Câmpina 516. Ziua localității, sărbătorită prin mai multe manifestări la Casa de Cultură "Geo Bogza"

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 8 ianuarie 2019, la împlinirea a 516 ani de la prima atestare documentară a Câmpinei, administrația locală a organizat, prin intermediul Casei de Cultură "Geo Bogza", mai multe acțiuni dedicate Zilei Câmpinei. Spre deosebire de alți ani, acum s-a încercat (și s-a reușit, în mare parte) un program dinamic, variat, cu subiecte interesante, un program care a arătat o mai mare implicare din partea organizatorilor, o dorință de a demonstra că Ziua Câmpinei poate fi sărbătorită și altfel, nu doar prin clasicul simpozion cu expuneri lungi și complicate.

Manifestările s-au desfășurat la Casa de Cultură "Geo Bogza", în fața unui public numeros. Un public din rândurile căruia au cam lipsit tinerii, dar așa se întâmplă în general la astfel de acțiuni. S-a început cu Imnul Câmpinei în interpretarea regretatul Constantin Mihai, autorul acestui imn. S-a continuat cu discursurile primarului Horia Tiseanu și viceprimarului Adrian Pițigoi. Primul a vorbit despre evoluția Câmpinei de-a lungul timpului, despre dezvoltarea fulminantă a localității odată cu exploatarea petrolului, despre apariția marilor societăți câmpinene, despre marile personalități ale României care au venit aici, despre oamenii de cultură care s-au stabilit aici, despre muzeele orașului. A fost momentul în care primarul Horia Tiseanu i-a adus un mic omagiu celei care a fost Jenica Tabacu, directorul Muzeului Hasdeu, un om de cultură autentic, plecată dintre noi în decembrie 2018. S-a ținut și un moment de reculegere în memoria celei care a condus Muzeul Hasdeu timp de două decenii. Horia Tiseanu și-a reluat apoi discursul și a vorbit despre activitatea culturală, sportivă, despre învățământul câmpinean, despre principalele proiecte ale administrației locale, inclusiv cele cu fonduri europene. (video) Un discurs destul de lung prin care primarul a dorit să atingă toate domeniile posibile. A urmat viceprimarul Adrian Pițigoi, care a spus câteva cuvinte despre sarcina principală a unei administrații locale - aceea de a lăsa lucrurile într-o stare mai bună decât le-a găsit. "Să lași ceva în urma ta înseamnă să fii responsabil ca om de administrație, care vremelnic ocupi o funcție publică", a afirmat viceprimarul Adrian Pițigoi și nu ne rămâne decât să sperăm că nu sunt simple cuvinte spuse de Ziua Câmpinei. (video)

După discursurile primarului și viceprimarului, toți cei prezenți au avut ocazia să vizioneze două filme scurte despre Câmpina, unul realizat de TVR în anul 1975 și un film de prezentare a municipiului, promovat prin intermediul Asociației Municipiilor din România. (video)
Profesorul și scriitorul Christian Crăciun a vorbit apoi despre "Câmpina și intelectualii", o expunere extrem de interesantă, care a avut la bază ceea ce s-a spus multă vreme despre Câmpina și anume că este localitatea din România cu cei mai mulți intelectuali la mia de locuitori. "Nu știu dacă este așa, nu știu dacă s-au făcut niște studii pe această temă. Dar nu despre asta este vorba, ci despre felul și locul pe care intelectualul îl ocupă în centrul unei comunități. Trecutul îl mai avem cât de cât bine depozitat, dar la viitor mai avem mult de lucru mai ales din punct de vedere spiritual, sufletesc, ceea ce ține de fiecare dintre noi", a spus Christian Crăciun. (video)

Au urmat acordarea "Medaliei Centenarului" mai multor persoane care fac cinste localității și premierea câștigătorilor concursului de fotografie "Câmpina în alb și negru", apoi directorul Casei de Cultură, Alexandra Ioniță, a prezentat aparițiile editoriale din 2018 (în cadrul Colecției "Câmpina - patrimoniu cultural") și Anuarul Societății de Științe Istorice - Filiala Câmpina. Apoi au fost prezentate cele două expoziții din sala mică, respectiv foaierul Casei de Cultură, o expoziție de portrete în tuș a unor scriitori moldoveni (autor Octavian Onea) și o expoziție de grafică și artă textilă (artist plastic Manuela Toderaș). A urmat vernisajul expoziției "Locuitori ai Câmpinei cu care orașul se mândrește", realizată de istoricul Alin Ciupală împreună cu Alexandra Ioniță, fotografiile din Câmpina de azi fiind realizate de Ștefan Balaș. 

Citiți și: "Medalia Centenarului" pentru oameni care fac cinste Câmpinei
Lansarea Albumului Monografic "Câmpina, România 100", un proiect realizat de Câmpinatv.ro

4646 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1516 vizualizari
23 ian. 2019 11:43

Primăria Câmpina vă invită să dansați Hora Unirii pe 24 ianuarie 2019, în Pasajul de la Ceas

1 comentarii

UPDATE - Evenimentul a fost anulat.

La 24 Ianuarie 2019 se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. "Mica Unire" de la 1859 este considerată primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Primăria și Consiliul Local Câmpina vă invită joi, la ora 12.00, în Pasajul de la Ceas, pentru a dansa cu toții Hora Unirii.

4964 vizualizari
16 ian. 2019 13:02

Poeziile lui Eminescu, recitate de copiii de la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" în cadrul unui concurs devenit tradiție

64 de elevi de la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din municipiul Câmpina au participat la un concurs de recitare organizat pe 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale și Ziua lui Mihai Eminescu. Copiii au recitat poezii (cunoscute sau mai puțin cunoscute) scrise de "poetul nepereche a cărui operă învinge timpul" după cum spunea George Călinescu. A fost un maraton de poezie eminesciană, un eveniment frumos, generos, care s-a desfășurat în sala mică a Casei de Cultură "Geo Bogza" și care a fost organizat de Școala "Ion Câmpineanu", în parteneriat cu Biblioteca Municipală "Dr. C.I. Istrati" și Societatea Scriitorilor Prahoveni. Coordonator al evenimentului a fost profesorul de limba și literatura română, Vasile Dan Popescu.

Alte stiri recente

51 vizualizari
23 ian. 2019 19:56

"Mândria de a fi român", un proiect educațional dedicat Micii Uniri, desfășurat la Școala "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din Câmpina și Școala Gimnazială Nistorești, aparținând de Liceul Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza, au desfășurat miercuri, 23 ianuarie, un proiect educațional intitulat "Mândria de a fi român". Acest proiect s-a adresat elevilor din ciclul primar și a fost dedicat aniversării Zilei Unirii Principatelor Române. (video)

439 vizualizari
23 ian. 2019 19:38

Cursurile școlare vor fi suspendate în toată țara vineri, 25 ianuarie 2019

Ministerul Educației Naționale a emis astăzi un ordin prin care se decide suspendarea cursurilor școlare în întreaga țară pentru vineri, 25 ianuarie 2019. Măsura a fost luată după ce Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut, în ultima săptămână, cu peste 20% față de nivelul așteptat. Joi, 24 ianuarie, este, oricum, zi liberă, astfel că, timp de patru zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități.