Șezătoarea de la Provița de Jos s-a desfășurat zilele trecute, la Căminul Cultural, într-un cadru deosebit, decorat cu obiecte tradiționale aduse de localnici: de la cuverturi, covoare, ștergare, vase de lut și până la piesele de rezistență ale evenimentului - iile lucrate de femeile din localitate. Femei care au depănat amintiri și au vorbit despre marea lor dorință de a transmite mai departe această artă aleasă a cusutului cămășii tradiționale românești.
Pentru prima dată, au stat față în față, o generație care zeci de ani a cusut iile recunoscute pe întreaga Vale a Prahovei și câteva eleve de la Școala Gimnazială din Provița de Jos, dornice să pătrundă tainele acestei arte. Povestea iei va continua la Provița de Jos, pentru că există atât bunăvoință de a transmite cunoștințe cât și dorință de a învăța. Șezătoarea de la Provița de Jos i-a introdus pe cei prezenți și în cultura tradițională gastronomică: au savurat brânzeturile locale, zacuscă cu vinete și cu ghebe, dulcețuri de gutui și nuci, magiun cu prune și nuci, dulceața de mure, plăcinte cu mere și alte bunătăți. Vinurile alb și roșu și vișinata au fost așezate și ele pe masă, iar la final, după ce au admirat superba expoziție de ii, gazdele și invitații s-au delectat cu un bulz autentic pregătit de Titi Motoroiu - un cioban localnic, cunoscut în întreaga zonă.
"În câteva ore, noi, cei care am participat la această șezătoare, am făcut cunoștință unii cu ceilalți, oameni din medii diferite, cu profesii diferite, însă ne-au legat respectul, admirația pentru portul popular, pentru doamnele din ale căror mâini ies adevărate opere de artă. Și pe unii dintre noi ne mai leagă ceva, o dorință de a nu ne opri aici, la această etapă. O dorință de a continua, natural, povestea straielor populare din Provița de Jos, de găsi o formulă potrivită de a perpetua această tradiție a țesutului fir cu fir și de a promova iile cu modele autentice, lucrate în localitate. Pas cu pas, învățăm împreună și creștem organic, sustenabil", a declarat Alexandra Alina Popa, reprezentanta România EduCaB.
Evenimentul de la Provița de Jos a fost organizat de primarul Mihai Dumitrescu și o echipă din Primărie, în parteneriat cu Asociația La Blouse Roumaine și Platforma educațională Romania EduCaB. Invitați speciali au fost Iraida Florea - fotograf și designer vestimentar și Andreea Tănăsescu - fondatoarea "La Blouse Roumaine" (cea mai amplă comunitate online dedicată cămășii tradiționale românești) și inițiatoarea Zilei Universale a Iei.
11 Octombrie a fost o zi încărcată cu emoție, bucurie, zâmbete și culoare pebtru cadrele didactice, elevii și părinții Școlii Gimnaziale ”Ion Câmpineanu” din Câmpina la aniversarea a 161 ani de existență.
Un eveniment cinematografic extraordinar va avea loc pe 26 octombrie 2024, de la ora 19.00, la Casa Municipală de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina. Este vorba despre avanpremiera filmului "Moromeții 3", cu Horațiu Mălăele și Alex Călin în rolurile principale.
Școala Gimnazială Centrală (fosta Școală Generală nr. 2) din Câmpina aniversează sâmbătă, 5 octombrie, 110 ani de existență. Sărbătoarea a avut loc vineri, atunci când toți elevii și cadrele didactice au defilat de la Școala Centrală până la Casa Tineretului, pe Bulevardul Carol I.
Primul eveniment din cadrul Festivalului "Serbările Toamnei" 2024 a fost tradiționala premiere a elevilor care au obținut premii la olimpiadele școlare și concursurile naționale și a sportivilor campioni și vicecampioni naționali.