Atelierul Școlii ”Cuza”, din Cartierul Câmpinița, nefolosit de zeci de ani, va fi reabilitat și va deveni Muzeul ”Aurel Vlaicu”

Actualitate (Categoria articolului)

Atelierele Școlii Generale nr. 8, actualmente Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza", se află pe Aleea Panduri, în spatele Parcului Durbac din Cartierul Câmpinița. Ele au funcționat aici de la începutul anilor '70 până în 1989, clădirea care le găzduia fiind construită înaintea celui de-al doilea război mondial. La ședința Consiliului Local Câmpina de joi, 25 februarie, se va discuta un proiect inițiat de primarul Alin Moldoveanu și prin care se propune schimbarea destinației atelierului-școală în vederea dării în administrare Casei de Cultură ”Geo Bogza”. Se intenționează găsirea resurselor financiare necesare pentru renovarea clădiri și transformarea ei în Muzeul ”Aurel Vlaicu”, în cadrul căruia să existe și un atelier pentru inițierea copiilor în realizarea de machete și aeromodele.

Nu este prima dată când la nivelul administrației locale se discută despre soarta acestui imobil, care acum arată deplorabil. CâmpinaTV.ro a prezentat de mai multe ori starea jalnică în care a ajuns această clădire (vedeți și aici), după ce în Consiliul Local se discutase varianta experimentală a scoaterii acestui imobil din administrarea Școlii Gimnaziale ”Al.I. Cuza”. Dar au fost doar discuții, propuneri, nimic concret.
S-a ajuns la ideea înființării Muzeului ”Aurel Vlaicu” la Câmpina, în această clădire, pornindu-se de la două considerente. Pe de o parte, pentru că programa școlară nu mai prevede ore de atelier, iar clădirea nu mai este folosită din 1989, degradându-se continuu, în vreme ce administrația locală dorește să conserve și exploateze patrimoniul local, iar un prim pas a fost cel al schimbării destinației acestei clădiri. Pe acest fond, a venit propunerea președintelui Fundației Aerospațiale Române și al Asociației Române pentru Propaganda Aviației (ARPA) ”Aurel Vlaicu”, inginerul Gheorghe Coman, care a adus în atenția autorităților locale posibilitatea înființării unui muzeu care să poarte numele lui Aurel Vlaicu, unde să se poată înființa și un atelier pentru inițierea copiilor în realizarea de machete și aeromodele. 
Sigur, drumul până la inaugurarea muzeului, în care ar urma să se afle inclusiv replici la scara 1:1 ale avioanelor lui Vlaicu, este lung și anevoios. Important este că se dorește a se da viața clădirii acum anoste din spatele Parcului Durbac și am putea avea un nou obiectiv turistic pe care să-l includem pe lista atracțiilor din Câmpina.

2819 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M. Focsa 22.02.2021 22:03 O veste datatoare de speranta pentru soarta patrimoniului campinean, sa speram ca se vor concretiza eforturile neobositului domn Coman, a carui casa din Breaza da pe afara de obiecte cu valoare muzeala. Adaug aici si faptul putin cunoscut, ca imobilul vizat are o mare valoare arhitectural-istorica, fiind opera celui mai mare arhitect prahovean al tuturor timpurilor: marele Toma T. Socolescu, cel care a facut in 1940 si planul de sistematizare al Campinei, cea mai valoroasa strategie urbanistica facuta vreodata pt orasul asta, care da clasa si azi urbanisticii locale, aflata in deriva totala.

Actualitate

1758 vizualizari
26 feb. 2021 21:35

Agenții Poliției Locale Câmpina au continuat activitățile de fluidizare a traficului în zona centrală, la finalul săptămânii

Pentru a doua săptămână consecutiv, vineri, 26 februarie 2021, agenții Poliției Locale, în colaborare cu cei de la Poliția Municipiului Câmpina, au acționat pentru fluidizarea traficului rutier pe Strada Republicii, în zona Pieței Centrale, o zonă aglomerată în special la sfârșit de săptămână.

1996 vizualizari
26 feb. 2021 12:15

Simularea unui incendiu la Spitalul Municipal Câmpina. Un exercițiu al ISU Prahova

Joi după-amiază, agitație mare la Spitalul Municipal Câmpina și chiar panică printre trecătorii ocazionali și printre locuitorii din zonă la auzul sirenelor numeroaselor mașini de intervenție ale pompierilor câmpineni. Două autospeciale de stingere, o autoscară și alte două autovehicule au pătruns, cu sirenele pornite, în curtea Spitalului Municipal Câmpina. Din fericire, a fost vorba doar de un exercițiu al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, prin care s-a verificat modalitatea de intervenție în cazul unui potențial (și nedorit) incendiu.

Alte stiri recente

2763 vizualizari
26 feb. 2021 21:29

De ”Ziua meseriilor”, elevi de la școlile gimnaziale din Câmpina au vizitat Liceul Tehnologic Energetic

Pe 11 martie se sărbătorește ”Ziua meseriilor”, iar până atunci, prin inspectoratele școlare județene, în diverse licee din țară au loc acțiuni de promovare a învățământului profesional în rândul elevilor din clasa a VIII-a. O astfel de acțiune a avut loc vineri, 26 februarie 2021, la Liceul Tehnologic Energetic Câmpina, elevilor de la școlile gimnaziale ”Ion Câmpineanu”, ”B.P. Hasdeu” și Școala Centrală, însoțiți de diriginții lor, fiindu-le prezentate avantajele învățământului tehnic și profesional.

2317 vizualizari
26 feb. 2021 21:18

Marius Vasile (CSS ”Istrati” Câmpina), campion național la aruncarea greutății, categoria sub 20 ani, cu un nou record personal

După ce a participat la Sofia, la Balcaniada pentru sportivi sub 20 ani, unde s-a clasat pe un meritoriu loc 4, cu un nou record personal, Marius Vasile (antrenor Nicolae Pavel), legitimat la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, a obținut vineri după-amiază titlul național în proba de aruncarea greutății la categoria sub 20 ani. Marius Vasile și-a depășit din nou propriul record cu zece centimetri, aruncând de această dată la 17,35m, cu peste doi metri față de ceilalți ocupanți ai podiumului.