46 ani de la cumplitul cutremur din 1977. Cum a resimțit Câmpina seismul și cât de pregătiți suntem astăzi

Social (Categoria articolului)

Pe 4 martie 1977, la ora 21.22, un cutremur cu o magnitudine uriașă - 7,2 grade pe scara Richter - a zguduit România timp de 56 de secunde. Efectele au fost devastatoare: 1.570 de morți (dintre care 1.400 în București), aproximativ 11.300 de răniți, peste 35.000 clădiri prăbușite. 

Din fericire, la Câmpina nu au existat victime. Au fost 35 de persoane rănite (oficial, această informație nu a existat) și zeci de imobile afectate (inclusiv Castelul Hasdeu fiind atunci avariat). Ca și cum un cutremur de 7,2 grade nu era de ajuns, la câteva săptămâni după seism, în timpul demolării unor clădiri, a fost descoperită poate cea mai mare bombă din câte s-au găsit de-a lungul timpului în zonă - o bombă de aproximativ 400 de kg, rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial. "A fost un șoc pentru noi. Nici nu ne revenisem bine după cutremur și aveam un alt posibil dezastru în față. Din fericire, geniștii au venit rapid, au ridicat bomba și au dus-o într-un loc special unde a fost anihilată", ne-a povestit Petre Câmpeanu, secretar II în cadrul Primăriei Câmpina la acel moment și șef al Comitetului de intervenții pentru situații de urgență, apoi primar al localității în perioada 1982 - 1989, într-un interviu pe care ni l-a acordat în urmă cu șase ani.
În Prahova, s-au înregistrat 39 de morți, 335 de răniți, 4846 de sinistrați, conform datelor oficiale. Au fost, de asemenea, înregistrate pagube materiale importante, 416 locuințe au fost distruse în Prahova, iar alte 5.648 – avariate.  Cele mai mari probleme au fost în Ploiești, Câmpina, Plopeni (unde au decedat cele mai multe persoane, după prăbușirea unui cămin de nefamiliști), Boldești-Scăeni, Mizil și Vălenii de Munte.
Ce s-ar întâmpla astăzi în Câmpina în cazul unui asemenea seism? Fiarte greud e spus, dar probabil că efectele ar fi mult mai dramatice. Să nu uităm că în momentul de față, în Câmpina, există mai multe blocuri cu ”bulină roșie”, având un risc la seisme mult mai mare decât al altor imobile. Oricum, comandantul Detașamantului de Pompieri Câmpina, din cadrul ISU Prahova, căpitanul Nicolae Radu, ne declara într-o emisiune recentă că forțele din cadrul structurilor de situații de urgență sunt pregătite pentru a interveni în cadrul unui seism major.

(Foto - fosta Școală a lui Scripcă, după cutremurul din 1977, aflat pe locul actualei intersecții Carol I - Calea Doftanei; bustul pictorului Nicolae Grigorescu se află și astăzi aproximativ pe același loc; sursa - Facebook.com/Câmpinaînimagini)

1727 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1618 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

844 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

136 vizualizari
25 apr. 2024 16:18

Partidul Câmpina Curată a depus dosarele de candidați pentru Consiliul Local

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Partidul Câmpina Curată a depus la Biroul Electoral Local dosarele de candidați pentru Consiliul Local. Vă reamintim că pentru funcția de primar, Partidul Câmpina Curată o susține pe Irina Nistor, candidatul PSD.

1183 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.