Comori mai puțin știute: la Muzeul "Grigorescu" există o ediţie a "Momentelor" lui Caragiale, din 1901, cu o dedicaţie a autorului către marele pictor

Social (Categoria articolului)

Fiecare muzeu are propriile comori, mai mult sau mai puţin ştiute. Dacă la marile muzee este exploatat orice detaliu pentru a se crea o poveste menită să atragă vizitatori, la noi, din păcate, lucrurile nu se prea întâmplă așa. De exemplu, oare câtă lume ştie că la Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu" din Câmpina există o ediţie a "Momentelor" lui I.L. Caragiale, datată 1901, cu o dedicaţie superbă din partea autorului către marele pictor? Un document excepțional, dar care nu este expus și nu poate fi văzut de public.

"Lui N. Grigorescu. Iubitul nostru, binevoieşte a primi aceste "Momente", în fruntea cărora mi-ai permis să înscriu ilustrul dumitale nume - şi, primindu-le, rogu-te, nu cântări preţul darului, ci socoteşte dragostea cu care ţi-l face al dumitale supus prieten Caragiale, 1901, Bucureşti". Aceasta este dedicaţia scrisă de mâna marelui Ion Luca Caragiale şi care se află pe o ediţie deosebită, cu o legătură aparte, aurită, şi cu numele lui Grigorescu gravat pe copertă, ediţie aflată în patrimoniul Muzeului Memorial "Nicolae Grigorescu" din Câmpina.
Nu este singurul autograf de mare valoare din biblioteca de odinioară a lui Nicolae Grigorescu, pentru că pe lângă Caragiale, şi alţi prieteni de-ai marelui pictor i-au lăsat cărţi cu autograful lor - Alexandru Vlahuţă, Barbu Ştefănescu Delavrancea şi alţii. Poate nu ar fi rău să se găsească o soluţie pentru ca toate aceste comori să fie accesibile publicului larg, tuturor celor care vin să viziteze casa în care a pictat şi a trăit ultimii ani din viaţă Grigorescu. Știm că nu e casa originală, care a fost mistuită de flăcări în 1918. Dar este casa reconstruită după planurile inițiale pe locul celei vechi, un loc ales de Grigorescu însuși. Revenind la cartea cu dedicația lui Caragiale, aceasta se află în arhiva Muzeului Grigorescu, nu este expusă pentru că este un document vechi, cu o hârtie sensibilă, care trebuie protejată și ținută în condiții speciale. Noi am avut privilegiul de a o vedea și, la rândul nostru, v-o arătăm cu bucurie.

3860 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

568 vizualizari
22 mai. 2019 21:47

S-a încheiat prima ediție a proiectului "Meseria de părinte se învață în fiecare zi", derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din Câmpina

"Meseria de părinte se învață în fiecare zi" este un proiect educațional deosebit, derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina. Un proiect complex, care a inclus multe activități, una mai frumoasă ca alta și în care au fost implicați copiii și părinții, cu sprijinul cadrelor didactice, bineînțeles. Astăzi, proiectul a ajuns la final, dar conducerea Grădiniței "Iulia Hasdeu" ar dori să-l transforme în tradiție, iar partea de concurs (fotografii și desene) să se organizeze an de an, să se dezvolte și, poate, la un moment dat, să devină un concurs județean și apoi național, așa cum este "Umbrela Verde" de la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu".

1261 vizualizari
22 mai. 2019 20:37

Liceenii câmpineni au plantat flori la Cimitirul Eroilor de pe Strada Bobâlna

La inițiativa Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria" din Câmpina, în cursul anului 2018 s-au alocat fonduri de la bugetul local pentru rescrierea crucilor din Cimitirul Eroilor situat pe Strada Bobâlna. Astăzi, a doua zi după marea sărbătoarea creștinească a Sfinților Împărați Constantin și Elena, la propunerea aceleiași asociații, elevi de la liceele câmpinene, sub îndrumarea angajaților de la Serele Municipale ale Primăriei Câmpina, au plantat flori la mormintele eroilor din Cimitirul de pe Bobâlna.

Alte stiri recente

1704 vizualizari
22 mai. 2019 19:37

Cupa României, faza județeană, semifinale. Rezultate

Miercuri după-amiază au fost programate semifinalele fazei județene a Cupei României. În cele din urmă a avut loc numai un joc, partida Tricolorul Breaza - CS Blejoi fiind amânată până când comisiile AJF se vor pronunța asupra unei contestații făcute de CS Cornu împotriva clubului Tricolorul Breaza.

1933 vizualizari
22 mai. 2019 13:23

Primul proiect european, un mare succes pentru Școala Centrală din Câmpina

Timp de doi ani, la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina s-a derulat un proiect deosebit, în cadrul programului european Erasmus+. Intitulat WATCH, acest proiect extrem de complex, coordonat de profesoara de limba și literatura română - Laura Arman, a avut la bază o idee generoasă - o inovație științifică privind includerea în metologia de lucru a discuțiilor libere cu elevii. Ei bine, la capătul celor doi ani de lucru intens, marți, 21 mai, la Școala Centrală a avut loc activitatea finală din cadrul acestui proiect - concluziile. La eveniment au participat, pe lângă cadrele didactice de la Școala Centrală și conducerea instituției, invitați de la alte unități de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, dar și reprezentanți ai școlii din Italia sub coordonarea căreia s-a desfășurat acest proiect. Trebuie precizat faptul că, în luna iulie, la Oxford, este programată o conferință internațională pentru prezentarea și discutarea concluziilor din cadrul tuturor proiectelor Erasmus+, inclusiv din cadrul proiectului derulat de Școala Centrală Câmpina.