DNA a reactivat dosarul ”Calea Dacia”. Horia Tiseanu, în 2015, către un angajat al Primăriei: ”Eu nu plec singur și să nu te gândești că voi veți scăpa!”

Actualitate (Categoria articolului)

DNA Ploiești a declanșat urmărirea penală ”in rem” încă din anul 2015 în dosarul ”Calea Dacia”. Oarecum în paralel s-a derulat și procesul dintre Primăria Câmpina și Ministerul Dezvoltării privind cea mai importantă dintre multiplele corecții aplicate de organismele de control în cazul acestei investiții cu fonduri europene - modernizare Calea Dacia. Procesul (civil) pentru corecția de 5,5 milioane lei a fost câștigat de Primărie. Urmează să vedem ce se va întâmpla în dosarul instrumentat de DNA, un dosar despre care nu se mai știa nimic de multă vreme, dar care, iată, parcă a fost reactivat peste noapte. Zilele trecute, mai mulți actuali și foști angajați ai Primăriei Câmpina au primit citații să se prezinte la DNA.

O coincidență foarte mare face ca exact cu o zi înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție să dea câștig de cauză Primăriei Câmpina în procesul cu Ministerul Dezvoltării pentru corecția de 5,5 milioane de lei, DNA Ploiești să trimită citații către foști și actuali angajați ai Primăriei de la mai multe compartimente (integrare, achiziții, contabilitate, registratură etc). Aceste persoane sunt citate la DNA în calitate de suspect sau complice la săvârșirea de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, fiind invocat art. 18.1 din Legea 78/2000: "Folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi".
Acum, este foarte interesant că, după atâția ani, DNA a terminat cercetarea ”in rem” și a trecut la cercetarea ”in personam”. Și aproape sigur, după cum susțin sursele noastre judiciare, se va ajunge din nou la Horia Tiseanu, primarul de atunci al municipiului Câmpina. Iar asta se întâmplă la 9 ani și jumătate de la inaugurarea pasajului suprateran de la ieșirea din Câmpina în DN1, o investiție extraordinară, în spatele căreia, însă, se ascund multe lucruri ciudate, dubioase, poate ilegale, cercetate acum de DNA.

În acest context, poate nu ar fi rău de reamintit opiniei publice un memoriu al Gabrielei Barbu, la momentul respectiv coordonatorul Compartimentului de programe de finanțare, relații internaționale și protocol din cadrul Primăriei Câmpina și manager de proiect la ”Modernizare Calea Dacia”, memoriu transmis presei și consilierilor locali la ședința Consiliului Local de la finalul lunii ianuarie 2015. Mult mai interesant acum decât atunci, în memoriu printre altele se spune: „Situaţia s-a schimbat radical atunci când am primit solicitări de informaţii de la DLAF (Departamentul de Luptă Antifraudă) pe baza unei sesizări de încălcare a legalităţii în cadrul proiectului cu fonduri europene Modernizarea Căii Dacia. La toate audierile care au avut loc, toţi cei implicaţi în proiect am fost obligaţi de domnul primar să mergem însoţiţi de doamna avocat Teodorescu, pe motiv că trebuie să avem o abordare unitară, să nu ne apucăm să declarăm ceva de capul nostru şi că dumnealui trebuie să cunoască tot ce am declarat acolo. Atunci când i-am replicat că eu nu pot să spun la DLAF decât ceea ce ştiu despre cum au decurs lucrurile în cadrul proiectului şi că oricum doamna Teodorescu nu ne poate ajuta, mi-a replicat că nimeni din Primărie nu pleacă la DLAF fără să fie însoţit! Înainte de fiecare audiere, domnul primar mi-a atras atenţia că trebuie să avem grijă ce declarăm, că fără sprijinul unor factori politici nu câştigam acest proiect şi că aşa e în politică, trebuie să mai faci şi ceea ce nu-ţi convine! Eu sunt funcţionar public, nu fac şi nu am făcut politică şi, din câte cunosc eu, proiectul cu Calea Dacia a fost câştigat deoarece chiar era foarte necesar nu doar pentru Câmpina, ci şi pentru toţi cei care tranzitează zona şi nu pentru că a făcut cineva lobby pentru el. Cu mare generozitate, domnul primar mi-a oferit ajutorul şi sprijin financiar în angajarea unui avocat care să ne reprezinte pe amândoi în eventualitatea că dosarul va ajunge la DNA. Am refuzat acest ajutor şi i-am spus că nu am experienţă şi nu cunosc regulile foarte bine, dar mie mi se pare că nu avem aceeaşi motivaţie pentru faptele noastre: eu am executat ordine, împotriva voinţei mele, chiar dacă l-am avertizat de nenumărate ori că modul în care s-a schimbat soluţia de construire la pasajul Calea Dacia nu este corectă, că există riscul ca finanţarea să fie retrasă pentru întregul proiect, dar dânsul a dat dispoziţie să se întocmească documentaţia aşa cum s-a întocmit. Domnul primar mi-a cerut să semnez o împuternicire pentru reprezentare la DLAF, iar atunci când am refuzat m-a ameninţat din nou – Eu nu plec singur şi să nu te gândeşti că voi veţi scăpa!
Vă reamintim și principalele nereguli constatate de DLAF la momentul controlului: nerespectarea legislației privind achizițiile publice la atribuirea contractului, folosirea unor documente antedatate, mențiuni în fals pe documente, derularea fictivă a unor negocieri pentru materialele necesare, folosirea cu bună știință a unor documente false, incorecte, în scopul justificării modificării soluției tehnice. 

