Câmpina 516. Ziua localității, sărbătorită prin mai multe manifestări la Casa de Cultură "Geo Bogza"

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 8 ianuarie 2019, la împlinirea a 516 ani de la prima atestare documentară a Câmpinei, administrația locală a organizat, prin intermediul Casei de Cultură "Geo Bogza", mai multe acțiuni dedicate Zilei Câmpinei. Spre deosebire de alți ani, acum s-a încercat (și s-a reușit, în mare parte) un program dinamic, variat, cu subiecte interesante, un program care a arătat o mai mare implicare din partea organizatorilor, o dorință de a demonstra că Ziua Câmpinei poate fi sărbătorită și altfel, nu doar prin clasicul simpozion cu expuneri lungi și complicate.

Manifestările s-au desfășurat la Casa de Cultură "Geo Bogza", în fața unui public numeros. Un public din rândurile căruia au cam lipsit tinerii, dar așa se întâmplă în general la astfel de acțiuni. S-a început cu Imnul Câmpinei în interpretarea regretatul Constantin Mihai, autorul acestui imn. S-a continuat cu discursurile primarului Horia Tiseanu și viceprimarului Adrian Pițigoi. Primul a vorbit despre evoluția Câmpinei de-a lungul timpului, despre dezvoltarea fulminantă a localității odată cu exploatarea petrolului, despre apariția marilor societăți câmpinene, despre marile personalități ale României care au venit aici, despre oamenii de cultură care s-au stabilit aici, despre muzeele orașului. A fost momentul în care primarul Horia Tiseanu i-a adus un mic omagiu celei care a fost Jenica Tabacu, directorul Muzeului Hasdeu, un om de cultură autentic, plecată dintre noi în decembrie 2018. S-a ținut și un moment de reculegere în memoria celei care a condus Muzeul Hasdeu timp de două decenii. Horia Tiseanu și-a reluat apoi discursul și a vorbit despre activitatea culturală, sportivă, despre învățământul câmpinean, despre principalele proiecte ale administrației locale, inclusiv cele cu fonduri europene. (video) Un discurs destul de lung prin care primarul a dorit să atingă toate domeniile posibile. A urmat viceprimarul Adrian Pițigoi, care a spus câteva cuvinte despre sarcina principală a unei administrații locale - aceea de a lăsa lucrurile într-o stare mai bună decât le-a găsit. "Să lași ceva în urma ta înseamnă să fii responsabil ca om de administrație, care vremelnic ocupi o funcție publică", a afirmat viceprimarul Adrian Pițigoi și nu ne rămâne decât să sperăm că nu sunt simple cuvinte spuse de Ziua Câmpinei. (video)

După discursurile primarului și viceprimarului, toți cei prezenți au avut ocazia să vizioneze două filme scurte despre Câmpina, unul realizat de TVR în anul 1975 și un film de prezentare a municipiului, promovat prin intermediul Asociației Municipiilor din România. (video)
Profesorul și scriitorul Christian Crăciun a vorbit apoi despre "Câmpina și intelectualii", o expunere extrem de interesantă, care a avut la bază ceea ce s-a spus multă vreme despre Câmpina și anume că este localitatea din România cu cei mai mulți intelectuali la mia de locuitori. "Nu știu dacă este așa, nu știu dacă s-au făcut niște studii pe această temă. Dar nu despre asta este vorba, ci despre felul și locul pe care intelectualul îl ocupă în centrul unei comunități. Trecutul îl mai avem cât de cât bine depozitat, dar la viitor mai avem mult de lucru mai ales din punct de vedere spiritual, sufletesc, ceea ce ține de fiecare dintre noi", a spus Christian Crăciun. (video)

Au urmat acordarea "Medaliei Centenarului" mai multor persoane care fac cinste localității și premierea câștigătorilor concursului de fotografie "Câmpina în alb și negru", apoi directorul Casei de Cultură, Alexandra Ioniță, a prezentat aparițiile editoriale din 2018 (în cadrul Colecției "Câmpina - patrimoniu cultural") și Anuarul Societății de Științe Istorice - Filiala Câmpina. Apoi au fost prezentate cele două expoziții din sala mică, respectiv foaierul Casei de Cultură, o expoziție de portrete în tuș a unor scriitori moldoveni (autor Octavian Onea) și o expoziție de grafică și artă textilă (artist plastic Manuela Toderaș). A urmat vernisajul expoziției "Locuitori ai Câmpinei cu care orașul se mândrește", realizată de istoricul Alin Ciupală împreună cu Alexandra Ioniță, fotografiile din Câmpina de azi fiind realizate de Ștefan Balaș. 

