Fabuloasa poveste a Expediţiei "Getica", din Câmpina, care a câştigat Marele Premiu "Busola de Aur" acum 46 de ani...

Social (Categoria articolului)

În anul 1972, un echipaj al Cercului de Turism de la Casa Pionierilor din Câmpina participa la Expediţiile Cutezătorii. Sub numele "Getica", echipajul câmpinean, condus de profesoara de istorie Silvia Brezan, participa la o expediţie în Munţii Căliman şi reuşea să câştige Marele Premiu "Busola de Aur". Grupul era format din următorii elevi: Mircea Marinescu, Valerian Radu, Mirel Ţariuc, Samoilă, Călin Miulescu, Narcis Stoica, Gabriela Dorovici, Florenţa Zaharia, Alexandru Bobocel şi Gabriel Grădinaru. Din păcate, ultimii doi nu se mai află printre noi. Fabuloasa poveste a expediţiei câmpinene ne-a relatat-o chiar unul dintre participanţi, medicul Călin Miulescu (video).

"Totul a început atunci când doamna profesoară Brezan ne-a întrebat dacă suntem interesaţi să participăm la o astfel de expediţie. Eram prin clasa a şasea sau a şaptea... Normal, ca orice copil, eram tentaţi, mai ales că noi aveam oarece experienţă. Ne plimbam destul de mult, fie cu părinţii, fie cu prietenii, atât pe munte, cât şi iarna la schi. A fost mai întâi o perioadă pregătitoare, după care a urmat expediţia propriu-zisă. Pregătirile, plecarea cu trenul din gara Câmpina până la Cluj, apoi drumul spre Bistriţa, unde am înnoptat, toate sunt amintiri încă vii. Doamna profesoară alesese o expediţie în Munţii Călimani şi am avut ocazia să descoperim locuri minunate, într-una dintre nopţi am dormit cu cortul chiar sub vârful Pietrosu, dar am vizitat şi o mină de sulf, o exploatare la suprafaţă, unde am fost impresionaţi de tot ceea ce vedeam. Apoi, expediţia s-a prelungit puţin şi am vizitat Putna, Voroneţ şi alte mănăstiri din zonă. Eram o adevărată echipă şi păstrez o amintire dragă acelei expediţii, chiar dacă au trecut atâția ani", ne povesteşte Călin Miulescu.
Concursul propriu-zis era destul de amplu, participanţii trebuind să ţină un jurnal de expediţie, să colecţioneze plante într-un ierbar, diverse roci, dar şi elemente etnografice, toate acestea fiind punctate. Poate astăzi ar părea desuet un astfel de concurs, dar la momentul respectiv reprezenta o mare realizare doar să participi la un astfel de concurs, ce să mai vorbim să-l şi câştigi. Echipajul câmpinean "Getica" a fost desemnat ca mare câştigător al acelei ediţii. Fotografia grupului a apărut pe coperta revistei "Cutezătorii".
"Am primit vestea câştigării concursului cu o extraordinară bucurie. Era ceva deosebit pentru noi, elevi în clasele a şasea şi a şaptea... Dar am fost dezamăgiţi de premiu. Cu un an înainte, câştigătorii primiseră ca premiu o excursie în Alpii Francezi. Când am aflat că am câştigat, ne-am gândit imediat la o astfel de frumoasă excursie. Dar noi am primit ca premiu o excursie cu caracter istoric în Bulgaria şi o tabără la Telega. În tabără nu s-a dus nimeni din echipajul nostru. În schimb, am fost în Bulgaria, unde am văzut, în afara capitalei Sofia şi a altor oraşe, Griviţa şi Plevna, locul marilor bătălii din Războiul de Independenţă din 1877. Iar la Griviţa am avut posibilitatea să vedem o bisericuţă construită chiar în acea perioadă de ostaşii români, iar de-o parte şi cealaltă a intrării se aflau portretele Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. A fost prima şi singura dată când am văzut în comunism aşa ceva!", îşi aminteşte Călin Miulescu.
Şi conchide: "A fost frumos şi plăcut. Păcat că o parte dintre noi nu mai sunt şi asta e trist, dar ce să-i faci, așa e viaţa..."

6533 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Dorovici Gabriela 03.09.2018 18:02 Va Multumesc pentru acest reportaj care ma emoționează in mod deosebit ! Amintirile și imaginile nu s-au șters din memorie și de pe retina unde rămân vii și emoționante ! Mulțumesc lui Calin pentru depanarea amintirilor ! Un moment din viața pe care nu-l voi uita niciodată Gabriela Dorovici - membra al echipajului Getica

Social

1611 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

829 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

572 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

116 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.