4490 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Yocohama 10.11.2021 21:32 A jigni face parte din impresionantul CV a lui Tiseanu. Dacă rămânea un modest și bun inginer măcar îl saluta lumea pe strada... sa vezi pe zi ce trece ca ii întorc spatele... Ori decepcionati pe ''calitățile sale'' ori simpatizanți ai altor politicieni... Sa fii la un moment dat sus, atât financiar dar și popularitate, sa te afunzi de la zi la zi în penibil și mocirla e ceva tipic Tiseanu & Co. Singur nu a ajuns unde este.... 20 ani de regres pt Câmpina...
  • Alex D. 12.11.2021 11:04 Daca era ceva ilegal la treaba asta, cum de judecatorii de la curtea suprema au decis ca e totul ok si vor da suma asta Campinei si fix acum s-au gandit si aia de la Ploeisti sa dea drumul la treaba, ce au pazit un deceniu? :)) Sa fim seriosi, ''dosarul''; asta e cusut cu ata alba, exact cum era acuzat si domnul Alin Moldoveanu in campanie ca nu stiu ce si cum...penibil..

Actualitate

337 vizualizari
27 iun. 2022 17:53

BAC 2022. Cele patru eleve de 10 din Câmpina sunt de la ”Grigorescu” și toate își doresc să urmeze facultatea în România

Câmpina are patru eleve cu media 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2022. Toate sunt de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”: Ana Maria Gheorghiu Goga - de la profilul Științe Sociale, Anisia Mantu - de la profilul Filologie, Miruna Plopeanu și Bianca Buzilă - de la profilul Științele Naturii.

316 vizualizari
27 iun. 2022 17:38

73,65% promovabilitatea la bacalaureat 2022 în Câmpina, înainte de contestații. Patru eleve au obținut media 10

Pe site-ul Ministerului Educației și la centrele de examinare au fost afișate astăzi, luni, 27 iunie, rezultatele la prima sesiune a bacalaureatului 2022. La nivelul municipiului Câmpina, rata de promovabilitate este de 73,65% cu patru procente mai mare față de promovabilitatea de anul trecut și cu 11 procente mai mare față de 2020. În cifre absolute, situația de la această sesiune a bacalaureatului este următoarea: 534 elevi s-au înscris la bacalaureat (462 din promoția curentă și 72 din promoțiile anterioare). 14 elevi dintre cei înscriși nu s-au mai prezentat la examen, 137 au fost respinși (având media generală sub 6), iar 383 elevi au promovat examenul. Patru eleve au obținut media generală 10 la bacalaureat, toate patru fiind de la Colegiul Național “Nicolae Grigorescu”: Ioana Bianca Buzilă, Cristina Miruna Plopeanu, Ana Maria Gheorghiu Goga și Anisia Mantu.  

Alte stiri recente

1225 vizualizari
26 iun. 2022 23:00

Marius Vasile - vicecampion național în proba de aruncarea greutății, la tineret

În a doua zi a Campionatului Național de Atletism pentru Seniori și Tineret, care au avut loc la Craiova, pe arena ”Nicolae Mărășescu”, atleții câmpineni au câștigat noi medalii, cea mai strălucitoare fiind obținută de Marius Vasile (antrenor Mihaela Marin), legitimat la CSM Brașov. 

1815 vizualizari
26 iun. 2022 21:39

Câmpineanca Ioana Plăvan a câștigat titlul național la seniori, în proba de aruncarea suliței

La finala Campionatului Național de Atletism pentru Seniori și Tineret, care a avut loc în week-end la Craiova, pe arena ”Nicolae Mărășescu”, proba de aruncarea suliței a fost câștigată de Ioana Plăvan.