Sărbătoare la Biblioteca Municipală Câmpina, la împlinirea a 70 de ani de la înființarea instituției

Eveniment (Categoria articolului)

În anul 1906, deci în urmă cu 113 ani, la Câmpina se înființa prima bibliotecă publică. Decizia era luată de un comitet al cărui președinte era Bogdan Petriceicu Hasdeu, iar inițiativa înființării acestei biblioteci îi aparținea minunatului dascăl și director de școală Atanase Scripcă. Se numea Biblioteca Populară "Dr. C.I. Istrati", pentru că avea la bază o donație de 4.200 de volume a academicianului Constantin I. Istrati. Nu se știe ce s-a întâmplat cu acele cărți. Dar se știe cu certitudine că, în anul 1949, după cel de-al doilea război mondial, s-a constituit ceea ce astăzi numim Biblioteca Municipală "Dr. C.I. Istrati" Câmpina, continuatoarea tradiției primei biblioteci publice a orașului, deținătoarea unui fond impresionant de carte - 80.400 volume. 

Sunt 70 de ani de la înființarea Bibliotecii Municipale. A purtat mai multe denumiri și a schimbat mai multe sedii până a ajuns în clădirea superbă de pe Bulevardul Culturii, acolo unde funcționează și astăzi. Academicianul Constantin I. Istrati, medic, chimist, președinte al Academiei Române, a fost un mare iubitor al acestor meleaguri și reprezintă, alături de Bogdan Petriceicu Hasdeu și Nicolae Grigorescu, reperele culturii câmpinene. Astfel că, este normal ca Biblioteca Municipală să poarte numele lui Constantin I. Istrati și o face cu mândrie din 1993.
Astăzi, 27 septembrie 2019, a fost sărbătoare la Biblioteca Municipală. Au venit scriitori, cititori, invitați de la alte instituții, au fost lansate volume noi, au fost prezentate 
numerele proaspăt tipărite ale revistelor "Urmuz" și "Revista Nouă". Au fost premiați cei mai fideli cititori și au fost acordate premiile "Cartea Anului 2018".
Cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului Bibliotecii Municipale, Liliana Ene Șușu, care a prezentat un scurt istoric al instituției și a vorbit despre ceea ce reprezintă astăzi biblioteca. A urmat o surpriză pentru toți cei prezenți, inclusiv pentru gazde - un moment artistic oferit de trei fetițe de la Școala Gimnazială "Cristea Stănescu" din comuna Cornu. Copiii au venit împreună cu profesor învățământ primar Constanța Grama pentru a oferi un dar muzical de suflet la aniversarea bibliotecii câmpinene. (video)
Un moment extrem de emoționant a fost cel în care actualul director, Liliana Ene Șușu, care conduce biblioteca din anul 2009, deci de zece ani, i-a oferit o "Diplomă de excelență" fostului director, Petra Briciu, care s-a aflat timp de aproape 40 de ani în fruntea Bibliotecii Municipale Câmpina și care a format generații de bibliotecari în calitatea sa de profesor de biblioteconomie. O "Diplomă de excelență" va fi oferită și Anei Brad, fost director al instituției, dar care nu a putut fi prezentă la evenimentul de astăzi.

Au primit Premiul "Cititorul Anului 2019": Ion Hogaș, Marian Voinea, Mihaela Stoican, Mariana Voina, Liliana Cornelia Orfanu, Eduard Leghezeu, Gabriela Diana Matei și Maria Andreea Marian, cititori devotați ai Bbliotecii Municipale, oameni de vârste și ocupații diferite, dar care iubesc cartea.
Premiile "Cartea Anului 2018" au fost obținute de: "Peleșul, simbolul regalității" de Alin Ciupală, "Noptalgii" (poezie) de Florin Dochia și "Am venit să mor lângă tine" (proză scurtă) de Iulian Moreanu. Profesorul dr. Christian Crăciun și profesor dr. Raluca Faraon prezentând cărțile premiate.
Au fost lansate volumele "Poeme cu Filip" - Maria Dobrescu, "Cele mai bune sunt așteptările" - Diana Trandafir și "Flash - itinerar critic prin poezia românească de astăzi" - Raluca Faraon, prezentarea acestor cărți fiind făcută de scriitorul Florin Dochia.
Pentru că pe 29 septembrie 2019 se împlinesc 131 de ani de la dispariția Iuliei Hasdeu, Adriana Ungureanu, scriitor, reprezentant al Asociației Culturale “Iulia Hasdeu”, a evocat personalitatea genialei fiice a savantului B.P. Hasdeu.

3996 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2846 vizualizari
15 feb. 2020 12:26

Campioana olimpică de tineret Georgeta Popescu, invitată de onoare la deschiderea Târgului Mierii - Câmpina 2020

De-a lungul celor 15 ediții ale Târgului Mierii, la festivitățile de deschidere au fost și invitați de onoare, în special personalități din domeniul sportului, oameni care apreciază calitatea produselor apicole, cel mai notoriu nume fiind cel al antrenorului Octavian Bellu. La ediția din acest an, pentru că municipiul Câmpina are un campion olimpic, tânăra sportivă Georgeta Popescu a fost invitatul de onoare al festivității de deschidere.

4512 vizualizari
15 feb. 2020 12:05

Târgul Mierii a ajuns la cea de-a XV-a ediție. Câmpina, la loc de frunte pe harta apiculturii românești

1 comentarii

În acest week-end, în municipiul Câmpina are loc cea de-a XV-a ediție a Târgului Mierii, eveniment organizat de Asociația Apicolă "Valea Prahovei", în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local. Târgul Mierii de la Câmpina este una dintre cele mai importante manifestări de acest gen din țară și una dintre cele mai longevive - pe locul al doilea după Târgul Național al Mierii de la București, ajuns anul acesta la cea de-a XXIII-a ediție, doar că acest târg din Capitală se desfășoară de două ori pe an, primăvara și toamna.

Alte stiri recente

286 vizualizari
20 feb. 2020 11:04

Avarie majoră, în centrul Câmpinei, la rețeaua de alimentare cu apă. Traficul este restricționat

O avarie s-a produs în această joi dimineață la rețeaua de alimentare cu apă potabilă a blocului 12E din centrul municipiului Câmpina, în apropierea pasajului de la ceas. HidroPrahova intervine pentru remedierea avariei, dar în acest moment nu se știe cu exactitate cât va dura intervenția. 

571 vizualizari
20 feb. 2020 09:26

Transportul public local, tot pe mâna Eliro. Primăria Câmpina va prelungi prin act adițional contractul care expiră în această primăvară

Transportul public local este un subiect de care s-a tot scris și vorbit în Câmpina în ultimii ani, mai ales după ce a apărut oportunitatea ca administrația locală să acceseze fonduri europene pentru un serviciu de transport public modern, european, ecologic, cu autobază proprie, cu multe facilități legate de infrastructură, inclusiv fonduri de modernizarea unor străzi incluse pe traseele locale de transport public. Despre această șansă a modernizării transportului public noi am scris de nenumărate ori, încă de la lansarea axei de finanțare europeană, în septembrie 2017, dar, din păcate, Primăria Câmpina a reacționat mult prea târziu și a ratat primul... tren. S-a trezit în vara lui 2019, când UE a prelungit termenul pentru depunerea cererilor de finanțare pe axa respectivă și s-a apucat de treabă.