Câmpina 516. Ziua localității, sărbătorită prin mai multe manifestări la Casa de Cultură "Geo Bogza"

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 8 ianuarie 2019, la împlinirea a 516 ani de la prima atestare documentară a Câmpinei, administrația locală a organizat, prin intermediul Casei de Cultură "Geo Bogza", mai multe acțiuni dedicate Zilei Câmpinei. Spre deosebire de alți ani, acum s-a încercat (și s-a reușit, în mare parte) un program dinamic, variat, cu subiecte interesante, un program care a arătat o mai mare implicare din partea organizatorilor, o dorință de a demonstra că Ziua Câmpinei poate fi sărbătorită și altfel, nu doar prin clasicul simpozion cu expuneri lungi și complicate.

Manifestările s-au desfășurat la Casa de Cultură "Geo Bogza", în fața unui public numeros. Un public din rândurile căruia au cam lipsit tinerii, dar așa se întâmplă în general la astfel de acțiuni. S-a început cu Imnul Câmpinei în interpretarea regretatul Constantin Mihai, autorul acestui imn. S-a continuat cu discursurile primarului Horia Tiseanu și viceprimarului Adrian Pițigoi. Primul a vorbit despre evoluția Câmpinei de-a lungul timpului, despre dezvoltarea fulminantă a localității odată cu exploatarea petrolului, despre apariția marilor societăți câmpinene, despre marile personalități ale României care au venit aici, despre oamenii de cultură care s-au stabilit aici, despre muzeele orașului. A fost momentul în care primarul Horia Tiseanu i-a adus un mic omagiu celei care a fost Jenica Tabacu, directorul Muzeului Hasdeu, un om de cultură autentic, plecată dintre noi în decembrie 2018. S-a ținut și un moment de reculegere în memoria celei care a condus Muzeul Hasdeu timp de două decenii. Horia Tiseanu și-a reluat apoi discursul și a vorbit despre activitatea culturală, sportivă, despre învățământul câmpinean, despre principalele proiecte ale administrației locale, inclusiv cele cu fonduri europene. (video) Un discurs destul de lung prin care primarul a dorit să atingă toate domeniile posibile. A urmat viceprimarul Adrian Pițigoi, care a spus câteva cuvinte despre sarcina principală a unei administrații locale - aceea de a lăsa lucrurile într-o stare mai bună decât le-a găsit. "Să lași ceva în urma ta înseamnă să fii responsabil ca om de administrație, care vremelnic ocupi o funcție publică", a afirmat viceprimarul Adrian Pițigoi și nu ne rămâne decât să sperăm că nu sunt simple cuvinte spuse de Ziua Câmpinei. (video)

După discursurile primarului și viceprimarului, toți cei prezenți au avut ocazia să vizioneze două filme scurte despre Câmpina, unul realizat de TVR în anul 1975 și un film de prezentare a municipiului, promovat prin intermediul Asociației Municipiilor din România. (video)
Profesorul și scriitorul Christian Crăciun a vorbit apoi despre "Câmpina și intelectualii", o expunere extrem de interesantă, care a avut la bază ceea ce s-a spus multă vreme despre Câmpina și anume că este localitatea din România cu cei mai mulți intelectuali la mia de locuitori. "Nu știu dacă este așa, nu știu dacă s-au făcut niște studii pe această temă. Dar nu despre asta este vorba, ci despre felul și locul pe care intelectualul îl ocupă în centrul unei comunități. Trecutul îl mai avem cât de cât bine depozitat, dar la viitor mai avem mult de lucru mai ales din punct de vedere spiritual, sufletesc, ceea ce ține de fiecare dintre noi", a spus Christian Crăciun. (video)

Au urmat acordarea "Medaliei Centenarului" mai multor persoane care fac cinste localității și premierea câștigătorilor concursului de fotografie "Câmpina în alb și negru", apoi directorul Casei de Cultură, Alexandra Ioniță, a prezentat aparițiile editoriale din 2018 (în cadrul Colecției "Câmpina - patrimoniu cultural") și Anuarul Societății de Științe Istorice - Filiala Câmpina. Apoi au fost prezentate cele două expoziții din sala mică, respectiv foaierul Casei de Cultură, o expoziție de portrete în tuș a unor scriitori moldoveni (autor Octavian Onea) și o expoziție de grafică și artă textilă (artist plastic Manuela Toderaș). A urmat vernisajul expoziției "Locuitori ai Câmpinei cu care orașul se mândrește", realizată de istoricul Alin Ciupală împreună cu Alexandra Ioniță, fotografiile din Câmpina de azi fiind realizate de Ștefan Balaș. 

Citiți și: "Medalia Centenarului" pentru oameni care fac cinste Câmpinei
Lansarea Albumului Monografic "Câmpina, România 100", un proiect realizat de Câmpinatv.ro

6672 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Paula 24.02.2019 15:45 Informați.l pe vice cum este corect sa vorbeasca in lb romana! Nu de alta, dar se face de ras....Zilele Campinei, nu zilele Campinii:((((

Eveniment

2483 vizualizari
05 aug. 2020 21:35

A 15-a ediție a Festivalului IDEO IDEIS a ajuns și la Câmpina

Miercuri, 5 august 2020, a început cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, în Câmpina și încă 8 localități din țară – Alexandria, București, Buzău, Baia Mare, Botoșani, Roman, Sibiu și Timișoara. Este pentru prima dată când acest festival de artă și teatru pentru tineret ajunge la Câmpina, chiar dacă este vorba despre un format inedit, impus de restricțiile stabilite la nivel național din cauza pandemiei de coronavirus.

3342 vizualizari
13 iul. 2020 22:07

Emoții la festivitatea de absolvire pentru a VIII-a promoție de asistenți de farmacie de la Școala ”Louis Pasteur” Câmpina

”Generația zâmbetului învingător” este denumirea oficială acordată de Roxana Veliche, dirigintele clasei de farmacie de la Școala Sanitară Postliceală ”Louis Pasteur”, la festivitatea de absolvire, care a avut loc zilele trecute, într-un cadru mai restrâns decât de obicei, cadru impus și de măsurile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. A fost festivitatea de absolvire a celei de-a opta promoții de asistenți de farmacie.

Alte stiri recente

953 vizualizari
12 aug. 2020 20:43

ProRomânia Câmpina, ieri dizolvată, astăzi reînființată

CâmpinaTV.ro v-a obișnuit cu știri corecte, prompte, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu câteva ore când anunțam dizolvarea Organizației Câmpina a Partidului ProRomânia și prezentam declarația președintelui Marian Alexandru de susținere a candidatului independent la funcția de primar al municipiului, Alin Moldoveanu. (vezi aici)

1870 vizualizari
12 aug. 2020 19:15

Valea Doftanei a primit din Fondul de Intervenție al Guvernului peste 21 milioane lei pentru combaterea alunecărilor de teren

21.393.000 lei este suma pe care comuna Valea Doftanei a primit-o de la Guvernul României, din Fondul de Intervenție, pentru combaterea efectelor calamităților naturale, o sumă uriașă pentru comunitatea de aici, cu mult peste orice alte fonduri obținute pe acest segment de la nivel guvernamental în toată istoria localității, o sumă care este de trei ori mai mare decât bugetul total al comunei Valea Doftanei din acest an.