După cum v-am informat recent, pe 14 mai 2022, la Câmpina va avea loc o foarte interesantă acțiune de prevenție rutieră, cu simulatoare de impact și ochelari de realitate virtuală pentru testarea efectelor consumului de alcool sau droguri și a oboselii la volan. Este o premieră pe plan local, acțiunea fiind organizată de Corpul Național al Polițiștilor în colaborare cu Fundația Siguranța Auto Copii și Agenția Națională Antidrog.
Este o acțiune care se adresează tuturor participanților la trafic, indiferent de vârstă și este o acțiune prin care se dorește conștientizarea de către cetățeni a diferitelor tipuri de riscuri la care se expun în trafic. După cum ne-a declarat medicul Alice Dona Mitu, fondatorul Fundației Siguranța Auto Copii, acțiunea de la Câmpina va avea mai multe componente. Participanții vor avea ocazia să participe la un test extrem de convingător, în special pentru cei care nu poartă centura de siguranță în mașină: simularea unui impact frontal la o viteză de doar 13 km/h. Vor constata ce se întâmplă la o viteză atât de mică și poate astfel vor conștientiza care sunt riscurile la o viteză mult mai mare. De asemenea, participanții la acțiune vor putea intra într-o realitate virtuală, cu ajutorul unor ochelari speciali, fiind astfel “martorii” producerii unor accidente rutiere și a urmărilor acestora. Tot cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală vor putea fi testate efectele conducerii autovehiculului sub influența băuturilor alcoolice, sub influența consumului de canabis, dar și sub influența oboselii la volan. Tot în realitatea virtuală, participanții vor avea unele scenarii în care li se vor oferi soluții pentru prevenirea unor accidente.
“Ne adresăm tuturor participanților la trafic, de orice vârstă. Ne-am dori, totuși, să avem cât mai mulți tineri la această acțiune și venim spre ei cu imagini și o tehnologie adecvată, pentru a fi mai aproape de mentalul acestora. Pentru că, din păcate, peste o cincime din tinerii care obțin permis de conducere produc un accident rutier din vina lor în primele șase luni de la obținerea permisului. Cu siguranță, a preveni este mai ieftin decât a trata. De aceea, aceste acțiuni de prevenție reprezintă o experiență într-un mediu controlat. Înveți ce se poate întâmpla, cum să previi, de ce să te ferești, care sunt pericolele, apoi vei avea o altă atitudine în trafic, în viața reală. Acestea este scopul nostru!”, ne-a declarat dr. Alice Dona Mitu.
Fundația Siguranța Auto Copii este o organizație care și-a propus o misiune de pioneriat în România și anume aceea de a schimba atitudinea părinților și educatorilor referitor la modul de transport al copiilor în autovehicul. Statisticile plasează România pe primul loc în Uniunea Europeana în ceea ce privește numărul de accidente cu victime din rândul pasagerilor copii. Anual, în România, în jur de 120 de copii îşi pierd viaţa în accidente rutiere şi alţi 450 sunt grav răniţi, iar mulți dintre ei rămân cu sechele pe viaţă. Pe lângă misiunea sa (despre care puteți afla mai multe pe site-ul propriu), Fundația Siguranța Auto Copii organizează derulează multe proiecte împreună cu Poliția Română, cu Academia “Titi Aur”, cu Corpul Național al Polițiștilor, proiecte de prevenție așa cum este și cel care se va desfășura la Câmpina, pe 14 mai, în parcarea de la Kaufland, de la ora 10.00.
Evenimentul teatral al verii - Festivalul Național de Teatru "Eusebiu Ștefănescu" - se va desfășura în perioada 4-6 iulie 2025, iar pe scenă vor urca tineri actori amatori.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.