Cosmin Dumitrache, câmpineanul laureat la TIFF 2021, despre ”România sălbatică”, o țară minunată, pe care o cunoaștem mai puțin

Actualitate (Categoria articolului)

La ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania, de la Cluj-Napoca, Premiul publicului la categoria ”Cel mai bun film românesc” a fost obținut de documentarul ”România sălbatică”, o contribuție importantă la realizarea acestui film având-o un câmpinean, Cosmin Dumitrache. El este unul dintre realizatorii acestui documentar excepțional despre o Românie pe care o cunoaștem mai puțin sau deloc, o România frumoasă și... sălbatică. Despre reușita de la TIFF 2021 noi am scris la momentul respectiv, acum revenim cu un interviu cu Cosmin Dumitrache, videograf cu peste 15 ani de experiență și parte a extraordinarului proiect "România sălbatică". 

Cosmin Dumitrache ne-a vorbit în detaliu despre realizarea filmului, cum a început totul, cum au evoluat lucrurile, cum s-a ajuns la actuala formă câștigătoare. Ne-a vorbit despre bucuria pe care a trăit-o când a aflat că "România sălbatică" a fost unul dintre puținele filme de la TIFF 2021 cu toate biletele vândute.
După zece ani de la demararea proiectului, în care s-au adunat 450 zile petrecute pe teren la filmări, peste 40.000 kilometri străbătuți prin țară și alte câteva sute de kilometri ”la pas”, pentru câmpineanul nostru prima zonă despre care vorbește când îl întrebi care este cel mai frumos loc din România este Piatra Craiului. Apoi, Apusenii... Sigur, mai sunt multe alte locuri menționate, mai puțin în discuția noastră, și mai mult în film. Dincolo de partea de peisaje, filmul prezintă și comportamentul unor specii de animale. Au fost zeci de zile de pândă sau în diverse etape ale vieții animalelor, totul foarte bine documentat, plecând de la informații primite de la biologi despre comprtamentul și viața fiecărui animal inclus în povestea premiată la Cluj-Napoca.
”Filmul este practic un circuit prin zonele protejate ale României, prin parcurile naționale ale României, dar și prin cele patru anotimpuri, în care dezvăluim atât peisaje fantastice, dar și viața animalelor”, sintetizează Cosmin Dumitrache esența filmului ”România sălbatică”.
De asemenea, Cosmin ne-a mai povestit despre cele unsprezece zile de pândă pe valea Proviței, aproape de Măgureni, chiar în locurile în care a copilărit, pentru a surprinde imagini fabuloase cu pescărușul albastru, acestea constituind secvențele cele mai consistente legate de județul Prahova.
Cosmin Dumitrache ne-a mai vorbit despre proiectele la care va lucra, alături de echipa de la ”România sălbatică”, după o binemeritată vacanță - un film despre Delta Dunării, dar și o parte a doua a ”României sălbatice”. În paralel, filmul premiat recent la TIFF va fi împărțit în trei episoade pentru a putea fi transmis pe televiziunile de specialitate, dar în afara României, pe plan intern filmul urmând a rula în cinematografe și în proiecții în cadrul unei caravane. Filmul va avea proiecția și la Câmpina, la 1 septembrie 2021, la Casa de Cultură "Geo Bogza". Detalii, în curând.

Citiți și: Un câmpinean premiat la TIFF 2021 - Cosmin Dumitrache. Pentru un documentar senzațional - "România sălbatică"

7459 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

578 vizualizari
07 dec. 2023 18:43

Tribunalul Ilfov a admis suspendarea hotărârii privind terenurile de pe râul Doftana

Joi, 7 decembrie 2023, a fost primul termen în procesul intentat de societățile Elsid și Electrocarbon împotriva Consiliului Local Câmpina și Primăriei Câmpina pentru suspendarea hotărârii privind aprobarea îndeplinirii procedurilor de radiere din Cartea Funciară a dreptului de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea celor două societăți asupra terenurilor aparținând municipalității, situate pe albia râului Doftana, acolo unde Elsid și Electrocarbon au investiții în domeniul energetic.

1856 vizualizari
06 dec. 2023 20:58

Clubul Sportiv Câmpina va avea un nou Comitet Director. Consilierii au fost de acord cu cea mai mare parte a modificărilor aduse de Cosmin Raț

1 comentarii

Vă informam recent că pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local din 29 noiembrie 2023 se afla și un proiect privind modificarea condițiilor pentru alcătuirea Comitetului Director al Clubului Sportiv Câmpina, proiect inițiat de consilierul Cosmin Raț.

Alte stiri recente

1223 vizualizari
07 dec. 2023 21:30

A fost lansat proiectul Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat la Câmpina

Joi seară, într-un spațiu elegant și bine pus la punct din clădirea BCR, din centrul municipiului Câmpina, a avut loc lansarea proiectului Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat în Câmpina.

667 vizualizari
07 dec. 2023 13:54

S-a încheiat votul pentru proiectele propuse la Câmpina pentru bugetare participativă. Cinci proiecte au strâns 451 voturi

În seara zilei de 6 decembrie s-a încheiat votul pentru proiectele propuse a fi realizate prin bugetare participativă. Cele cinci proiecte admise au adunat 451 voturi.