"Castelul Julia Hasdeu", un album pe care castelul-templu de la Câmpina îl merita de multă vreme
Eveniment (Categoria articolului)
În anul de grație 2017, pe 11 noiembrie, cu puțin timp înainte de ziua Iuliei Hasdeu, la castelul care-i poartă numele și care a fost construit în memoria ei, a fost lansat un album pe care acest edificiu îl merita de mult timp. Un album despre Castel, despre povestea lui unică, despre simbolurile sale, despre fiecare cotlon de aici. Un album în patru limbi (română, franceză, engleză și germană), cu date foarte interesante, cu fotografii de azi și din arhivă, un album realizat de Jenica Tabacu, directorul Muzeului Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Câmpina. Concepția grafică și fotografiile îl au ca autor pe George Avanu (Editura AgeArt).
În acest an, pe 14 noiembrie, se împlinesc 148 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, geniala fiică a savantului B.P. Hasdeu, plecată din această lume la doar 19 ani. Tot în această toamnă, în septembrie, s-au împlinit 124 de ani de când Hasdeu a desenat primul plan al Castelulului de la Câmpina. Prima schiță a edificiului, realizată de mână savantului, se găsește pe o filă a unui manuscris spiritist datat 3 septembrie 1893. Iar pe un alt manuscris s-au păstrat aproape nealterate de timp cuvintele lui Hasdeu: "Acest castel s-a zidit în anii 1894-1896, planul fiind dat de spiritul Juliei Hasdeu, prin medium B.P. Hasdeu, apoi desenat arhitectonic de T. Dobrescu, construcțiunea de N. Anghelescu". De aici începe povestea impresionantă a Castelului de la Câmpina, poveste redată în albumul "Castelul Julia Hasdeu", lansat astăzi în cadrul evenimentului "Julia Hasdeu, in memoriam". Albumul arată extraordinar, iar Castelul Iuliei merita o astfel de recunoaștere, așa cum publicul interesat merită să afle informații despre simbolismul constructiv, domeniu în care geniul lui B.P. Hasdeu s-a manifestat după moartea fiicei sale.
Evenimentul de astăzi, de la Castelul Iulia Hasdeu, a mai inclus lansarea volumului "Orașul închis" scris de Viorica Răduță și prezentat de scriitorii Mioara Bahna și Florin Dochia, festivitatea de premiere a Concursului național de poezie "Iulia Hasdeu" - organizat de Casa de Cultură "I.L. Caragiale din Ploiești, un recital de pian - susținut de Anca Săftulescu. Printre cei prezenți i-am remarcat pe profesorii și scriitorii Christian Crăciun și Constantin Trandafir, membri ai Societății Scriitorilor Prahoveni. Publicul a fost format din oameni de cultură, admiratori ai locului, iubitori de Hasdeu, precum și elevi de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", împreună cu profesor Oana Merca.
Eveniment

La Câmpina, Ziua Națională a României va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios
Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va fi sărbătorită la Câmpina printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc începând cu ora 13.30, în Parcul Trandafirilor, la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire a României.

Târg de Crăciun la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina
Dezamăgirea de a nu avea nici anul acesta un târg de Crăciun la Câmpina, organizat de municipalitate pentru bucuria celor mici și celor mari, este estompată, iată, de inițiativa conducerii Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" de a organiza un astfel de târg chiar în grădina Castelului, în primele trei week-end-uri din luna decembrie. Este primul târg de Crăciun de la Castelul Hasdeu și va reuni artizani din zona Câmpinei și din alte localități din județul Prahova.
Alte stiri recente

Subiect serios, discuții comice în plenul CL Câmpina pe tema terenurilor de pe albia râului Doftana
Consiliul Local Câmpina a aprobat, la propunerea primarului Alin Moldoveanu, în ședința din 25 octombrie 2023, o hotărâre privind îndeplinirea procedurilor de radiere din Cartea Funciară a drepturilor de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea societăților Electrocarbon și Elsid, pentru mai multe terenuri de pe râul Doftana, acolo unde cele două societăți au o serie de investiții în domeniul energetic și unde administrația locală intenționează să realizeze centura de est a orașului. După aprobarea hotărârii, Electrocarbon și Elsid au apelat la instanță.

Ion Alexe, cel mai potrivit nume pentru recent inaugurata sală de sport din Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina
În urmă cu puțin timp, în ziua ceremoniei de absolvire și depunere a jurământului de către poromoția noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, în prezența secretarului de stat chestor general Bogdan Despescu și a inspectorului principal al Poliției Române chestor Benone Matei, a avut loc inaugurarea sălii de sport din incinta acestei instituții de învățământ.
Comentarii