Citiți și: "Medalia Centenarului" pentru oameni care fac cinste Câmpinei
Lansarea Albumului Monografic "Câmpina, România 100", un proiect realizat de Câmpinatv.ro

5093 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Paula 24.02.2019 15:45 Informați.l pe vice cum este corect sa vorbeasca in lb romana! Nu de alta, dar se face de ras....Zilele Campinei, nu zilele Campinii:((((

Eveniment

2371 vizualizari
12 iun. 2019 21:06

Câștigătorii celei de-a X-a ediții a Festivalului Concurs de Teatru pentru Elevi - Câmpina 2019

Unul dintre cele mai frumoase evenimente cu și pentru copii, desfășurate la Câmpina, a ajuns, iată, la cea de-a X-a ediție. Festivalul Concurs de Teatru pentru Elevi este organizat de Biblioteca Municipală "Dr. C.I. Istrati", cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local. A fost un maraton artistic de calitate, iar astăzi, la Casa de Cultură, a avut loc festivitatea de premiere.

2552 vizualizari
11 iun. 2019 19:14

"Sărbătoarea celor două Iulii", ultimul eveniment organizat la Castelul Hasdeu înainte de închiderea acestuia pentru restaurare

2 comentarii

Pe 2 iulie 2019, de la ora 11.00, la Castelul "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina va avea loc o manifestare culturală de tradiție - "Sărbătoarea celor două Iulii". Este un eveniment ajuns la cea de-a 29-a ediție și dedicat, bineînțeles, celor două Iulii din viața savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, soția și fiica.

Alte stiri recente

4021 vizualizari
16 iun. 2019 20:42

Intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor din Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni

Jandarmii prahoveni au avut mai multe intervenții, în ultimele zile, la solicitarea unor locuitori sau turiști, pentru îndepărtarea urșilor din preajma unor gospodării ori din zona unor trasee turistice. Numai în acest week-end s-au efectuat nouă astfel de intervenții, urșii fiind alungați cu semnalele acustice și luminoase de la autospecialele Jandarmeriei. Iar astfel de cazuri nu s-au înregistrat doar în stațiunile montane, unde se întâmplă frecvent ca urșii să coboare în căutare de mâncare, ci și la Breaza, la Șotrile, Telega și Valea Doftanei.

2500 vizualizari
16 iun. 2019 11:14

În atenția administrației locale câmpinene. Lăsați copiii să bată mingea gratuit pe terenul multifuncțional de lângă bazinul de înot!

1 comentarii

Câțiva copii de gimnaziu, vreo cinci, s-au dus să joace baschet pe terenul multifuncțional de lângă bazinul de înot din municipiul Câmpina. Nu li s-a permis accesul de către paznicul de la bazin. Patru dintre ei au încercat din nou, în ziua următoare, iar situația a fost aceeași - "Nu se intră decât contra-cost. Plătiți taxa de intrare, îmi aduceți chitanța și vă las să jucați". Cam așa stau lucrurile, iar părinții sunt revoltați că, pe un teren realizat cu fonduri de la bugetul local, nu este permis accesul gratuit al copiilor. Copii de 11-12 ani, care vor să bată mingea și să arunce la coș. Taxa de închiriere a terenului multifuncțional, aprobată de Consiliul Local Câmpina, este de 25 lei/oră de luni până vineri, între orele 8.00-16.00; 35 lei/oră de luni până vineri, între orele 16.00-22.00 și în week-end.