CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

La Provița de Jos, povestea iei tradiționale merge mai departe

- Eveniment -

La Provița de Jos, povestea iei tradiționale merge mai departe

Șezătoarea de la Provița de Jos s-a desfășurat zilele trecute, la Căminul Cultural, într-un cadru deosebit, decorat cu obiecte tradiționale aduse de localnici: de la cuverturi, covoare, ștergare, vase de lut și până la piesele de rezistență ale evenimentului - iile lucrate de femeile din localitate. Femei care au depănat amintiri și au vorbit despre marea lor dorință de a transmite mai departe această artă aleasă a cusutului cămășii tradiționale românești. 

Pentru prima dată, au stat față în față, o generație care zeci de ani a cusut iile recunoscute pe întreaga Vale a Prahovei și câteva eleve de la Școala Gimnazială din Provița de Jos, dornice să pătrundă tainele acestei arte. Povestea iei va continua la Provița de Jos, pentru că există atât bunăvoință de a transmite cunoștințe cât și dorință de a învăța. Șezătoarea de la Provița de Jos i-a introdus pe cei prezenți și în cultura tradițională gastronomică: au savurat brânzeturile locale, zacuscă cu vinete și cu ghebe, dulcețuri de gutui și nuci, magiun cu prune și nuci, dulceața de mure, plăcinte cu mere și alte bunătăți. Vinurile alb și roșu și vișinata au fost așezate și ele pe masă, iar la final, după ce au admirat superba expoziție de ii, gazdele și invitații s-au delectat cu un bulz autentic pregătit de Titi Motoroiu - un cioban localnic, cunoscut în întreaga zonă.
"În câteva ore, noi, cei care am participat la această șezătoare, am făcut cunoștință unii cu ceilalți, oameni din medii diferite, cu profesii diferite, însă ne-au legat respectul, admirația pentru portul popular, pentru doamnele din ale căror mâini ies adevărate opere de artă. Și pe unii dintre noi ne mai leagă ceva, o dorință de a nu ne opri aici, la această etapă. O dorință de a continua, natural, povestea straielor populare din Provița de Jos, de găsi o formulă potrivită de a perpetua această tradiție a țesutului fir cu fir și de a promova iile cu modele autentice, lucrate în localitate. Pas cu pas, învățăm împreună și creștem organic, sustenabil", a declarat Alexandra Alina Popa, reprezentanta România EduCaB.
Evenimentul de la Provița de Jos a fost organizat de primarul Mihai Dumitrescu și o echipă din Primărie, în parteneriat cu Asociația La Blouse Roumaine și Platforma educațională Romania EduCaB. Invitați speciali au fost Iraida Florea - fotograf și designer vestimentar și Andreea Tănăsescu - fondatoarea "La Blouse Roumaine" (cea mai amplă comunitate online dedicată cămășii tradiționale românești) și inițiatoarea Zilei Universale a Iei.


16 Nov 2018 10:03 6225 vizualizari



Comentarii






1297 vizualizari 31 Mar 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

citeste mai mult
2096 vizualizari 25 Mar 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

citeste mai mult
2906 vizualizari 21 Mar 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

citeste mai mult
1912 vizualizari 17 Mar 2024 11:53

Gala folk ”Om bun”, în perioada 27-29 martie 2024, la Breaza

Primăria și Consiliul Local Breaza, Centrul Cultural ”Ion Manolescu” Breaza, în parteneriat cu Asociația Culturală ”Tatiana Stepa”, organizează în ultima săptămână a lunii martie, la Breaza, Gala folk ”Om bun”, în memoria lui Victor Socaciu, eveniment ajuns la a patra ediție.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV