Medicul Mina Minovici, fondatorul școlii române de medicină legală, venea frecvent la Câmpina pentru a-l vizita pe Constantin I. Istrati. De altfel, în casa primitoare a lui Istrati, de pe vastul domeniu din Cartierul Câmpinița (acolo unde astăzi este Școala de Poliție), se întâlneau oameni de seamă ai vieții culturale și științifice din țara noastră, iar Mina Minovici aproape că nu lipsea de la aceste întruniri. Îl cunoștea foarte bine pe doctorul C.I. Istrati încă din studenție și venea cu drag aici pentru a-i împărtăși cercetările sale și speranțele sale.
De altfel, dr. Constantin I. Istrati a fost cel care, în anul 1886, l-a sprijinit pe Mina Minovici să obțină finanțare de la guvernul liberal condus de I.C. Brătianu pentru ca Mina Minovici să poată merge la Paris, la laboratorul lui Louis Pasteur, pentru a asista la cercetările acestuia privind tratamentul contra turbării.
Mina Minovici s-a născut la 30 aprilie 1858, la Brăila. A absolvit Școala Superioară de Farmacie a lui Carol Davilla și apoi Facultatea de Medicină, ulterior specializându-se trei ani la Paris, în toxicologie și medicină legală. Este fondatorul școlii române de medicină judiciară și a fost directorul primului Institut de Medicină Legală din România, construit în 1892. A fost decan al Facultății de Medicină din București. La numai un an după pensionare, în ziua de 25 aprilie 1933, Mina Minovici a încetat din viaţă, la vârsta de 75 de ani.
(Sursă foto - Minovicifundation.com)
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și:100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Mircea Albulescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați un cadou deosebit pe care să-l oferiți unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis, din centrul municipiului Câmpina, cea mai mare parte a problemei este rezolvată.