CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Sărbătoare la Biblioteca Municipală Câmpina, la împlinirea a 70 de ani de la înființarea instituției

- Eveniment -

Sărbătoare la Biblioteca Municipală Câmpina, la împlinirea a 70 de ani de la înființarea instituției

În anul 1906, deci în urmă cu 113 ani, la Câmpina se înființa prima bibliotecă publică. Decizia era luată de un comitet al cărui președinte era Bogdan Petriceicu Hasdeu, iar inițiativa înființării acestei biblioteci îi aparținea minunatului dascăl și director de școală Atanase Scripcă. Se numea Biblioteca Populară "Dr. C.I. Istrati", pentru că avea la bază o donație de 4.200 de volume a academicianului Constantin I. Istrati. Nu se știe ce s-a întâmplat cu acele cărți. Dar se știe cu certitudine că, în anul 1949, după cel de-al doilea război mondial, s-a constituit ceea ce astăzi numim Biblioteca Municipală "Dr. C.I. Istrati" Câmpina, continuatoarea tradiției primei biblioteci publice a orașului, deținătoarea unui fond impresionant de carte - 80.400 volume. 

Sunt 70 de ani de la înființarea Bibliotecii Municipale. A purtat mai multe denumiri și a schimbat mai multe sedii până a ajuns în clădirea superbă de pe Bulevardul Culturii, acolo unde funcționează și astăzi. Academicianul Constantin I. Istrati, medic, chimist, președinte al Academiei Române, a fost un mare iubitor al acestor meleaguri și reprezintă, alături de Bogdan Petriceicu Hasdeu și Nicolae Grigorescu, reperele culturii câmpinene. Astfel că, este normal ca Biblioteca Municipală să poarte numele lui Constantin I. Istrati și o face cu mândrie din 1993.
Astăzi, 27 septembrie 2019, a fost sărbătoare la Biblioteca Municipală. Au venit scriitori, cititori, invitați de la alte instituții, au fost lansate volume noi, au fost prezentate 
numerele proaspăt tipărite ale revistelor "Urmuz" și "Revista Nouă". Au fost premiați cei mai fideli cititori și au fost acordate premiile "Cartea Anului 2018".
Cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului Bibliotecii Municipale, Liliana Ene Șușu, care a prezentat un scurt istoric al instituției și a vorbit despre ceea ce reprezintă astăzi biblioteca. A urmat o surpriză pentru toți cei prezenți, inclusiv pentru gazde - un moment artistic oferit de trei fetițe de la Școala Gimnazială "Cristea Stănescu" din comuna Cornu. Copiii au venit împreună cu profesor învățământ primar Constanța Grama pentru a oferi un dar muzical de suflet la aniversarea bibliotecii câmpinene. (video)
Un moment extrem de emoționant a fost cel în care actualul director, Liliana Ene Șușu, care conduce biblioteca din anul 2009, deci de zece ani, i-a oferit o "Diplomă de excelență" fostului director, Petra Briciu, care s-a aflat timp de aproape 40 de ani în fruntea Bibliotecii Municipale Câmpina și care a format generații de bibliotecari în calitatea sa de profesor de biblioteconomie. O "Diplomă de excelență" va fi oferită și Anei Brad, fost director al instituției, dar care nu a putut fi prezentă la evenimentul de astăzi.

Au primit Premiul "Cititorul Anului 2019": Ion Hogaș, Marian Voinea, Mihaela Stoican, Mariana Voina, Liliana Cornelia Orfanu, Eduard Leghezeu, Gabriela Diana Matei și Maria Andreea Marian, cititori devotați ai Bbliotecii Municipale, oameni de vârste și ocupații diferite, dar care iubesc cartea.
Premiile "Cartea Anului 2018" au fost obținute de: "Peleșul, simbolul regalității" de Alin Ciupală, "Noptalgii" (poezie) de Florin Dochia și "Am venit să mor lângă tine" (proză scurtă) de Iulian Moreanu. Profesorul dr. Christian Crăciun și profesor dr. Raluca Faraon prezentând cărțile premiate.
Au fost lansate volumele "Poeme cu Filip" - Maria Dobrescu, "Cele mai bune sunt așteptările" - Diana Trandafir și "Flash - itinerar critic prin poezia românească de astăzi" - Raluca Faraon, prezentarea acestor cărți fiind făcută de scriitorul Florin Dochia.
Pentru că pe 29 septembrie 2019 se împlinesc 131 de ani de la dispariția Iuliei Hasdeu, Adriana Ungureanu, scriitor, reprezentant al Asociației Culturale “Iulia Hasdeu”, a evocat personalitatea genialei fiice a savantului B.P. Hasdeu.


27 Sep 2019 21:12 6833 vizualizari



Comentarii






1281 vizualizari 20 Apr 2024 22:28 Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

citeste mai mult
1302 vizualizari 31 Mar 2024 08:58 La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

citeste mai mult
2098 vizualizari 25 Mar 2024 21:51 De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

citeste mai mult
2911 vizualizari 21 Mar 2024 08:05 Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV