Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - inginerul Anton Raky

Social (Categoria articolului)

CâmpinaTV.ro a început un nou serial dedicat fabuloaselor povești ale unor personalități mai puțin cunoscute, care au influențat viața comunității câmpinene. După episodul dedicat profesorului Anastase Scripcă, în rândurile de față vă vom prezenta fascinanta poveste a unei personalități care a rămas în istoria Câmpinei, chiar dacă nu a stat aici foarte mulți ani – inginerul, geologul și antreprenorul german Anton Raky.

Anton Raky s-a născut pe 5 ianuarie 1868, în Germania, în localitatea Seelenberg.
A fost considerat un pionier de succes și un inventator în domeniul tehnologiei forajului la mare adâncime și al prospecțiunilor geologice miniere și petroliere. Raky a forat și exploatat puțuri în Europa, Africa, America Centrală și America de Sud și a forat în căutare de apă, petrol, huilă, lignit, potasiu și minereuri. Raky a înființat două importante companii constructore de mașini – Erkelenz și Salzgitter-Bad, ambele funcționând și în zilele nostre.
Anton Raky și-a început prospecțiunile din România la începutul anilor 1900, când s-a mutat la Câmpina. În 1903, el a cumpărat vila lui Alexandru G. Cantacuzino, un numismat, filatelist și publicist, director al Monitorului Oficial și Imprimeriilor Statului. Raky a înființat societatea petrolieră ”Câmpina-Moreni”, care a fost absorbită doi ani mai târziu de compania ”Regatul Român”, al cărui director a devenit. În iulie 1906, el a solicitat și obținut de la Primăria Câmpina autorizația pentru construcția unei vile în care a locuit apoi în toată perioada pe care și-a petrecut-o în oraș. Vila, care mai există și astăzi pe Bulevardul Culturii, este o copie a conacului familiei Raky din Eltville, lângă Frankfurt. Raky a construit o casă identică și la Erkelenz. Pe un teren anexă al vilei din Câmpina, acolo unde astăzi funcționează sediul Electrica, inginerul german a ridicat și o clădire din piatră, unde a amenajat un atelier de reparații mecanice al societății sale, garaje și un apartament cu galerie deschisă la etaj. Raky a construit un tunel pentru transportul tuburilor de foraj de la atelier către sonde, pentru a nu-i deranja pe localnici cu transportul lor pe străzi. După 1989, atunci când a fost demolată clădirea din piatră a fostului atelier de reparații mecanice, în subteran au fost descoperite arcade zidite.
În vara anului 1907, Anton Raky a organizat vizite pe șantierele locale pentru participanții la Congresul Internațional de Petrol desfășurat în România și prezidat de Anghel Saligny, iar apoi un mare banchet pentru aceștia la Câmpina, unde a găzduit peste 700 de persoane, printre care diplomați și investitori străini.
Operațiunile lui Raky s-au concentrat pe câmpurile petroliere situate între Câmpina și Moreni. Ca să permită muncitorilor să traverseze zilnic Prahova pentru a ajunge la sondele de pe dealul Pițigaia, Raky a construit un pod peste râu, care este cunoscut și în prezent ca ”Podul lui Rache”.
Tot din banii săi Anton Raky a cumpărat un teren de 6.500 mp pe care a construit Biserica Catolică din Câmpina, ctitorie care există și astăzi la fel de impunătoare și frumoasă. A fost sfințită la 13 iunie 1906. De altfel, tot el a elaborat și planurile bisericii și a suportat toate costurile legate de construirea și dotarea acesteia cu mobilier, obiecte de cult, clopote. La vremea aceea, Parohia Romano-Catolică din Câmpina număra peste 500 de familii, iar sfințirea bisericii a fost o adevărată sărbătoare. Biserica Catolică a fost, este și rămâne o adevărată bijuterie arhitecturală, poate una dintre cele mai frumoase clădiri din Câmpina și împrejurimi.

De-a lungul vieții sale, Anton Raky a primit numerose medalii din partea Familiei Regale a României, dar și Crucea Cavalerului a Ordinului Leopold l II-lea din partea Casei Regale a Belgiei.
În anul 1921, Universittea Tehnică din Clusthal i-a acordat titlul de Doctor honoris causa. Și viața sa privată a fost la fel de efervescentă ca și cea profesională. A fost căsătorit de trei ori, având în total șapte copii (patru fete și trei băieți). Raky a fost grav rănit în explozia unui puț petrolier din din zona Vârful Drăgănesii, în 1923. S-a retras din viața publică în 1936.
A încetat din viață la vârsta de 75 de ani, pe 22 august 1943, la Berlin, unde este și înmormântat. Din păcate, ca și în cazul lui Anastase Scripcă, nici măcar o stradă din Câmpina nu poartă numele lui Anton Raky.
(Sursă - Wikipedia)

3351 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Paul 14.11.2021 13:22 Poate noua administrație propune ca str Golești sa se numească Anton Raky. Bn ca cei din Poiana doresc sa repare Podul lui Rache, eventual marcat cu plăcută și iluminat nocturn. O alta propunere Aleea Nordului sa se numească Ștefan Traian Mocuta. Aviz fostului primar, atât și a prețuit mentorul pe dl Mocuta, altfel rămânea un modest inginer la Neptun. Și ajungem la proverbul ca unii uita de unde pleacă..

Social

2424 vizualizari
24 iun. 2022 10:37

93,56% dintre elevii din Câmpina, care au susținut Evaluarea Națională, au obținut media generală peste 5

Pe site-ul Ministerului Educației au fost publicate, joi după-amiază, rezultatele la Evaluarea Națională și sunt rezultate bune pentru elevii câmpineni. 270 elevi de clasa a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Națională în Câmpina. Dintre aceștia, șase nu s-au prezentat la susținerea celor două probe ale examenului (limba și literatura română, respectiv matematică). Dintre cei 264 elevi care au susținut examenul, 247 au obținut media generală peste 5.00 (adică 93,56%), iar 17 - sub 5.00. Nu s-a obținut nicio medie generală de 10, în schimb, patru elevi au avut nota 10 la matematică și un elev a obținut 10 la română. La nivelul județului Prahova, șapte absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media generală 10, șase dintre ei sunt din Ploiești, iar unul de la Filipeștii de Pădure.

3154 vizualizari
20 iun. 2022 22:32

O nouă metodă de înșelăciune face ravagii la Câmpina. Cum puteți preveni frauda prin OLX?

1 comentarii

De la începutul acestui an și până în prezent s-au înmulțit și la Câmpina cazurile de persoane înșelate printr-o nouă metodă.

Alte stiri recente

1959 vizualizari
28 iun. 2022 13:47

La Câmpina, polițiștii au prins un șofer de autobuz băut, la 6 dimineața!

Polițiștii câmpineni au oprit pentru control un autobuz, care efectua curse regulate de transport persoane, în cursul dimineții de luni, 27 iunie, pe Bulevardul Carol I.

1846 vizualizari
27 iun. 2022 20:45

CS Câmpina a încheiat turneul de juniori din Grecia pe locul 6 și cu titlul de cel mai bun portar al turneului

Luni, 27 iunie, în apropiere de Salonic, a avut loc ultimul act al turneului Balkan International Cup, o competiție pentru juniori, găzduită de Grecia și la care a participat în premieră și o grupă de juniori sub 14 ani a CS Câmpina, antrenată de Roberto Opatchi.