Omagiu adus de Iacării Acrobați lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, aviator de elită al României în cel de-al doilea război mondial

Eveniment (Categoria articolului)

Gest extrem de frumos al Iacărilor Acrobați de a-l omagia pe Constantin (Bâzu) Cantacuzino, unul dintre aviatorii militari de elită ai României din cel de-al doilea război mondial, de la dispariția căruia se împlinesc astăzi 60 de ani. Simpozionul "In memoriam Constantin (Bâzu) Cantacuzino" a avut loc la hangarul de pe terenul de zbor de la Bănești, iar evenimentul nu putea fi complet fără o demonstrație a Iacărilor Acrobați, singura formație de acrobație aeriană din România.

Constantin Cantacuzino (poreclit Bâzu), descendent al unei vechi familii boierești, a fost un as al pilotajului și unul dintre aviatorii militari de elită, care a efectuat peste 600 de misiuni aeriene de luptă în 1941 și în perioada 1944-1945, împotriva URSS și apoi împotriva Ungariei și Germaniei naziste. A făcut parte din Escadrila 53 Vânătoare și din Grupurile 7 și 9 Vânătoare, fiind decorat, în august 1943, cu Ordinul Mihai Viteazul, cea mai înaltă distincție militară de război a României. În memoria legendarului pilot român, Iacării Acrobați au organizat evenimentul de astăzi, care a inclus multe expuneri interesante despre viața lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, despre uriașa lui pasiune pentru zbor, despre incredibilele sale victorii împotriva avioanelor inamice. De asemenea, a fost prezentată o colecție de imagini filmate cu Constantin (Bâzu) Cantacuzino, imagini apărute cu mulți ani în urmă în jurnale de știri românești, britanice și spaniole. Pentru că, după instaurarea comunismului, Constantin (Bâzu) Cantacuzino a părăsit țara, împreună cu familia, stabilindu-se mai întâi în Franța, la Paris, apoi în Spania.
Impresionantă a fost și colecția de fragmente din aeronavele doborâte în cel de-al doilea război mondial. Printre cei prezenți la evenimentul organizat pe terenul de zbor de la Bănești s-au aflat - generalul Iosif Rus (fost comandant al Aviației Militare Române), generalul de divizie aeriană Ion Dobran (ultimul pilot român în viață, din cel de-al doilea război mondial), istorici și profesori - autori ai unor cărți despre viața lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, primarul comunei Bănești - George Stoica.

Citiți și Generalul erou Ion Dobran, prezent la Bănești, alături de Iacării Acrobați

5642 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2031 vizualizari
21 sept. 2021 20:20

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud Muntenia, lansare oficială la Ploiești

Tineri întreprinzători din cele șapte județe ale regiunii Sud Muntenia (Prahova, Dâmbovița, Argeș, Giurgiu, Teleorman, Călărași și lalomița) s-au adunat împreună și au fondat PTIRSM, structură regională a Patronatului Tinerilor Întreprinzatori din România (PTIR), care are ca scop susținerea, aparărarea, promovarea și reprezentarea intereselor profesionale, economice și sociale ale tinerilor întreprinzători de la nivelul regiunii Sud Muntenia. Evenimentul de lansare a acestei structuri patronale va avea loc joi, 23 septembrie 2021, în Ploiești, la Palatul Administrativ, în Sala Europa, începând cu ora 18.00.

3862 vizualizari
14 sept. 2021 18:08

Ceremonia de deschidere a unui nou an de învățământ la Școala Postliceală "Louis Pasteur" Câmpina

Prima zi a fiecărui nou an școlar este marcată și la Școala Postliceală ”Louis Pasteur” din Câmpina printr-o festivitate de deschidere, urmată de premierea celor mai buni elevi din anul școlar precedent. Anul acesta, la festivitatea de deschidere a fost prezent și primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu. ”Este pentru prima dată în cei peste 20 de ani de activitate ai școlii în care la deschiderea anului școlar suntem onorați de prezența primarului în funcție al municipiului Câmpina și pentru acest lucru vă mulțumim domnule Moldoveanu!”, au fost primele cuvinte ale președintelui Fundației AMUS, Elena Murariu.

Alte stiri recente

112 vizualizari
23 sept. 2021 12:08

Proiectul "Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri", derulat de Asociația Glasul Autismului din Câmpina, a ajuns la final

Asociația Glasul Autismului din municipiul Câmpina a derulat anul acesta proiectul "Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri", realizat cu sprijinul financiar al ”Active Citizens Fund România”, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pe parcursul anului, noi am mai scris despre acest proiect destinat în special părinților copiilor cu tulburări din spectrul autist. Acum, proiectul a ajuns la final.

988 vizualizari
23 sept. 2021 07:45

9.756 candidați la școlile de poliție de la Câmpina și Cluj-Napoca, la sesiunea de admitere septembrie-octombrie-noiembrie 2021

S-au încheiat înscrierile pentru sesiunea de admitere septembrie-octombrie la unitățile postliceale de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne. Pentru cele 1.292 locuri de la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina s-au înscris 8.232 candidați, iar pentru cele 300 de locuri de la Școala de Agenți de Poliție "Septimiu Mureșan" din Cluj-Napoca s-au înscris 1.524 candidați. În total, 9.756 candidați la această admitere de toamnă.