Comori mai puțin știute: la Muzeul "Grigorescu" există o ediţie a "Momentelor" lui Caragiale, din 1901, cu o dedicaţie a autorului către marele pictor

Social (Categoria articolului)

Fiecare muzeu are propriile comori, mai mult sau mai puţin ştiute. Dacă la marile muzee este exploatat orice detaliu pentru a se crea o poveste menită să atragă vizitatori, la noi, din păcate, lucrurile nu se prea întâmplă așa. De exemplu, oare câtă lume ştie că la Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu" din Câmpina există o ediţie a "Momentelor" lui I.L. Caragiale, datată 1901, cu o dedicaţie superbă din partea autorului către marele pictor? Un document excepțional, dar care nu este expus și nu poate fi văzut de public.

"Lui N. Grigorescu. Iubitul nostru, binevoieşte a primi aceste "Momente", în fruntea cărora mi-ai permis să înscriu ilustrul dumitale nume - şi, primindu-le, rogu-te, nu cântări preţul darului, ci socoteşte dragostea cu care ţi-l face al dumitale supus prieten Caragiale, 1901, Bucureşti". Aceasta este dedicaţia scrisă de mâna marelui Ion Luca Caragiale şi care se află pe o ediţie deosebită, cu o legătură aparte, aurită, şi cu numele lui Grigorescu gravat pe copertă, ediţie aflată în patrimoniul Muzeului Memorial "Nicolae Grigorescu" din Câmpina.
Nu este singurul autograf de mare valoare din biblioteca de odinioară a lui Nicolae Grigorescu, pentru că pe lângă Caragiale, şi alţi prieteni de-ai marelui pictor i-au lăsat cărţi cu autograful lor - Alexandru Vlahuţă, Barbu Ştefănescu Delavrancea şi alţii. Poate nu ar fi rău să se găsească o soluţie pentru ca toate aceste comori să fie accesibile publicului larg, tuturor celor care vin să viziteze casa în care a pictat şi a trăit ultimii ani din viaţă Grigorescu. Știm că nu e casa originală, care a fost mistuită de flăcări în 1918. Dar este casa reconstruită după planurile inițiale pe locul celei vechi, un loc ales de Grigorescu însuși. Revenind la cartea cu dedicația lui Caragiale, aceasta se află în arhiva Muzeului Grigorescu, nu este expusă pentru că este un document vechi, cu o hârtie sensibilă, care trebuie protejată și ținută în condiții speciale. Noi am avut privilegiul de a o vedea și, la rândul nostru, v-o arătăm cu bucurie.

3535 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2082 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

1899 vizualizari
10 dec. 2018 12:43

Biciclist lovit de o mașină la Filipeștii de Târg. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Poliția Municipală Câmpina a fost sesizată, duminică după-amiază, cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Filipeștii de Târg. Un biciclist a fost acroșat de o autoutilitară, fiind trântit la pământ. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Din fericire, la acest accident au existat martori. Biciclistul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că nu a fost rănit grav.

Alte stiri recente

1303 vizualizari
10 dec. 2018 18:20

Apa potabilă va fi sistată marți, 11 decembrie, la Poiana Câmpina, din cauza unei avarii

HidroPrahova anunță sistarea furnizării apei potabile în comuna Poiana Câmpina, marți, 11 decembrie 2018, între orele 7.00-13.00. Se ia această măsură pentru remedierea unei avarii produse la conducta principală de alimentare cu apă.

2538 vizualizari
10 dec. 2018 12:12

Dalele noi, montate în Parcul de la Soldat din Câmpina, sunt deja crăpate

1 comentarii

Ceea ce se întâmplă în Parcul de la Soldat deja depășește orice limită a bunului simț și devine de-a dreptul revoltător modul în care firma care execută lucrările de modernizare înțelege să-și facă treaba. O "treabă" de peste 1,6 milioane lei, din care se vor scădea, la final, penalitățile pentru întârziere. Dalele noi, montate pe aleile parcului, sunt deja crăpate. Sperăm doar ca administrația locală să se sesizeze și să pună firma Construct Edil SRL Câmpineanca (județul Vrancea) să le schimbe pe proprii bani, nu tot pe buzunarul câmpinenilor.