Momente emoționante, ieri, la Monumentul Eroilor Jandarmi din fața fostei unități din Câmpina. Chiar și după 27 de ani de la revoluția din 1989, încă mai există emoții, tristețe și semne de întrebare atunci când se aprinde o lumânare, de depune o coroană și se vorbește despre cei 37 de soldați plecați din Câmpina și împușcați la Otopeni pe 23 decembrie 1989.
Eroii Câmpinei au fost comemoraţi în fața unității din care au plecat spre Capitală, pe ultimul lor drum. Ceremonialul a fost organizat de Sucursala Câmpina a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din MAI, împreună cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi și Şcoala de Agenți de Poliţie „Vasile Lascăr”. Mai întâi s-a intonat Imnul Naţional, apoi a urmat apelul solemn – la care 37 de soldaţi nu au răspuns. Este vorba despre cei căzuţi la datorie, seceraţi la Otopeni, un adevărat masacru pentru care nu a plătit nimeni şi au trecut, iată, 27 de ani de atunci. După apelul solemn, au urmat o slujbă de pomenire şi depunerea de coroane la Monumentul Eroilor din faţa fostei unităţi.
A devenit o obişnuiţă, un lucru firesc, ca în fiecare an, înaintea Crăciunului, cei 37 de soldaţi ucişi la Otopeni să fie comemoraţi la Câmpina. Aici, la Monumentul Eroilor Jandarmi vin în fiecare an cadre militare în rezervă şi retragere, membri ai familiilor celor ucişi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi foşti colegi care nu-şi vor uita niciodată camarazii, care vor să aducă o floare sau doar să depene amintiri în memoria unor tineri care… au fost acolo unde nu trebuia să fie.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.