Sărbătoare la Biblioteca Municipală Câmpina, la împlinirea a 70 de ani de la înființarea instituției

Eveniment (Categoria articolului)

În anul 1906, deci în urmă cu 113 ani, la Câmpina se înființa prima bibliotecă publică. Decizia era luată de un comitet al cărui președinte era Bogdan Petriceicu Hasdeu, iar inițiativa înființării acestei biblioteci îi aparținea minunatului dascăl și director de școală Atanase Scripcă. Se numea Biblioteca Populară "Dr. C.I. Istrati", pentru că avea la bază o donație de 4.200 de volume a academicianului Constantin I. Istrati. Nu se știe ce s-a întâmplat cu acele cărți. Dar se știe cu certitudine că, în anul 1949, după cel de-al doilea război mondial, s-a constituit ceea ce astăzi numim Biblioteca Municipală "Dr. C.I. Istrati" Câmpina, continuatoarea tradiției primei biblioteci publice a orașului, deținătoarea unui fond impresionant de carte - 80.400 volume. 

Sunt 70 de ani de la înființarea Bibliotecii Municipale. A purtat mai multe denumiri și a schimbat mai multe sedii până a ajuns în clădirea superbă de pe Bulevardul Culturii, acolo unde funcționează și astăzi. Academicianul Constantin I. Istrati, medic, chimist, președinte al Academiei Române, a fost un mare iubitor al acestor meleaguri și reprezintă, alături de Bogdan Petriceicu Hasdeu și Nicolae Grigorescu, reperele culturii câmpinene. Astfel că, este normal ca Biblioteca Municipală să poarte numele lui Constantin I. Istrati și o face cu mândrie din 1993.
Astăzi, 27 septembrie 2019, a fost sărbătoare la Biblioteca Municipală. Au venit scriitori, cititori, invitați de la alte instituții, au fost lansate volume noi, au fost prezentate 
numerele proaspăt tipărite ale revistelor "Urmuz" și "Revista Nouă". Au fost premiați cei mai fideli cititori și au fost acordate premiile "Cartea Anului 2018".
Cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului Bibliotecii Municipale, Liliana Ene Șușu, care a prezentat un scurt istoric al instituției și a vorbit despre ceea ce reprezintă astăzi biblioteca. A urmat o surpriză pentru toți cei prezenți, inclusiv pentru gazde - un moment artistic oferit de trei fetițe de la Școala Gimnazială "Cristea Stănescu" din comuna Cornu. Copiii au venit împreună cu profesor învățământ primar Constanța Grama pentru a oferi un dar muzical de suflet la aniversarea bibliotecii câmpinene. (video)
Un moment extrem de emoționant a fost cel în care actualul director, Liliana Ene Șușu, care conduce biblioteca din anul 2009, deci de zece ani, i-a oferit o "Diplomă de excelență" fostului director, Petra Briciu, care s-a aflat timp de aproape 40 de ani în fruntea Bibliotecii Municipale Câmpina și care a format generații de bibliotecari în calitatea sa de profesor de biblioteconomie. O "Diplomă de excelență" va fi oferită și Anei Brad, fost director al instituției, dar care nu a putut fi prezentă la evenimentul de astăzi.

Au primit Premiul "Cititorul Anului 2019": Ion Hogaș, Marian Voinea, Mihaela Stoican, Mariana Voina, Liliana Cornelia Orfanu, Eduard Leghezeu, Gabriela Diana Matei și Maria Andreea Marian, cititori devotați ai Bbliotecii Municipale, oameni de vârste și ocupații diferite, dar care iubesc cartea.
Premiile "Cartea Anului 2018" au fost obținute de: "Peleșul, simbolul regalității" de Alin Ciupală, "Noptalgii" (poezie) de Florin Dochia și "Am venit să mor lângă tine" (proză scurtă) de Iulian Moreanu. Profesorul dr. Christian Crăciun și profesor dr. Raluca Faraon prezentând cărțile premiate.
Au fost lansate volumele "Poeme cu Filip" - Maria Dobrescu, "Cele mai bune sunt așteptările" - Diana Trandafir și "Flash - itinerar critic prin poezia românească de astăzi" - Raluca Faraon, prezentarea acestor cărți fiind făcută de scriitorul Florin Dochia.
Pentru că pe 29 septembrie 2019 se împlinesc 131 de ani de la dispariția Iuliei Hasdeu, Adriana Ungureanu, scriitor, reprezentant al Asociației Culturale “Iulia Hasdeu”, a evocat personalitatea genialei fiice a savantului B.P. Hasdeu.

