CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

“Serbările Toamnei”, Câmpina 2019, o ediție făcută pe principiul “las’ că merge și așa”. Nu, nu mai merge...

- Actualitate -

“Serbările Toamnei”, Câmpina 2019, o ediție făcută pe principiul “las’ că merge și așa”. Nu, nu mai merge...

S-ar cuveni ca la organizarea unei manifestări precum Festivalul “Serbările Toamnei” calitatea să crească de la o ediție la alta. Să învățăm din greșeli, să le îndreptăm, să renunțăm la punctele slabe, să venim cu idei noi. Așa ar fi normal. Paradoxal, însă, la Câmpina se întâmplă fix pe dos, iar cea de-a XII-a ediție a festivalului, cea desfășurată în week-end-ul trecut, a fost poate cea mai slabă dintre toate edițiile de până acum. În opinia noastră, cele mai bune rămân prima ediție (din 2008, organizată de regretata Jenica Tabacu) și ediția a VII-a (din 2014, organizată în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Turism).

Festivalul “Serbările Toamnei” este singura manifestare din municipiul Câmpina destinată publicului larg. Ne place sau nu, acesta este adevărul. Până în 2007, Câmpina nu avea o astfel de manifestare, nu avea o sărbătoare publică proprie și se comenta mult pe această temă, mai ales că prin toate localitățile exista câte un festival, numai aici, nu. Din 2008, Câmpina are “Serbările Toamnei”, un eveniment conceput într-un anumit fel, cu o tematică anume, într-un stil anume, cumva să readucă în actualitate Câmpina de altădată, cu farmecul său deosebit. A durat... două ediții. S-a mai încercat și după aceea, dar cu superficialitate, cu “las’ că merge și așa”. Ei bine, nu, nu mai merge și așa! Dacă vrem un festival, măcar să facem unul adevărat. Niciodată nu poți mulțumi pe toată lumea, desigur, dar trebuie măcar să încerci, să se vadă că te străduiești, să depui un minim de efort și un maxim de interes, tu, administrație locală. De la primar și până la ultimul om implicat în organizarea manifestării. Pentru că este festivalul Câmpinei și... nu mai merge și așa, cum o fi, doar să fie. Categoric, nu! 
Fără un proiect, fără o temă, fără un scenariu, fără o organizare ca la carte, fără seriozitate, doar cu improvizații, chiar că “Serbările Toamnei” devin un bâlci, deși nu ne place termenul. Și să vedem doar câteva dintre lucrurile care nu au fost deloc în regulă.
Deschiderea oficială – s-a stabilit la ora 11.00, păi la 11.00 trebuia să fie. Că nu a ajuns la timp o oficialitate sau alta, nu interesează pe nimeni. Trebuia să ajungă, indiferent de funcția deținută. Câmpinenii nu sunt obligați să-i aștepte pe cei cu funcții. Iar cei cu funcții trebuie să respecte Câmpina.
Parada a fost o degringoladă. E spațiul îngust? Și ce dacă. Ordinea trebuie respectată și au respectat-o doar ansamblurile folclorice, trei la număr, care au deschis parada. În spatele lor, oficialități derutate, complet amestecate și, undeva mai în spate, prin mulțime, membrii delegațiilor străine, din orașele înfrațite cu Câmpina. Adică, oaspeții.
Pe scenă, haos. Nimeni nu știa unde să stea, cum să stea. Nimeni nu le arăta cum s-o facă. Iar primarul Horia Tiseanu parcă era venit întâmplător prin zonă. Cu o asemenea experiență politică și administrativă în spate, după atâția ani de Primărie, greșelile sale nu au nicio scuză. În momentul în care a urcat pe scenă trebuia să știe pe cine prezintă, pe cine cheamă pe scenă, cu nume și prenume, cu funcții corecte. L-a prezentat pe ministrul IMM-urilor, Radu Oprea, ca fiind un secretar de stat (lucru care l-a deranjat pe ministru și nici nu a mai urcat pe scenă), iar pe primarul de la Filipeștii de Pădure – “prietenul meu Dragoș Morărescu” când, de fapt, îl cheamă Costel Morărescu. Nu contează culoarea politică, aici e vorba de protocol și de bunacuviință a gazdei, până la urmă, care-și prezintă oaspeții. Iar cuvinte de genul “îmi arunc ochii prin mulțime și văd pe...”; “și mai văd pe...”, “poate mai sunt și alții” nu trebuie să existe. Știi pe cine ai invitat, trebuie să ți se confirme cine a venit, trebuie să știi ce ai de spus. Cât despre discurs, același din fiecare an, cu improvizațiile de rigoare.
Premierea olimpicilor și sportivilor. Copii minunați, profesori și antrenori extraordinari. O listă, însă, incompletă, lucru care sperăm să nu se mai întâmple. Și o nebunie pe scenă, cu consilieri care încă nu au învățat să nu stea cu spatele la public la acordarea premiilor. Și încă un lucru. O regulă simplă din Codul bunelor maniere – nu se oferă flori bărbaților, fie ei și profesori, fie ei și antrenori, fie orice, ci doar doamnelor și domnișoarelor. Simplu de tot.
Primăria Câmpina n-o fi având diacritice? Sunt literele acelea “cu virgulițe și căciulițe”, existente în vocabularul limbii române. Dacă nu are, să facă rost pentru că nu mai vrem să auzim cum sunt pocite pe scenă numele olimpicilor și sportivilor de top ai Câmpinei! Ei nu merită așa ceva!
Concertul de jazz din Parcul Regele Mihai I. Excelent, da. Dar să fie nevoie ca directorul Filarmonicii să sune la Ploiești să se trimită scaune pentru a fi amplasate în parc, la Câmpina, pentru public, cum așa ceva?! Cum să nu existe în nicio instituție publică din administrația locală câmpineană 150-200 de scaune potrivite, identice eventual, pe care să le poți aduce la un concert în aer liber?! Ei bine, nu, nu există. A adus Filarmonica din Ploiești scaune, acesta fiind și motivul pentru care concertul a început cu întârziere. Ce rușine!

