CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.facebook.com/clinicairisbaicoi/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

O propunere simplă și eficientă pentru Câmpina turistică - marcarea prin plăcuțe a locurilor cu o semnificație aparte în istoria locală

- Actualitate -

O propunere simplă și eficientă pentru Câmpina turistică - marcarea prin plăcuțe a locurilor cu o semnificație aparte în istoria locală

Având în vedere că vineri, 12 aprilie, are loc dezbaterea publică pe tema bugetului local, împreună cu Șerban Băleanu, co-autor al mai multor volume legate de istoria Câmpinei, am discutat despre o propunere simplă, dar foarte eficientă pentru a crește potențialul turistic al municipiului Câmpina, deziderat pe care aproape toți politicenii și-l asumă.

Așa cum se procedează în multe localități din țara noastră, dar mai ales din Europa, în toate locurile care au o semnificație pentru istoria locală ar putea fi montate plăcuțe prin care să li se spună trecătorilor, fie ei câmpineni sau turiști, în câteva cuvinte, despre importanța locului respectiv. Ar putea fi vorba de niște plăcuțe relativ simple, elegante, care să conțină minime detalii despre omul sau locul respectiv, de genul: "Aici a locuit Anton Raky, pionier al industriei petrolului, între anii...", pentru casa lui Raky de pe Bulevardul Culturii, sau "Aici a fost Sala Monovici, în care a concertat George Enescu și în care au jucat în piese de teatru mari actori ai României". Și exemplele ar putea continua.
Am discutat cu Șerban Băleanu chiar pe Bulevardul Culturii, acolo unde se află un adevărat epicentru al spiritualității câmpinene. "Numai în această zonă a Bulevardului există mai multe edificii importante pentru istoria locală - de la vilele unor personalități câmpinene, vile cu o arhitectură aparte, la marile societăți ale vremii, mai ales din domeniul petrolier, care și-au construit aici sedii; casa care a aparținut lui Anton Raky, unul dintre pionierii petrolului câmpinean; casa familiei Lahovary, astăzi sediul Ocolului Silvic, unde a fost așezământ pentru tratarea bolilor; vila administratorului Astrei Române, astăzi Casa Căsătoriilor; sala Monovici, care astăzi nu mai există. De asemenea, mergem spre centrul localității și ar mai merita menționate Școala lui Scripcă, pe locul unde astăzi este sediul BRD, de la intersecția de la Casa Cărții; Colegiul Grigorescu, aflat pe fostul domeniu al prințului Știrbei, a cărui fiică a donat administrației locale acest teren și Casa Princiară; Policlinica, unde a ființat prima casă de asigurări de sănătate din România, construită în 1935. De asemenea, în cimitir sunt câteva morminte care ar putea fi menționate - pictorul Nicolae Grigorescu, ucenicul acestuia Nicolae Goage, foști primari de seamă ai Câmpinei - Victor Rădulescu, Eduard Kessler. Toate aceste edificii și încă multe altele pot fi puse în valoare, inclusiv din punct de vedere turistic, cu o plăcuță cu câteva date minime despre obiectivul respectiv", a afirmat Șerban Băleanu. (video)

De asemenea, Șerban Băleanu propune și două reparații morale - revenirea Bulevardului Culturii la numele Bulevardul Elisabeta, așa cum se numea în perioada interbelică, cu atât mai mult cu cât bulevardul principal al Câmpinei poartă numele Carol I, iar parcul din zona Milia - Soldat a fost botezat recent de administrația locală cu numele Regelui Mihai I. În plus, în scuarul din fața Institutlui de Petrol ar putea fi amplasat, unde era vechiul postament, un bust al Reginei Elisabeta. O a doua reparație morală ar fi legată de Colegiul "Nicolae Grigorescu", care dacă nu poate reveni la denumirea inițială - Barbu Știrbei, măcar ar putea fi dat acest nume sălii de sport aflată foarte aproape de locul pe care a fost Casa Princiară construită în anul 1872. (video)
Și ar mai fi o propunere foare interesantă, care ține, însă, de fiecare școală și liceu în parte. "Măcar o oră pe semestru, ora de dirigenție dacă altfel nu se poate, să fie destinată pentru o prezentare a istorie locale. Pot fi invitați oameni care știu istoria locală și au ce povesti, se pot vizita muzeele din Câmpina sau se poate face chiar un scurt traseu al edificiilor care au o importanță istorică locală, despre care am vorbit. E doar o propunere, dar așa istoria locală va dăinui și va avea continuitate", ne-a mai spus Șerban Băleanu, co-autor al mai multor volume despre istoria Câmpinei.


10 Apr 2019 21:02 5816 vizualizari


Comentarii






  • 11.04.2019 21:02 Madalin Focsa Am in minte un astfel de proiect de cativa ani, pentru ca fiece loc are memorie si Campina poate deveni un oras al povestilor daca se va implementa cu program coerent de interpretare turistica. Numai ca astfel de lucruri trebuie facute pe indelete, durabile si de calitate. Si mai ales e nevoie sa contina informatii cat mai reale si sa fie prezentate intr-o forma cat mai atractiva, de asta nu e bine sa apara asa ceva oricum, caci graba strica treaba. Mai bine mai tarziu si mai bine, decat mai curand si mai prost. Din experienta stiu ca odata ce ai instalat asemenea "placute", nimeni nu va mai investi in altele chiar daca au omisiuni sau erori...
177 vizualizari 12 Oct 2024 19:13 Idei pentru noua administrație locală. Scări colorate, care să spună o poveste...

Idei pentru noua administrație locală. Scări colorate, care să spună o poveste...

La sfârșitul acestei luni, noua administrație locală, care a rezultat în urma alegerilor din 9 iunie, îi va ”intra în pâine”. Suntem convinși că de-a lungul acestor multe luni, au fost destui cei care a încercat sau chiar i-au făcut agenda noii administrații. Încercăm să venim cu câteva idei, credem noi interesante, dar, mai mult, nu sunt costisitoare și ar putea aduce un plus imaginii Câmpinei.

citeste mai mult
549 vizualizari 12 Oct 2024 08:04 Primim de la cititori. Parcare pe... contrasens, lângă trecerea de pietoni

Primim de la cititori. Parcare pe... contrasens, lângă trecerea de pietoni

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă vineri după-amiază, în jurul orei 16.00, în apropiere trecerii de pietoni de la intrarea pe Strada Mihail Kogălniceanu.

citeste mai mult
1897 vizualizari 11 Oct 2024 19:25 Brâul Maicii Domnului va fi adus la Biserica “Sfânta Parascheva” din Câmpina, la ceas de mare sărbătoare creștină

Brâul Maicii Domnului va fi adus la Biserica “Sfânta Parascheva” din Câmpina, la ceas de mare sărbătoare creștină

Sfânta Parascheva este ocrotitoarea a peste 450 biserici ortodoxe din țară, printre acestea numărându-se și biserica de la Câmpina, de pe Strada Orizontului, ce poartă hramul Cuvioasei.

citeste mai mult
709 vizualizari 10 Oct 2024 10:42 Mai multe proiecte importante au primit avizul Comisiei pentru Siguranța Circulației din cadrul Primăriei Câmpina

Mai multe proiecte importante au primit avizul Comisiei pentru Siguranța Circulației din cadrul Primăriei Câmpina

La sediul Primăriei municipiului Câmpina a avut loc miercuri, 9 octombrie 2024, o ședință a Comisiei pentru Siguranța Circulației, condusă de primarul Alin Moldoveanu și în cadrul căreia s-au discutat mai multe proiecte importante, pentru care era necesar avizul acestei comisii.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV