CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Comori mai puțin știute: la Muzeul "Grigorescu" există o ediţie a "Momentelor" lui Caragiale, din 1901, cu o dedicaţie a autorului către marele pictor

- Social -

Comori mai puțin știute: la Muzeul

Fiecare muzeu are propriile comori, mai mult sau mai puţin ştiute. Dacă la marile muzee este exploatat orice detaliu pentru a se crea o poveste menită să atragă vizitatori, la noi, din păcate, lucrurile nu se prea întâmplă așa. De exemplu, oare câtă lume ştie că la Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu" din Câmpina există o ediţie a "Momentelor" lui I.L. Caragiale, datată 1901, cu o dedicaţie superbă din partea autorului către marele pictor? Un document excepțional, dar care nu este expus și nu poate fi văzut de public.

"Lui N. Grigorescu. Iubitul nostru, binevoieşte a primi aceste "Momente", în fruntea cărora mi-ai permis să înscriu ilustrul dumitale nume - şi, primindu-le, rogu-te, nu cântări preţul darului, ci socoteşte dragostea cu care ţi-l face al dumitale supus prieten Caragiale, 1901, Bucureşti". Aceasta este dedicaţia scrisă de mâna marelui Ion Luca Caragiale şi care se află pe o ediţie deosebită, cu o legătură aparte, aurită, şi cu numele lui Grigorescu gravat pe copertă, ediţie aflată în patrimoniul Muzeului Memorial "Nicolae Grigorescu" din Câmpina.
Nu este singurul autograf de mare valoare din biblioteca de odinioară a lui Nicolae Grigorescu, pentru că pe lângă Caragiale, şi alţi prieteni de-ai marelui pictor i-au lăsat cărţi cu autograful lor - Alexandru Vlahuţă, Barbu Ştefănescu Delavrancea şi alţii. Poate nu ar fi rău să se găsească o soluţie pentru ca toate aceste comori să fie accesibile publicului larg, tuturor celor care vin să viziteze casa în care a pictat şi a trăit ultimii ani din viaţă Grigorescu. Știm că nu e casa originală, care a fost mistuită de flăcări în 1918. Dar este casa reconstruită după planurile inițiale pe locul celei vechi, un loc ales de Grigorescu însuși. Revenind la cartea cu dedicația lui Caragiale, aceasta se află în arhiva Muzeului Grigorescu, nu este expusă pentru că este un document vechi, cu o hârtie sensibilă, care trebuie protejată și ținută în condiții speciale. Noi am avut privilegiul de a o vedea și, la rândul nostru, v-o arătăm cu bucurie.


10 Oct 2018 20:46 5574 vizualizari


Comentarii






142 vizualizari 02 Jul 2025 20:59 Mierea din Provița de Sus - produsul local care cucerește gusturile

Mierea din Provița de Sus - produsul local care cucerește gusturile

În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Sus.

citeste mai mult
349 vizualizari 01 Jul 2025 21:54 Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.

citeste mai mult
1256 vizualizari 01 Jul 2025 21:24 Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.

citeste mai mult
481 vizualizari 01 Jul 2025 10:08 Tineri din șapte țări au transformat Câmpina într-o scenă a incluziunii sociale prin muzică

Tineri din șapte țări au transformat Câmpina într-o scenă a incluziunii sociale prin muzică

În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV