La sediul Centrului Cultural pentru Tineret Zamolxes din Câmpina a avut loc, marți după-amiază, lansarea oficială a unui proiect ambițios. Intitulat ”SMART Kids&Teens On The Air”, proiectul are multe provocări interesante, una dintre acestea fiind cea a unei comunicări radio cu astronauți de pe o navetă spațială.
”Este un proiect care are ca scop dobândirea de competențe în dezvoltarea personală și socială, electronică, radio-comunicaţii de amator şi radio-orientare de către 20 de elevi din clasele a V-a până la a XII-a, de la școlile și liceele din municipiul Câmpina. Prin acest proiect se intenționează provocarea spiritului de inovație al copiilor și tinerilor prin participarea activă la cele 20 de ateliere de lucru (dezvoltare personală și socială, electronică, radio comunicaţii de amator şi radio-orientare) planificate pe întreaga perioadă de desfășurare a proiectului. "Estimăm că prin atingerea obiectivelor proiectului se vor obține rezultate cantitative și calitative precum dobândirea de competențe în activități de tipul do-it-yourself în electronică, radio comunicaţii de amator şi radio-orientare, abilități de comunicare și lucru în echipă, creșterea spiritului creativ și inovativ și dobândirea de competențe în educația peer-to-peer”, ne-a declarat Florin Predescu, directorul Fundației Zamolxes. (video)
Practic, proiectul este dedicat în primul rând radioamatorismului, un domeniu fascinant, destul de puțin cunoscut la noi, chiar dacă în Câmpina sunt peste 70 de radioamatori înregistrați oficial. De asemenea, atelierele vor aborda teme extrem de interesante, printre care: comunicarea radio cu astronauți de pe navete spațiale; lansarea unui balon meteo cu GPS și camera video; curs instruire examen radioamator, conform normelor ANCOM; comunicarea radio prin sateliți cu radioamatori; curs alfabet Morse; comunicarea radio în unde scurte și ultrascurte cu radioamatori; construcții antene unde ultrascurte pentru comunicarea prin sateliți. La finalul proiectului va avea loc și un eveniment treasure-hunt pentru a testa cunoștințele dobândite de participanți în timpul atelierelor de lucru, cu premii simbolice.
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.
Pe perioada caniculei, așa cum s-a întâmplat în fiecare vară, în centrul municipiului Câmpina, în Piața ”Marin Constantin” (Pasajul de la Ceas) funcționează un centru de prim-ajutor.
Grǎdinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina deruleazǎ și în acest an, timp de două săptămâni, proiectul educațional “Grǎdinița de varǎ - Vara în culori”. Proiectul este la a IV-a ediție, fiind organizat în cadrul Centrului de Resurse Educaționale Deschise Câmpina, este avizat de cǎtre inspectorii pentru educație timpurie Mariana Ilie și Liliana-Mara Grigore și aprobat de inspectorul școlar general Ilona Rizea.
Timp de trei zile, între 1 și 3 iulie, de la ora 18.30, la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” din Câmpina va avea loc Festivalul ”Jean de Krassowsky”.