Omagiu adus de Iacării Acrobați lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, aviator de elită al României în cel de-al doilea război mondial

Eveniment (Categoria articolului)

Gest extrem de frumos al Iacărilor Acrobați de a-l omagia pe Constantin (Bâzu) Cantacuzino, unul dintre aviatorii militari de elită ai României din cel de-al doilea război mondial, de la dispariția căruia se împlinesc astăzi 60 de ani. Simpozionul "In memoriam Constantin (Bâzu) Cantacuzino" a avut loc la hangarul de pe terenul de zbor de la Bănești, iar evenimentul nu putea fi complet fără o demonstrație a Iacărilor Acrobați, singura formație de acrobație aeriană din România.

Constantin Cantacuzino (poreclit Bâzu), descendent al unei vechi familii boierești, a fost un as al pilotajului și unul dintre aviatorii militari de elită, care a efectuat peste 600 de misiuni aeriene de luptă în 1941 și în perioada 1944-1945, împotriva URSS și apoi împotriva Ungariei și Germaniei naziste. A făcut parte din Escadrila 53 Vânătoare și din Grupurile 7 și 9 Vânătoare, fiind decorat, în august 1943, cu Ordinul Mihai Viteazul, cea mai înaltă distincție militară de război a României. În memoria legendarului pilot român, Iacării Acrobați au organizat evenimentul de astăzi, care a inclus multe expuneri interesante despre viața lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, despre uriașa lui pasiune pentru zbor, despre incredibilele sale victorii împotriva avioanelor inamice. De asemenea, a fost prezentată o colecție de imagini filmate cu Constantin (Bâzu) Cantacuzino, imagini apărute cu mulți ani în urmă în jurnale de știri românești, britanice și spaniole. Pentru că, după instaurarea comunismului, Constantin (Bâzu) Cantacuzino a părăsit țara, împreună cu familia, stabilindu-se mai întâi în Franța, la Paris, apoi în Spania.
Impresionantă a fost și colecția de fragmente din aeronavele doborâte în cel de-al doilea război mondial. Printre cei prezenți la evenimentul organizat pe terenul de zbor de la Bănești s-au aflat - generalul Iosif Rus (fost comandant al Aviației Militare Române), generalul de divizie aeriană Ion Dobran (ultimul pilot român în viață, din cel de-al doilea război mondial), istorici și profesori - autori ai unor cărți despre viața lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, primarul comunei Bănești - George Stoica.

Citiți și Generalul erou Ion Dobran, prezent la Bănești, alături de Iacării Acrobați

6209 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

267 vizualizari
08 dec. 2023 18:55

Musicum Adolescentia revine la Câmpina cu un concert de colinde, pe 19 decembrie 2023

Asociația Musicum Adolescentia din Craiova revine la Câmpina cu un nou spectacol din cadrul proiectului "Zâmbete pe portativ". De această dată este vorba despre un concert de colinde organizat marți, 19 decembrie 2023, de la ora 19.00, la Casa Tineretului.

8477 vizualizari
07 dec. 2023 21:30

A fost lansat proiectul Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat la Câmpina

2 comentarii

Joi seară, într-un spațiu elegant și bine pus la punct din clădirea BCR, din centrul municipiului Câmpina, a avut loc lansarea proiectului Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat în Câmpina.

Alte stiri recente

175 vizualizari
08 dec. 2023 22:10

Câmpineanul Darius Coman scrie istorie la Europenele de natație - nou record național la seniori în proba de 200m bras

Vești excelente de la Otopeni, acolo unde au loc Campionatele Europene de Natație pentru seniori și unde câmpineanul Darius Coman, legitimat la clubul Barracuda și antrenat de Gabriel Cojocaru, scrie istorie.

1054 vizualizari
08 dec. 2023 19:51

La Tribunalul Prahova începe procesul în care autoarea accidentului din aprilie 2022, de la trecerea de pietoni de la Salcie, este acuzată de omor

În aprilie 2022, Câmpina era zguduită de un accident teribil - o tânără spulbera pe trecerea de pietoni de la Salcie un adolescent de 17 ani, Paul Alexandru Dragomir, elev al Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”, care și-a pierdut viața pe loc.