogii și a primit din partea primarului Horia Tiseanu albumul monografic “Câmpina, bătrânul târg îmbracă haine noi”.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Geo Bogza
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Mina Minovici
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Alexandru Vlahuță
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water – The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie – 3 mai 2025 care a reunit 54 de participați din Bulgaria, Letonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Turcia și România. Lucrurile care i-au adus împreună au fost dorința de a învăța, de a se conecta și de a proteja una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei: apa.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.