Centrul Cultural Bănești va purta numele lui Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal, de la a cărui naștere se împlinesc 95 de ani

Social (Categoria articolului)

În comuna Bănești, undeva în apropierea intrării spre satul Urleta, va fi construit Centrul Cultural Bănești. Demararea lucrărilor este oarecum întârziată de Compania Națională de Investiții, prin care se derulează acest proiect, din cauza unor probleme apărute la procedura de achiziție publică, astfel că licitația este în curs de a fi reluată. Totuși, autoritățile locale așteaptă cu nerăbdare realizarea acestui proiect, stabilindu-se deja și numele pe care îl va purta instituție. Se va numi Centrul Cultural "Marin Constantin", astfel aducându-se un omagiu fondatorului și dirijorului Corului Madrigal, de la a cărui naștere se împlinesc 95 de ani chiar astăzi, 27 februarie 2020.

Marin Constantin a fost și rămâne o personalitate de excepție a culturii românești. S-a născut la Bănești, în satul Urleta. Casa natală a marelui muzician există și astăzi, fiind sediul unei fundații care îi poartă numele. Marin Constantin a fost muzician, compozitor și dirijor de ansamblu coral, specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc, precum și în muzică tradițională românească, dar mai presus de toate a fost fondatorul, dirijorul și dirijorul pe viață al Corului Madrigal, înființat în anul 1963. A absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală din cadrul Conservatorului din București în anul 1949, având profesori celebri, a obținut titlul de doctor în muzicologie la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, în anul 1985, iar în anul 1994 a fost numit Doctor Honoris Causa al aceleiași universități. În fruntea Corului Madrigal a concertat pe toate marile scene ale lumii, lista premiilor și distincțiilor fiind impresionantă.
”Marin Constantin este una dintre cele mai renumite personalități, cunoscută la nivel mondial, care s-a născut în localitatea noastră și cred că este o formă de respect și de recunoaștere a valorii acestui om prin acordarea numelui său viitorului Centru Cultural al comunei Bănești, a cărei construcție ar urma să fie începută de Compania Națională de Investiții în cursul acestui an”, ne-a declarat primarul comunei Bănești, George Stoica. Centrul Cultural Bănești va costa aproximativ 500.000 euro, la care se adaugă contribuția de la bugetul local de aproximativ 600.000 lei. Construcția va avea demisol, parter și etaj, iar lucrările ar trebui să dureze doi ani.

2896 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1087 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

4740 vizualizari
22 mar. 2024 20:31

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat la Olimpiada Națională la Limba și literatura română

4 comentarii

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat pentru Olimpiada Națională la Limba și literatura română, la nivelul întregului județ, numărul elevilor calificați fiind de 29.

Alte stiri recente

79 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

206 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.