CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Câmpina 516. Ziua localității, sărbătorită prin mai multe manifestări la Casa de Cultură "Geo Bogza"

- Eveniment -

Câmpina 516. Ziua localității, sărbătorită prin mai multe manifestări la Casa de Cultură

Pe 8 ianuarie 2019, la împlinirea a 516 ani de la prima atestare documentară a Câmpinei, administrația locală a organizat, prin intermediul Casei de Cultură "Geo Bogza", mai multe acțiuni dedicate Zilei Câmpinei. Spre deosebire de alți ani, acum s-a încercat (și s-a reușit, în mare parte) un program dinamic, variat, cu subiecte interesante, un program care a arătat o mai mare implicare din partea organizatorilor, o dorință de a demonstra că Ziua Câmpinei poate fi sărbătorită și altfel, nu doar prin clasicul simpozion cu expuneri lungi și complicate.

Manifestările s-au desfășurat la Casa de Cultură "Geo Bogza", în fața unui public numeros. Un public din rândurile căruia au cam lipsit tinerii, dar așa se întâmplă în general la astfel de acțiuni. S-a început cu Imnul Câmpinei în interpretarea regretatul Constantin Mihai, autorul acestui imn. S-a continuat cu discursurile primarului Horia Tiseanu și viceprimarului Adrian Pițigoi. Primul a vorbit despre evoluția Câmpinei de-a lungul timpului, despre dezvoltarea fulminantă a localității odată cu exploatarea petrolului, despre apariția marilor societăți câmpinene, despre marile personalități ale României care au venit aici, despre oamenii de cultură care s-au stabilit aici, despre muzeele orașului. A fost momentul în care primarul Horia Tiseanu i-a adus un mic omagiu celei care a fost Jenica Tabacu, directorul Muzeului Hasdeu, un om de cultură autentic, plecată dintre noi în decembrie 2018. S-a ținut și un moment de reculegere în memoria celei care a condus Muzeul Hasdeu timp de două decenii. Horia Tiseanu și-a reluat apoi discursul și a vorbit despre activitatea culturală, sportivă, despre învățământul câmpinean, despre principalele proiecte ale administrației locale, inclusiv cele cu fonduri europene. (video) Un discurs destul de lung prin care primarul a dorit să atingă toate domeniile posibile. A urmat viceprimarul Adrian Pițigoi, care a spus câteva cuvinte despre sarcina principală a unei administrații locale - aceea de a lăsa lucrurile într-o stare mai bună decât le-a găsit. "Să lași ceva în urma ta înseamnă să fii responsabil ca om de administrație, care vremelnic ocupi o funcție publică", a afirmat viceprimarul Adrian Pițigoi și nu ne rămâne decât să sperăm că nu sunt simple cuvinte spuse de Ziua Câmpinei. (video)

După discursurile primarului și viceprimarului, toți cei prezenți au avut ocazia să vizioneze două filme scurte despre Câmpina, unul realizat de TVR în anul 1975 și un film de prezentare a municipiului, promovat prin intermediul Asociației Municipiilor din România. (video)
Profesorul și scriitorul Christian Crăciun a vorbit apoi despre "Câmpina și intelectualii", o expunere extrem de interesantă, care a avut la bază ceea ce s-a spus multă vreme despre Câmpina și anume că este localitatea din România cu cei mai mulți intelectuali la mia de locuitori. "Nu știu dacă este așa, nu știu dacă s-au făcut niște studii pe această temă. Dar nu despre asta este vorba, ci despre felul și locul pe care intelectualul îl ocupă în centrul unei comunități. Trecutul îl mai avem cât de cât bine depozitat, dar la viitor mai avem mult de lucru mai ales din punct de vedere spiritual, sufletesc, ceea ce ține de fiecare dintre noi", a spus Christian Crăciun. (video)

Au urmat acordarea "Medaliei Centenarului" mai multor persoane care fac cinste localității și premierea câștigătorilor concursului de fotografie "Câmpina în alb și negru", apoi directorul Casei de Cultură, Alexandra Ioniță, a prezentat aparițiile editoriale din 2018 (în cadrul Colecției "Câmpina - patrimoniu cultural") și Anuarul Societății de Științe Istorice - Filiala Câmpina. Apoi au fost prezentate cele două expoziții din sala mică, respectiv foaierul Casei de Cultură, o expoziție de portrete în tuș a unor scriitori moldoveni (autor Octavian Onea) și o expoziție de grafică și artă textilă (artist plastic Manuela Toderaș). A urmat vernisajul expoziției "Locuitori ai Câmpinei cu care orașul se mândrește", realizată de istoricul Alin Ciupală împreună cu Alexandra Ioniță, fotografiile din Câmpina de azi fiind realizate de Ștefan Balaș. 

Citiți și: "Medalia Centenarului" pentru oameni care fac cinste Câmpinei
Lansarea Albumului Monografic "Câmpina, România 100", un proiect realizat de Câmpinatv.ro


09 Jan 2019 20:18 8567 vizualizari


Comentarii






  • 24.02.2019 15:45 Paula Informați.l pe vice cum este corect sa vorbeasca in lb romana! Nu de alta, dar se face de ras....Zilele Campinei, nu zilele Campinii:((((
349 vizualizari 22 Jun 2025 22:48 Societatea Filarmonică din Câmpina la raport - multe activități frumoase și completarea Comitetului Director

Societatea Filarmonică din Câmpina la raport - multe activități frumoase și completarea Comitetului Director

Societatea Filarmonică din Câmpina a avut sâmbătă, 21 iunie, Adunarea Generală, în cadrul unui eveniment mai amplu care a avut loc la Casa de Cultură ”Geo Bogza”.

citeste mai mult
396 vizualizari 21 Jun 2025 14:14 La Breaza a avut loc marcarea a 150 ani de la nașterea Reginei Maria a României în cadrul evenimentului ”10 pentru IE”

La Breaza a avut loc marcarea a 150 ani de la nașterea Reginei Maria a României în cadrul evenimentului ”10 pentru IE”

Vineri, 20 iunie, în spațiul generos al curții Conacului Brâncoveanu din centrul orașului - stațiune Breaza, a avut loc deschiderea ediției a IV-a a evenimentului ”10 pentru IE”.

citeste mai mult
461 vizualizari 21 Jun 2025 12:27 Grecia, ”personajul principal” al Seratei Culturale Elstar

Grecia, ”personajul principal” al Seratei Culturale Elstar

Seratele Culturale Elstar de la Câmpina au intrat în vacanța de vară. Ultima serată înaintea vacanței a fost chiar o destinație de vacanță - Grecia. Dar nu s-a vorbit doar despre călătorii, ci și despre literatură, despre artă sub multiplele sale fațete.

citeste mai mult
1285 vizualizari 18 Jun 2025 22:06 Programul complet al Festivalului “Florilor de tei”, Cornu 2025

Programul complet al Festivalului “Florilor de tei”, Cornu 2025

După cum v-am informat într-un articol precedent, în perioada 28-29 iunie 2025, în comuna Cornu va avea loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului "Florilor de tei", eveniment organizat de Primărie și Consiliul Local. Revenim acum cu programul complet al manifestării.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV