În anul 1906, deci în urmă cu 113 ani, la Câmpina se înființa prima bibliotecă publică. Decizia era luată de un comitet al cărui președinte era Bogdan Petriceicu Hasdeu, iar inițiativa înființării acestei biblioteci îi aparținea minunatului dascăl și director de școală Atanase Scripcă. Se numea Biblioteca Populară "Dr. C.I. Istrati", pentru că avea la bază o donație de 4.200 de volume a academicianului Constantin I. Istrati. Nu se știe ce s-a întâmplat cu acele cărți. Dar se știe cu certitudine că, în anul 1949, după cel de-al doilea război mondial, s-a constituit ceea ce astăzi numim Biblioteca Municipală "Dr. C.I. Istrati" Câmpina, continuatoarea tradiției primei biblioteci publice a orașului, deținătoarea unui fond impresionant de carte - 80.400 volume.
Sunt 70 de ani de la înființarea Bibliotecii Municipale. A purtat mai multe denumiri și a schimbat mai multe sedii până a ajuns în clădirea superbă de pe Bulevardul Culturii, acolo unde funcționează și astăzi. Academicianul Constantin I. Istrati, medic, chimist, președinte al Academiei Române, a fost un mare iubitor al acestor meleaguri și reprezintă, alături de Bogdan Petriceicu Hasdeu și Nicolae Grigorescu, reperele culturii câmpinene. Astfel că, este normal ca Biblioteca Municipală să poarte numele lui Constantin I. Istrati și o face cu mândrie din 1993.
Astăzi, 27 septembrie 2019, a fost sărbătoare la Biblioteca Municipală. Au venit scriitori, cititori, invitați de la alte instituții, au fost lansate volume noi, au fost prezentate numerele proaspăt tipărite ale revistelor "Urmuz" și "Revista Nouă". Au fost premiați cei mai fideli cititori și au fost acordate premiile "Cartea Anului 2018".
Cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului Bibliotecii Municipale, Liliana Ene Șușu, care a prezentat un scurt istoric al instituției și a vorbit despre ceea ce reprezintă astăzi biblioteca. A urmat o surpriză pentru toți cei prezenți, inclusiv pentru gazde - un moment artistic oferit de trei fetițe de la Școala Gimnazială "Cristea Stănescu" din comuna Cornu. Copiii au venit împreună cu profesor învățământ primar Constanța Grama pentru a oferi un dar muzical de suflet la aniversarea bibliotecii câmpinene. (video)
Un moment extrem de emoționant a fost cel în care actualul director, Liliana Ene Șușu, care conduce biblioteca din anul 2009, deci de zece ani, i-a oferit o "Diplomă de excelență" fostului director, Petra Briciu, care s-a aflat timp de aproape 40 de ani în fruntea Bibliotecii Municipale Câmpina și care a format generații de bibliotecari în calitatea sa de profesor de biblioteconomie. O "Diplomă de excelență" va fi oferită și Anei Brad, fost director al instituției, dar care nu a putut fi prezentă la evenimentul de astăzi.
Au primit Premiul "Cititorul Anului 2019": Ion Hogaș, Marian Voinea, Mihaela Stoican, Mariana Voina, Liliana Cornelia Orfanu, Eduard Leghezeu, Gabriela Diana Matei și Maria Andreea Marian, cititori devotați ai Bbliotecii Municipale, oameni de vârste și ocupații diferite, dar care iubesc cartea.
Premiile "Cartea Anului 2018" au fost obținute de: "Peleșul, simbolul regalității" de Alin Ciupală, "Noptalgii" (poezie) de Florin Dochia și "Am venit să mor lângă tine" (proză scurtă) de Iulian Moreanu. Profesorul dr. Christian Crăciun și profesor dr. Raluca Faraon prezentând cărțile premiate.
Au fost lansate volumele "Poeme cu Filip" - Maria Dobrescu, "Cele mai bune sunt așteptările" - Diana Trandafir și "Flash - itinerar critic prin poezia românească de astăzi" - Raluca Faraon, prezentarea acestor cărți fiind făcută de scriitorul Florin Dochia.
Pentru că pe 29 septembrie 2019 se împlinesc 131 de ani de la dispariția Iuliei Hasdeu, Adriana Ungureanu, scriitor, reprezentant al Asociației Culturale “Iulia Hasdeu”, a evocat personalitatea genialei fiice a savantului B.P. Hasdeu.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.