CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/

Omagiu adus de Iacării Acrobați lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, aviator de elită al României în cel de-al doilea război mondial

- Eveniment -

Omagiu adus de Iacării Acrobați lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, aviator de elită al României în cel de-al doilea război mondial

Gest extrem de frumos al Iacărilor Acrobați de a-l omagia pe Constantin (Bâzu) Cantacuzino, unul dintre aviatorii militari de elită ai României din cel de-al doilea război mondial, de la dispariția căruia se împlinesc astăzi 60 de ani. Simpozionul "In memoriam Constantin (Bâzu) Cantacuzino" a avut loc la hangarul de pe terenul de zbor de la Bănești, iar evenimentul nu putea fi complet fără o demonstrație a Iacărilor Acrobați, singura formație de acrobație aeriană din România.

Constantin Cantacuzino (poreclit Bâzu), descendent al unei vechi familii boierești, a fost un as al pilotajului și unul dintre aviatorii militari de elită, care a efectuat peste 600 de misiuni aeriene de luptă în 1941 și în perioada 1944-1945, împotriva URSS și apoi împotriva Ungariei și Germaniei naziste. A făcut parte din Escadrila 53 Vânătoare și din Grupurile 7 și 9 Vânătoare, fiind decorat, în august 1943, cu Ordinul Mihai Viteazul, cea mai înaltă distincție militară de război a României. În memoria legendarului pilot român, Iacării Acrobați au organizat evenimentul de astăzi, care a inclus multe expuneri interesante despre viața lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, despre uriașa lui pasiune pentru zbor, despre incredibilele sale victorii împotriva avioanelor inamice. De asemenea, a fost prezentată o colecție de imagini filmate cu Constantin (Bâzu) Cantacuzino, imagini apărute cu mulți ani în urmă în jurnale de știri românești, britanice și spaniole. Pentru că, după instaurarea comunismului, Constantin (Bâzu) Cantacuzino a părăsit țara, împreună cu familia, stabilindu-se mai întâi în Franța, la Paris, apoi în Spania.
Impresionantă a fost și colecția de fragmente din aeronavele doborâte în cel de-al doilea război mondial. Printre cei prezenți la evenimentul organizat pe terenul de zbor de la Bănești s-au aflat - generalul Iosif Rus (fost comandant al Aviației Militare Române), generalul de divizie aeriană Ion Dobran (ultimul pilot român în viață, din cel de-al doilea război mondial), istorici și profesori - autori ai unor cărți despre viața lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, primarul comunei Bănești - George Stoica.

Citiți și Generalul erou Ion Dobran, prezent la Bănești, alături de Iacării Acrobați


26 May 2018 20:33 6319 vizualizari


Comentarii


Vremea
http://www.taxexpertav.ro/index.html
https://elstargroup.ro/
http://floricon.ro/
http://www.spitalcampina.ro/
30zile7zileCele mai citite
Ultimele comentarii
1470 vizualizari 20 May 2024 12:58 Balul Bobocilor de la Forestier Câmpina, o întoarcere în timp... în pași de dans

Balul Bobocilor de la Forestier Câmpina, o întoarcere în timp... în pași de dans

Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Casa Tineretului. Cele șapte perechi participante, alături de trainerii lor, au pregătit un spectacol minunat, inițiat și organizat de Denisa Bunghez (elevă în clasa a XI-a), împreună cu reprezentanți ai Consiliului Școlar al Elevilor: Adela Popa, Ștefania Mihalache, Aida Ardeleanu, Daria Grigore și Antonio Ion.

citeste mai mult
1780 vizualizari 19 May 2024 10:24 Aproape 100 persoane au vizitat Muzeul Schițelor lui Grigorescu, de la Câmpina, în ”Noaptea muzeelor”

Aproape 100 persoane au vizitat Muzeul Schițelor lui Grigorescu, de la Câmpina, în ”Noaptea muzeelor”

Cel mai nou, dar - din păcate - și cel mai puțin mediatizat muzeu din Câmpina este Muzeul Schițelor lui Nicolae Grigorescu. Acesta se află la etajul Casei Căsătoriilor, pe Bulevardul Culturii, una dintre cele mai frumoase zone ale Câmpinei.

citeste mai mult
1247 vizualizari 19 May 2024 09:38 1.500 persoane au vizitat Castelul ”Iulia Hasdeu” de ”Noaptea muzeelor”

1.500 persoane au vizitat Castelul ”Iulia Hasdeu” de ”Noaptea muzeelor”

Sâmbătă, 18 mai, pe întregul continent european a fost ”Noaptea muzeelor”. Cel mai vizitat obiectiv din Câmpina inclus în acest program a fost, fără îndoială, ca întotdeauna, Castelul ”Iulia Hasdeu”.

citeste mai mult
2835 vizualizari 13 May 2024 21:43 Castelul ”Iulia Hasdeu”, singurul obiectiv din Câmpina inclus în ”Noaptea muzeelor”

Castelul ”Iulia Hasdeu”, singurul obiectiv din Câmpina inclus în ”Noaptea muzeelor”

UPDATE - La puțin timp după apariția articolului, am fost anunțați că și Expoziția schițelor lui Nicolae Grigorescu, de la Casa Căsătoriilor, va fi deschisă pe 18 mai, între orele 18.00 și 22.00. 

Sâmbătă, 18 mai 2024, are loc evenimentul ”Noaptea muzeelor”, unul care a prins foarte bine la publicul din România, care are ocazia să viziteze gratuit o serie întreagă de muzee, seara, la ore târzii, când totul are o altă aură.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV