46 ani de la cumplitul cutremur din 1977. Cum a resimțit Câmpina seismul și cât de pregătiți suntem astăzi
Social (Categoria articolului)
Pe 4 martie 1977, la ora 21.22, un cutremur cu o magnitudine uriașă - 7,2 grade pe scara Richter - a zguduit România timp de 56 de secunde. Efectele au fost devastatoare: 1.570 de morți (dintre care 1.400 în București), aproximativ 11.300 de răniți, peste 35.000 clădiri prăbușite.
Din fericire, la Câmpina nu au existat victime. Au fost 35 de persoane rănite (oficial, această informație nu a existat) și zeci de imobile afectate (inclusiv Castelul Hasdeu fiind atunci avariat). Ca și cum un cutremur de 7,2 grade nu era de ajuns, la câteva săptămâni după seism, în timpul demolării unor clădiri, a fost descoperită poate cea mai mare bombă din câte s-au găsit de-a lungul timpului în zonă - o bombă de aproximativ 400 de kg, rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial. "A fost un șoc pentru noi. Nici nu ne revenisem bine după cutremur și aveam un alt posibil dezastru în față. Din fericire, geniștii au venit rapid, au ridicat bomba și au dus-o într-un loc special unde a fost anihilată", ne-a povestit Petre Câmpeanu, secretar II în cadrul Primăriei Câmpina la acel moment și șef al Comitetului de intervenții pentru situații de urgență, apoi primar al localității în perioada 1982 - 1989, într-un interviu pe care ni l-a acordat în urmă cu șase ani.
În Prahova, s-au înregistrat 39 de morți, 335 de răniți, 4846 de sinistrați, conform datelor oficiale. Au fost, de asemenea, înregistrate pagube materiale importante, 416 locuințe au fost distruse în Prahova, iar alte 5.648 – avariate. Cele mai mari probleme au fost în Ploiești, Câmpina, Plopeni (unde au decedat cele mai multe persoane, după prăbușirea unui cămin de nefamiliști), Boldești-Scăeni, Mizil și Vălenii de Munte.
Ce s-ar întâmpla astăzi în Câmpina în cazul unui asemenea seism? Fiarte greud e spus, dar probabil că efectele ar fi mult mai dramatice. Să nu uităm că în momentul de față, în Câmpina, există mai multe blocuri cu ”bulină roșie”, având un risc la seisme mult mai mare decât al altor imobile. Oricum, comandantul Detașamantului de Pompieri Câmpina, din cadrul ISU Prahova, căpitanul Nicolae Radu, ne declara într-o emisiune recentă că forțele din cadrul structurilor de situații de urgență sunt pregătite pentru a interveni în cadrul unui seism major.
(Foto - fosta Școală a lui Scripcă, după cutremurul din 1977, aflat pe locul actualei intersecții Carol I - Calea Doftanei; bustul pictorului Nicolae Grigorescu se află și astăzi aproximativ pe același loc; sursa - Facebook.com/Câmpinaînimagini)
Social

"Săptămâna Verde" la Școala Centrală Câmpina. Copiii au construit căsuțe pentru păsărele și au plantat puieți de brad
În această perioadă, la Școala Gimnazială Centrală Câmpina se derulează "Săptămâna Verde", fiind primul an școlar cu acțiunile de mediu incluse în program. Și au fost multe astfel de acțiuni, una mai frumoasă ca alta, pentru că "misiunea noastră este să facem și educație de mediu, să-i provocăm pe elevi să înțeleagă rostul tuturor eforturilor și a tuturor inițiativelor care se fac în această luptă pentru protejarea planetei", după cum ne-a declarat profesor învățământ primar Rodica Zăvoianu.

Acțiune de suflet la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina - ”Pledoarie pentru rânduială”
Momente frumoase, pline de încărcătură emoțională miercuri, 22 martie, la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”, din Câmpina, acolo unde a avut loc acțiunea ”Pledoarie pentru rânduială: elemente de port popular românesc cu miros de lavandă și busuioc”, inclusă în calendarul activităților Casei Corpului Didactic Prahova.
Alte stiri recente

”O zi din viața de școlar”, prima ediție a unui concurs județean de teatru, organizat de Clubul Copiilor Câmpina
Clubul Copiilor din Câmpina a organizat joi, 23 martie, prima ediție a concursului județean de teatru pentru elevi - ”O zi din viața de școlar”, eveniment inclus în Calendarul activităților extracurriculare din județul Prahova.

Mesaj RO-ALERT la Valea Doftanei privind prezența unui urs în zonele populate
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a anunțat că a emis un mesaj RO-ALERT pentru a semnala prezența unui urs în zonele populate.
Comentarii