CONTACT

Comori mai puțin știute: la Muzeul "Grigorescu" există o ediţie a "Momentelor" lui Caragiale, din 1901, cu o dedicaţie a autorului către marele pictor

- Social -

Comori mai puțin știute: la Muzeul

Fiecare muzeu are propriile comori, mai mult sau mai puţin ştiute. Dacă la marile muzee este exploatat orice detaliu pentru a se crea o poveste menită să atragă vizitatori, la noi, din păcate, lucrurile nu se prea întâmplă așa. De exemplu, oare câtă lume ştie că la Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu" din Câmpina există o ediţie a "Momentelor" lui I.L. Caragiale, datată 1901, cu o dedicaţie superbă din partea autorului către marele pictor? Un document excepțional, dar care nu este expus și nu poate fi văzut de public.

"Lui N. Grigorescu. Iubitul nostru, binevoieşte a primi aceste "Momente", în fruntea cărora mi-ai permis să înscriu ilustrul dumitale nume - şi, primindu-le, rogu-te, nu cântări preţul darului, ci socoteşte dragostea cu care ţi-l face al dumitale supus prieten Caragiale, 1901, Bucureşti". Aceasta este dedicaţia scrisă de mâna marelui Ion Luca Caragiale şi care se află pe o ediţie deosebită, cu o legătură aparte, aurită, şi cu numele lui Grigorescu gravat pe copertă, ediţie aflată în patrimoniul Muzeului Memorial "Nicolae Grigorescu" din Câmpina.
Nu este singurul autograf de mare valoare din biblioteca de odinioară a lui Nicolae Grigorescu, pentru că pe lângă Caragiale, şi alţi prieteni de-ai marelui pictor i-au lăsat cărţi cu autograful lor - Alexandru Vlahuţă, Barbu Ştefănescu Delavrancea şi alţii. Poate nu ar fi rău să se găsească o soluţie pentru ca toate aceste comori să fie accesibile publicului larg, tuturor celor care vin să viziteze casa în care a pictat şi a trăit ultimii ani din viaţă Grigorescu. Știm că nu e casa originală, care a fost mistuită de flăcări în 1918. Dar este casa reconstruită după planurile inițiale pe locul celei vechi, un loc ales de Grigorescu însuși. Revenind la cartea cu dedicația lui Caragiale, aceasta se află în arhiva Muzeului Grigorescu, nu este expusă pentru că este un document vechi, cu o hârtie sensibilă, care trebuie protejată și ținută în condiții speciale. Noi am avut privilegiul de a o vedea și, la rândul nostru, v-o arătăm cu bucurie.


10 Oct 2018 20:46 5296 vizualizari


Comentarii






Vremea
30zile7zileCele mai citite
Ultimele comentarii
2008 vizualizari 28 Apr 2024 16:10 Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

După cum v-am informat deja, joi, 26 aprilie 2024, a avut loc jurizarea Concursului Național ”Umbrela verde”, ajuns la ediția a XI-a și organizat de Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, din Câmpina.

citeste mai mult
1776 vizualizari 27 Apr 2024 13:59 Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Grădinița ”Iulia Hasdeu” a participat la schimbul de experiență interjudețean Dâmbovița - Prahova, în cadrul C.R.E.D.

citeste mai mult
4617 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul național ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1750 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV