Evenimentul de deschidere a Academiei STEAM a Fundației Zamolxes, care a avut loc vineri, 23 februarie, la Centrul Cultural pentru Tineret Zamolxes - Câmpina, în prezența primarului Alin Moldoveanu, a cuprins și un moment care a stârnit maxim interes în rândul tinerilor prezenți.
Astfel, în cadrul prezentării susținute de Gheorghe Cazan - expert internațional WorldSkills, a atras atenția momentul dedicat unui proiect aflat la început de drum în România - F1 in schools.
”Este o competiție la care participă echipe formate din trei-șase copii de liceu. Participarea nu înseamnă doar concursul, ci și realizarea unui proiect tehnic, managementul de proiect, atragerea de fonduri, de sponsorizări, planificarea activităților. Copiii își dezvoltă astfel o abilitate, prin crearea de la zero a unei mașinuțe, care trebui să respecte criteriile impuse de organizator, numai cu materialele furnizate de firma organizatoare. Nu este numai concursul, ci și o activitate mai complexă de a prezenta produsul rezultatul muncii, cum ai obținut mașina de la design la prelucrare, cum ai atras fonduri, cum popularizezi zona din care provii. Competiția de mașinuțe este fantastică. Este un concurs multidisciplinar, trebuie să faci designul 3D al mașinii folosind aplicația fusion 360, trebuie să calculezi rezistența la vânt folosind o altă aplicație autodesk și utilizând o mașină cu comanda numerică se realizează modelul 3D care va intra în concurs. Toate componentele sunt furnizate de firma organizatoare pentru ca toți concurenții să aibă aceleași condiții. Este o franciză asociată cu Formula 1. La acest moment eu sunt mandatat să creez rețeaua în România, în licee. Competiția mondială se desfășoară cu o săptămână înaintea Marelui Premiu de Formula 1 de la Singapore. Anul trecut, echipa Colegiului ”Andrei Șaguna” din Brașov a beneficiat de un wild card, iar copiii au avut ocazia inclusiv să dea mâna cu toți piloții de la echipele de Formula 1. În protocolul de franciză scrie că toate echipele vizitează standurile, astfel că fiecare echipă va avea parte de o expunere maximă. Este o mare oportunitate și o șansă poate unică în viață”, a mai punctat Gheorghe Cazan, care a însoțit mare parte a discursului său cu un filmuleț de prezentare a ediției trecute a acestui concurs extrem de atractiv atât pentru iubitorii tehnicii, cât și ai automobilismului.
Nu este deloc simplu, suma necesară pentru a participa în finala mondială de la Singapore fiind estimată în jurul valorii de 30.000 euro. Dar poate fi atât de frumos...
Primăria orașului Breaza organizează în această săptămână un târg de Paște, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, un loc al bucuriei, o idee care își caută ineditul în diversitatea activităților care se pot desfășura aici.
Într-o lume în care mulți adolescenți se confruntă cu presiuni sociale, o confuzie a identității și lipsa unei direcții clare, Asociația Câmpina Tânără (ACT) lansează o invitație sinceră și profundă către toți părinții și tinerii: haideți să vorbim, să ne ascultăm, să fim alături unii de alții!
Ediția de vineri, 11 aprilie 2025, a Seratelor Culturale ELSTAR a fost prilejul unei duble lansări de carte.
Așa cum am scris în articolul de la deschiderea oficială a celei de-a XII-a ediții a Concursului Național "Umbrela Verde", ediția 2025 a însemnat 630 lucrări de desen, pictură, grafică și fotografie, realizate de elevi de la unități de învățământ din 32 județe ale țării.