DNA Ploiești a declanșat urmărirea penală ”in rem” încă din anul 2015 în dosarul ”Calea Dacia”. Oarecum în paralel s-a derulat și procesul dintre Primăria Câmpina și Ministerul Dezvoltării privind cea mai importantă dintre multiplele corecții aplicate de organismele de control în cazul acestei investiții cu fonduri europene - modernizare Calea Dacia. Procesul (civil) pentru corecția de 5,5 milioane lei a fost câștigat de Primărie. Urmează să vedem ce se va întâmpla în dosarul instrumentat de DNA, un dosar despre care nu se mai știa nimic de multă vreme, dar care, iată, parcă a fost reactivat peste noapte. Zilele trecute, mai mulți actuali și foști angajați ai Primăriei Câmpina au primit citații să se prezinte la DNA.
O coincidență foarte mare face ca exact cu o zi înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție să dea câștig de cauză Primăriei Câmpina în procesul cu Ministerul Dezvoltării pentru corecția de 5,5 milioane de lei, DNA Ploiești să trimită citații către foști și actuali angajați ai Primăriei de la mai multe compartimente (integrare, achiziții, contabilitate, registratură etc). Aceste persoane sunt citate la DNA în calitate de suspect sau complice la săvârșirea de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, fiind invocat art. 18.1 din Legea 78/2000: "Folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi".
Acum, este foarte interesant că, după atâția ani, DNA a terminat cercetarea ”in rem” și a trecut la cercetarea ”in personam”. Și aproape sigur, după cum susțin sursele noastre judiciare, se va ajunge din nou la Horia Tiseanu, primarul de atunci al municipiului Câmpina. Iar asta se întâmplă la 9 ani și jumătate de la inaugurarea pasajului suprateran de la ieșirea din Câmpina în DN1, o investiție extraordinară, în spatele căreia, însă, se ascund multe lucruri ciudate, dubioase, poate ilegale, cercetate acum de DNA.
În acest context, poate nu ar fi rău de reamintit opiniei publice un memoriu al Gabrielei Barbu, la momentul respectiv coordonatorul Compartimentului de programe de finanțare, relații internaționale și protocol din cadrul Primăriei Câmpina și manager de proiect la ”Modernizare Calea Dacia”, memoriu transmis presei și consilierilor locali la ședința Consiliului Local de la finalul lunii ianuarie 2015. Mult mai interesant acum decât atunci, în memoriu printre altele se spune: „Situaţia s-a schimbat radical atunci când am primit solicitări de informaţii de la DLAF (Departamentul de Luptă Antifraudă) pe baza unei sesizări de încălcare a legalităţii în cadrul proiectului cu fonduri europene Modernizarea Căii Dacia. La toate audierile care au avut loc, toţi cei implicaţi în proiect am fost obligaţi de domnul primar să mergem însoţiţi de doamna avocat Teodorescu, pe motiv că trebuie să avem o abordare unitară, să nu ne apucăm să declarăm ceva de capul nostru şi că dumnealui trebuie să cunoască tot ce am declarat acolo. Atunci când i-am replicat că eu nu pot să spun la DLAF decât ceea ce ştiu despre cum au decurs lucrurile în cadrul proiectului şi că oricum doamna Teodorescu nu ne poate ajuta, mi-a replicat că nimeni din Primărie nu pleacă la DLAF fără să fie însoţit! Înainte de fiecare audiere, domnul primar mi-a atras atenţia că trebuie să avem grijă ce declarăm, că fără sprijinul unor factori politici nu câştigam acest proiect şi că aşa e în politică, trebuie să mai faci şi ceea ce nu-ţi convine! Eu sunt funcţionar public, nu fac şi nu am făcut politică şi, din câte cunosc eu, proiectul cu Calea Dacia a fost câştigat deoarece chiar era foarte necesar nu doar pentru Câmpina, ci şi pentru toţi cei care tranzitează zona şi nu pentru că a făcut cineva lobby pentru el. Cu mare generozitate, domnul primar mi-a oferit ajutorul şi sprijin financiar în angajarea unui avocat care să ne reprezinte pe amândoi în eventualitatea că dosarul va ajunge la DNA. Am refuzat acest ajutor şi i-am spus că nu am experienţă şi nu cunosc regulile foarte bine, dar mie mi se pare că nu avem aceeaşi motivaţie pentru faptele noastre: eu am executat ordine, împotriva voinţei mele, chiar dacă l-am avertizat de nenumărate ori că modul în care s-a schimbat soluţia de construire la pasajul Calea Dacia nu este corectă, că există riscul ca finanţarea să fie retrasă pentru întregul proiect, dar dânsul a dat dispoziţie să se întocmească documentaţia aşa cum s-a întocmit. Domnul primar mi-a cerut să semnez o împuternicire pentru reprezentare la DLAF, iar atunci când am refuzat m-a ameninţat din nou – Eu nu plec singur şi să nu te gândeşti că voi veţi scăpa!”
Vă reamintim și principalele nereguli constatate de DLAF la momentul controlului: nerespectarea legislației privind achizițiile publice la atribuirea contractului, folosirea unor documente antedatate, mențiuni în fals pe documente, derularea fictivă a unor negocieri pentru materialele necesare, folosirea cu bună știință a unor documente false, incorecte, în scopul justificării modificării soluției tehnice.
La Consiliul Județean a fost semnat astăzi, 3 iulie 2025, contractul privind "Execuția rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Câmpina și Poiana Câmpina", parte a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova.
Mai mulți câmpineni ne-au transmis că pe Strada B.P. Hasdeu, la blocul din apropierea intersecției de la ”Răcitor”, există câțiva brazi uscați care pun în pericol trecătorii, dar și locatarii.
Pe 8 iulie 1988, adică acum 37 ani, la Câmpina se deschidea Forumul Național al Pionierilor, în prezența președintelui Organizației Naționale a Pionierilor, Poliana Cristescu, soția lui Nicu Ceaușescu.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.