Chiar nu mai poate fi aplicat principiul “las’ că merge și așa”, pentru că nu mai merge. Ne facem de râs. Oamenii vor un festival, dovadă că vin cu miile în fiecare seară. Gusturile diferă, este adevărat. Nu tuturor le place jazz-ul, nu tuturor le place muzica populară, nu tuturor le place rock-ul etc. Ne place sau nu, oamenii fac parte din mai multe categorii, din generații diferite și au gusturi diferite. Ține de educație, de cultură, de pătură socială. Dar li se poate oferi ceea ce vor. La festival, se poate face asta, se pot organiza mai multe concerte, spectacole, chiar și în locații diferite. Și ne putem respecta unii pe alții, pentru a demonstra că suntem oameni civilizați.
Oamenii vor un festival cu grătare încinse. Și asta au demonstrat, că au umplut terasele în cele două zile ale manifestării, chiar dacă prețurile au fost... uriașe. Oamenilor le place, se distrează, se întâlnesc cu prietenii, îşi bucură copiii, fiecare în felul lui, fiecare cum simte şi crede de cuviinţă. Da, problema este locația, pentru că cea actuală nu e deloc potrivită. Păi să ne așezăm cu toții la discuții și să stabilim unde și cum ar fi mai bine. Dar o comunicare reală, nu așa, doar de dragul de a o face.
Banii. Și aici e o problemă. Pentru “Serbările Toamnei” 2019 s-au alocat 170.000 lei. Din care, cele două spectacole de sâmbătă și duminică au costat 98.400 lei. Pentru concertul de jazz s-au alocat, separat de suma de mai sus, 15.000 lei. Diferență dintre 170.000 lei și 98.400 lei, adică 71.600 lei au însemnat: scena, focul de artificii, cheltuielile cu cazarea și masa delegațiilor străine din localitățile înfrățite cu Câmpina, alte cheltuieli. Deși suma alocată pare mare, în realitate este destul de mică pentru un asemenea festival. Ne aruncăm privirea spre Sinaia, că tare ne place “Sinaia Forever”, un festival de 120.000-150.000 euro, din care cel mult 20% se alocă de la bugetul local, iar restul din sponsorizări. Dar este vorba despre sponsorizări de la firme mari, companii de bere, de sucuri, cărora le dai și exclusivitate la comercializare pe perioada evenimentului. Dar se poate. La Câmpina nici măcar nu se încearcă, pentru că sunt alte interese.
Ar mai fi lucruri de spus, de scris. Multe. Dar ne oprim aici, deocamdată. Și vă lăsăm să vă spuneți părerea. Știți unde ne găsiți. Iar Primăria Câmpina se află pe Bulevardul Culturii, nr.18. Iar Consiliul Local are ședințe în ultima joi din fiecare lună, de la 16.30, în sala mică a Casei Tineretului.


