Rafinăria "Steaua Română" din Câmpina, societate aflată în insolvență, nu mai este proprietara celor 16 batale de gudroane acide aflate pe teritoriul municipiului. Acestea au fost scoase la licitație de administratorul judiciar și vândute unei societăți din București, care la scurt timp după aceea le-a vândut unei firme din Breaza.
Licitația pentru vânzarea batalelor a avut loc pe 20 noiembrie 2020 și a fost câștigată de societatea TDR Energy SRL București. La finalul anului trecut, această companie a vândut batalele unei firme de construcții din Breaza – Mouse Design Construct SRL, la un preț modic, de 3 euro, valoare totală, practic 1 euro pentru fiecare lot de batale:
- batalul Lacul Peştelui, în jur de 84.000 mp, unde au fost depozitate aproape 27.000 tone nămol rezultat din epurare
- cinci batale de gudroane acide în zona Turnătorie (aproape 34.000 mp, cu 70.000 tone gudroane depozitate, solidificate)
- 10 batale gudroane acide în zona Bucea (pe o suprafaţă de 57.000 mp, în total 80.000 tone deşeuri depozitate)
Este o tranzacție interesantă, ca să nu-i spunem altfel, mai ales că, odată cu batalele, noul proprietar a preluat și obligațiile de mediu care reveneau rafinăriei și pe care aceasta nu le-a îndeplinit. Este vorba despre dezafectarea batalelor și ecologizarea suprafețelor respective, iar potrivit unui raport de evaluare întocmit de o firmă specializată, costurile pentru îndeplinirea acestor obligații de mediu ar fi de 16 milioane de euro.
Batalele rafinăriei constituie cea mai importantă și gravă problemă de mediu pentru Câmpina. După cum bine știți, Primăria Câmpina a ecologizat singurul batal pe care îl avea în proprietate, unul de 8.000 mp, situat pe Strada Lacul Peştelui, pentru care s-a obţinut finanţare europeană de 2,2 milioane euro. Ce se va întâmpla mai departe cu batalele rafinăriei, care de puțin timp și-au schimbat proprietarul, rămâne de văzut. Noi vom reveni cu un articol legat de această tranzacție încheiată la finalul anului trecut, mai ales că sunt voci care suspectează începutul, la Câmpina, a unei afaceri cu certificate de carbon, afacere în mijlocul căreia s-ar afla tocmai aceste batale. Nu știm dacă este sau nu așa, dar anumite semne de întrebare există cu privire la această tranzacție.
Joi, 10 iulie, au fost afișate rezultatele finale la Evaluarea Națională 2025
Primăria municipiului Câmpina anunță demararea lucrărilor de modernizare a rețelelor de apă și canalizare, o investiție cu fonduri europene, derulată de operatorul HidroPrahova SA.
Fenomene meteo de o violență extremă au avut loc în cursul zilei de miercuri, 9 iulie, și în Munții Bucegi, nu numai în Sinaia.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a anunțat un bilanț provizoriu al intervențiilor după urgia de la Sinaia, când o furtună foarte puternică a făcut ravagii. În 15 minute...