3369 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2158 vizualizari
14 oct. 2019 11:34

Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina vă invită să-i împărtășiți bucuria Centenarului

Prestigioasa instituție de învățământ din municipiul Câmpina, Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", împlinește 100 de ani de existență, eveniment care va fi sărbătorit marți, 15 octombrie 2019, prin mai multe acțiuni organizate atât la sediul liceului, cât și la Casa de Cultură "Geo Bogza". Toți cei a căror viața s-a întrepătruns, la un moment dat, cu cea a liceului, fie că acesta s-a numit "Dimitrie Barbu Știrbei" sau "Nicolae Grigorescu", sunt invitați la festivitățile dedicate Centenarului instituției.

2804 vizualizari
12 oct. 2019 18:42

Nu ratați evenimentul cultural al toamnei 2019, la Câmpina - Festivalul de Teatru "Mircea Albulescu"!

În perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2019, la Casa de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina va avea loc cea de-a VII-a ediție a Festivalului de Teatru "Mircea Albulescu", eveniment organizat de administrația locală în parteneriat cu Asociația Teatru Proiect și Casa de Cultură. În acest an, festivalul va include patru piese de teatru, iar duminică, 3 noiembrie, în cadrul galei, se va juca un spectacol de excepție al Teatrului Metropolis din București – “Hagi Tudose”. Prețul unui bilet pentru un spectacol este 30 lei (prima jumătate a sălii) și 25 lei (pentru a doua parte a sălii), iar un abonament pentru toate cele cinci spectacole (deci inclusiv cel de gală) costă 60 lei, respectiv 50 lei.

Alte stiri recente

8 vizualizari
15 oct. 2019 08:48

Echipa Delice Câmpina va reprezenta România la Trofeul Mondial de Ciocolaterie, Gelaterie și Patiserie de la Milano

În perioada 21-22 octombrie 2019, la Milano, în Italia, va avea loc prestigiosul concurs The World Trophy of Pastry Ice Cream and Chocolate, adică Trofeul Mondial de Ciocolaterie, Gelaterie și Patiserie, eveniment destinat specialiștilor din domeniu. Este o competiție senzațională, de anvergură, la care participă patiseri - cofetari din întreaga lume, miza fiind trofeul și, bineînțeles, tilul de campion mondial. Tema ediției din acest an este "Artă și tradiție națională", iar România va fi reprezentată la Milano de o echipă de la Cofetăriile Delice Internațional Câmpina.

1769 vizualizari
14 oct. 2019 22:06

Scrisoarea impresionantă a unei femei ai cărei părinți au fost uciși, către parlamentarii care au votat Legea recursului compensatoriu

1 comentarii

Maria Dumitru este o femeie din Constanța, ai cărei părinți au fost uciși cu bestialitate, în vara acestui an, de un individ eliberat din penitenciar în baza Legii privind recursul compensatoriu. Pe 9 octombrie 2019, ea le-a trimis o scrisoare parlamentarilor care au aprobat această lege controversată, cerându-le să o abroge cât mai repede. ”Vă consider părtaş la această dublă crimă şi sper ca această vină să vă urmărească până la sfârşitul vieţii, aşa cum durerea de a-mi pierde părinţii în cel mai crud mod cu putinţă va fi cu mine pentru totdeauna. Nu există noapte în care să nu mă gândesc la suferința fizică și mentală din ultimele lor minute”, scrie Maria Dumitru în scrisoarea adresată parlamentarilor.