Probabil că, în urmă cu 25-26 de ani, când dezbaterile academice au ajuns și în România, puțini erau cei care își imaginau că se va ajunge la evenimente de o asemenea anvergură cum este Forumul Național de Dezbateri. După o perioadă în care s-a desfășurat online, din cauza pandemiei, Forumul Național de Dezbateri a revenit în format fizic și a fost organizat în premieră la Câmpina, în perioada 18-21 august 2022. De fapt, este vorba despre faza finală a evenimentului, la care s-au calificat echipele care au câștigat etapele regionale. Și au fost 28 de echipe la Câmpina, din toată țara.
Dezbaterile au fost foarte interesante, iar pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest tip de competiție menționăm faptul că sunt întreceri între echipe formate din câte trei liceeni, care dezbat pe o anumită temă, o echipă fiind "guvernul", iar cealaltă echipă - "opoziția". Iar fiecare echipă își prezintă argumentele pro și contra. În finală, de exemplu, unde s-a întâlnit echipele de la Pache Debate (Colegiul Național "Mihai Vitezul" București) și Cantemir Debate (Colegiul Național "Cantemir Vodă" București), tema sau moțiunea a fost destul de dificilă - autonomie teritorială pentru comunitățile foste nomade, stabilirea acestora într-o anumită regiune cu autonomie proprie. O moțiune delicată și complicată, în același timp, dar tinerii din cele două echipe finaliste au fost extraordinari în susținerea argumentelor lor pro și contra. A câștigat echipa de la Colegiul Național "Cantemir Vodă" București.
Forumul Național de Dezbateri 2022 a fost organizat de Asociația de Educație Socială (AES) și Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR), cu sprijinul Fundației Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) și al partenerilor locali - Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina și Asociația Părinților Elevilor de la CNNG, precum și cu sprijinul sponsorilor Diverta, City Print Shop și Lemet.
Organizatorii Forumului Național de Dezbateri: Irina Neagu, Sânziana Miu, Alexandra Văsii, Ioana Dinu și Răzvan Ionică.
Echipa de Arbitraj (CA) a fost formată din: Cosmin Tenie, Victor Bajan, Daria Chioveanu, Miruna Cozianu, Alex Ficard și Andra Gheran.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut Getei Sârbu, profesor la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" și coordonatorul echipei de dezbateri a colegiului câmpinean, instituție de învățământ care a pus Câmpina pe harta dezbaterilor academice.
Săptămâna viitoare, între 16 și 20 decembrie este ”Școala Altfel”. Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”, în colaborare cu mai multe alte instituții, derulează Campania ”Generația HPV-Free”, un nou eveniment de conștientizare a infecției cu HPV (virusul papiloma uman) în rândul adolescenților.
Profesor doctor Aurel Constantin Soare, directorul Colegiului Național Militar ”Dimitrie Cantemir” Breaza, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României.
Ultima ediție din acest an a ”Seratelor Hasdeu” va avea loc joi, 19 decembrie 2024, între orele 17.00 și 19.00, la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina.
La Râmnicu Sărat a avut loc sâmbătă, 7 decembrie 2024, ediția a III-a a Concursului național ”Colinda prin sat”, organizat de Primăria municipiului Rm. Sărat și Centrul cultural ”Florica Cristoforeanu” din localitate.