Un act normativ care modifică Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică a fost promulgat recent de preşedintele României, Klaus Iohannis. Noua lege lărgeşte orecum cadrul juridic care permite autorităţilor locale, judeţene sau centrale să aplice măsura exproprierii. O măsură destul de anevoioasă, pe care a gândit-o și administrația câmpineană în privința clădirii neterminate din centrul municipiului, de la intersecţia Bulevardului Carol I cu Strada 1 Decembrie 1918. În momentul de faţă sunt în derulare, la nivelul Consiliului Judeţean, o serie de demersuri în vederea exproprierii pentru cauză de utilitate publică a celebrului "turn înclinat".
Noua lege oferă autorităţilor mai multe motive pentru care pot apela la măsura exproprierii pentru cauză de utilitate publică. Astfel, în plus faţă de ceea ce exista în vechea lege, autorităţille locale și județene pot decide exproprierea pentru: lucrări de interes public local de conservare a spaţiilor verzi existente, definite conform prevederilor Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor; lucrări de interes public local de regenerare urbană a terenurilor neconstruite şi a imobilelor care au avut destinaţie industrială şi care în prezent nu sunt funcţionale; lucrări de interes public local de conservare şi protejare a clădirilor de patrimoniu degradate; lucrări de construcţie, modernizare şi extindere a obiectivelor cu caracter militar etc.
Din păcate, modificările legislative recent promulgate nu aduc prea multe noutăţi în situaţia juridică a "turnului înclinat" din Câmpina. Glumind amar, am putea spune că numai dacă va fi declarat edificiu de patrimoniu, "turnul înclinat" ar putea intra sub incidenţa noii legi.
Până atunci, autorităţile câmpinene acţionează discret, doar la nivelul Consiliului Judeţean, în speranţa unei soluţii salvatoare de acolo. Reamintim că procedurile pentru expropriere presupun întocmirea unei documentații destul de stufoase cu care administrația câmpineană se va prezenta în fața comisiei de specialitate din cadrul CJ Prahova. Comisia va verifica și decide dacă imobilul poate fi declarat de utilitate publică. Apoi vor trebui făcute o expertiză de evaluare și o expertiză tehnică, iar Consiliul Local va trebui să decidă ce destinație îi va da clădirii. Din momentul în care se va decide că exproprierea este posibilă, va fi mult de treabă și este posibil să se ajungă din nou în instanță dacă Erin SRL nu acceptă prețul oferit de municipalitate.
Citiți și Consiliul Local Câmpina a aprobat demararea procedurilor pentru exproprierea "turnului înclinat"
Societatea Erin, deţinătoarea "turnului înclinat", hotărâtă să acţioneze în instanţă Consiliul Local Câmpina după începerea demersurilor privind exproprierea
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.
Pompierii din Câmpina și Băicoi au intervenit în cursul zilei de luni, 30 iunie, la un incendiu izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe Strada Republicii din orașul Băicoi.
În jurul prânzului, la Comarnic, pe DN1, a avut loc un accident rutier.