Scenarii virtuale pentru schimbarea atitudinii în trafic, în viața reală

Eveniment (Categoria articolului)

După cum v-am informat recent, pe 14 mai 2022, la Câmpina va avea loc o foarte interesantă acțiune de prevenție rutieră, cu simulatoare de impact și ochelari de realitate virtuală pentru testarea efectelor consumului de alcool sau droguri și a oboselii la volan. Este o premieră pe plan local, acțiunea fiind organizată de Corpul Național al Polițiștilor în colaborare cu Fundația Siguranța Auto Copii și Agenția Națională Antidrog.

Este o acțiune care se adresează tuturor participanților la trafic, indiferent de vârstă și este o acțiune prin care se dorește conștientizarea de către cetățeni a diferitelor tipuri de riscuri la care se expun în trafic. După cum ne-a declarat medicul Alice Dona Mitu, fondatorul Fundației Siguranța Auto Copii, acțiunea de la Câmpina va avea mai multe componente. Participanții vor avea ocazia să participe la un test extrem de convingător, în special pentru cei care nu poartă centura de siguranță în mașină: simularea unui impact frontal la o viteză de doar 13 km/h. Vor constata ce se întâmplă la o viteză atât de mică și poate astfel vor conștientiza care sunt riscurile la o viteză mult mai mare. De asemenea, participanții la acțiune vor putea intra într-o realitate virtuală, cu ajutorul unor ochelari speciali, fiind astfel “martorii” producerii unor accidente rutiere și a urmărilor acestora. Tot cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală vor putea fi testate efectele conducerii autovehiculului sub influența băuturilor alcoolice, sub influența consumului de canabis, dar și sub influența oboselii la volan. Tot în realitatea virtuală, participanții vor avea unele scenarii în care li se vor oferi soluții pentru prevenirea unor accidente.

“Ne adresăm tuturor participanților la trafic, de orice vârstă. Ne-am dori, totuși, să avem cât mai mulți tineri la această acțiune și venim spre ei cu imagini și o tehnologie adecvată, pentru a fi mai aproape de mentalul acestora. Pentru că, din păcate, peste o cincime din tinerii care obțin permis de conducere produc un accident rutier din vina lor în primele șase luni de la obținerea permisului. Cu siguranță, a preveni este mai ieftin decât a trata. De aceea, aceste acțiuni de prevenție reprezintă o experiență într-un mediu controlat. Înveți ce se poate întâmpla, cum să previi, de ce să te ferești, care sunt pericolele, apoi vei avea o altă atitudine în trafic, în viața reală. Acestea este scopul nostru!”, ne-a declarat dr. Alice Dona Mitu.
Fundația Siguranța Auto Copii este o organizație care și-a propus o misiune de pioneriat în România și anume aceea de a schimba atitudinea părinților și educatorilor referitor la modul de transport al copiilor în autovehicul. Statisticile plasează România pe primul loc în Uniunea Europeana în ceea ce privește numărul de accidente cu victime din rândul pasagerilor copii. Anual, în România, în jur de 120 de copii îşi pierd viaţa în accidente rutiere şi alţi 450 sunt grav răniţi, iar mulți dintre ei rămân cu sechele pe viaţă. Pe lângă misiunea sa (despre care puteți afla mai multe pe site-ul propriu),  Fundația Siguranța Auto Copii organizează derulează multe proiecte împreună cu Poliția Română, cu Academia “Titi Aur”, cu Corpul Național al Polițiștilor, proiecte de prevenție așa cum este și cel care se va desfășura la Câmpina, pe 14 mai, în parcarea de la Kaufland, de la ora 10.00. 

3159 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1224 vizualizari
20 apr. 2024 22:28

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

1281 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

Alte stiri recente

21 vizualizari
24 apr. 2024 19:06

Iulian Dumitrescu (PNL) și-a depus candidatura pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Prahova

Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, a depus astăzi, 24 aprilie 2024, dosarul de candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Judeţean.

813 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.