24 Sep 2019 20:02 10983 vizualizari


Comentarii






  • 25.09.2019 22:15 Ella Ce pretentii putem avea cand de programul artistic se ocupa Fratila, de partea comerciala Badulescu, iar coordonatorul tuturor este (plic)Tiseanu?!
  • 25.09.2019 14:55 Gheorghe Moțoiu Sunt necesare controalele sanitar veterinare la comercianți. Unele produse execrabile: mustul de Valea Calugareasca, micii la unele tarabe,ciupercile gătite,iar produsele de patiserie: sarailie,kataif etc.falsificate,vechi și infecte. Își bat joc știind că la Câmpina de mult este sat fără cîini.
  • 25.09.2019 11:36 alexynio Sa stea acasa in fotoliu,iar cand apeleaza Primaria cei 2 plinuti sa formeze tasta 1.Si sa ne lase cu aroganta....aceleasi fete obosite si amicii sai.Vor lua un ignore mare la alegeri.Campineni daca sunteti intelectuali fiti 5 minute destepti alfel regretati.Pe langa faptul ca incazeaza lefe grase constata mirati dupa 1-2 mandate de plimbat hartii ca de fapt nu au facut nimic...nu ne mai trebuie.Faptul ca nu au fost huiduiti rezulta ca oamenii au 7 ani de acasa,insa cat sa suporte si locuitorii...
  • 25.09.2019 08:46 Teodor Asta a fost festival? O caricatura, o gluma proasta, asta a fost la Campina!
  • 24.09.2019 23:17 Kata Felicitari! Ati sintetizat perfect, a fost cea mai slaba editie. Intrebarea e cum va fi urmatoarea?
  • 24.09.2019 21:49 Schmidt De la autoritatile locale nu aveam nici o asteptare. In schimb, am descoperit cu placere ce copii talentati avem in cele doua ansambluri populare si nu inteleg, daca tot nu sunt bani, ca daca ar fi s-ar asfalta Calea Doftanei, de ce nu puteam face un festival doar cu artisti locali - avem acesti copii, mai sunt si altii, avem cativa solisti apreciati in zona, care sunt convins ca ar veni cu drag si, poate, pe bani mult mai putini decat au costat no name-urile care au fost la aceasta editie. Si de ce nu s-a pastrat ideea de la inceput, ca fiecare editie sa iaba o anume tema - ar fi fost o provocare, ceva deosebit. Dar cu cine, cu plictisenii astia din Primaria Campina, cu oameni blazati, fara idei, fara initiative... Se pare ca e timpul pentru o schimbare majora!
  • 24.09.2019 21:16 Gabi Preda O panarama de festival, la fel ca si primarul! Ce festival e ala in care nu cunosti pe nimeni din cei care canta?! Poate s-au adresat unui segment mai mic de spectatori, dar eu zic ca la un festival popular trebuie sa ai un nume, un cap de afis pe care sa il stie toata lumea, nu sa stai sa cauti pe Google, cine mai e si ala care canta
  • 24.09.2019 20:52 Melania Iarca Sinaia Forever este un exemplu de festival de calitate, care reuseste sa vina intotdeauna cu lucruri noi. Diferenta o face, din pacate, calitatea conducatorilor orasului!
  • 24.09.2019 20:51 Marius Un festival care merge din inertie, la fel ca multe alte lucruri din oras. Tiseanule, urca-ti fundul intr-una dintre masinile luate din banii poporului campinean, si da o fuga pana la Sinaia, la colegul tau de partid, Vlad Oprea, si intreaba-l cum draq face el frumusete de festival. Nu trebuie sa inventezi mersul pe jos sau apa calda, copiaza-l si aplica ce face omul ala si la Campina! Cat de greu poate sa fie?! Sau nu iti mai e aminte... Atunci, lasa-ne!
  • 24.09.2019 20:43 Irina Foarte pertinente comentariile voastre, ca de fiecare data! Recunosc ca nu stiam toate detaliile legate de deschidere, ca nu prea m-au interesat. Am fost prea oripilata cand l-am vazut pe Tiseanu in primul rand al oficialitatilor cu copilul mic alaturi. Cat tupeu, cata ..., cand stie toata lumea povestea! Si m-au mai oripilat preturile astronomice, probabil pentru a putea comerciantii sa isi recupereze si spaga data prin Primarie. Am vazut cu tristete oameni care isi numarau banutii si comandau doar doi mici, in loc de trei, dar am vazut si cu revolta angajati ai Primariei Campina care stateau cu nesimtire la mese, cu tot neamul si plecau si cu bucate la pachet fara sa plateasca nimic! Astea sunt lucrurile care pe mine m-au dezgustat cel mai mult.
1551 vizualizari 01 Jul 2025 18:44 Trei ani închisoare cu suspendare, pedeapsa acordată de Judecătoria Câmpina autoarei cumplitului accident de pe trecerea de pietoni de la Salcie

Trei ani închisoare cu suspendare, pedeapsa acordată de Judecătoria Câmpina autoarei cumplitului accident de pe trecerea de pietoni de la Salcie

Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.

citeste mai mult
309 vizualizari 01 Jul 2025 12:54 ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”, o campanie pentru siguranța copiilor, la începutul vacanței

”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”, o campanie pentru siguranța copiilor, la începutul vacanței

Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.

citeste mai mult
941 vizualizari 30 Jun 2025 20:11 Câmpina primește un milion de lei de la Consiliul Județean pentru investiții

Câmpina primește un milion de lei de la Consiliul Județean pentru investiții

Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.

citeste mai mult
830 vizualizari 30 Jun 2025 20:10 Zilele următoare, restricții de circulație pe DN1

Zilele următoare, restricții de circulație pe DN1

Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV